Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egy autószerelő és egy reklámfilmes növénybolttal egybekötött vegán reggelizőt nyitott – ez a Pesti Palánta

Viktornak és Petinek eddig semmi köze nem volt a gasztronómiához, két hete mégis növénybolttal egybekötött vegán nyugalomszigetet nyitottak. A Pesti Palántában jártunk. 

Egy autószerelő és a reklámfilmes növényboltot nyit, ahol isteni a kávé, és olyan vegán reggeliben lehet részed, amit akkor is élvezel, ha egyébként eszel húst. Ez az a koncepció, amivel talán csak Budapesten találkozhatsz, de nincs is baj ezzel. Az a fontos, hogy szülessenek olyan helyek, amelyekre még felkapod a fejed. És a Pesti Palánta épp ilyen.  

,,Az az álmunk, hogy a Pesti Palánta el tudja tartani magát...és hosszútávon talán jöhet egy Budai Palánta, azután pedig ki tudja.." – kezdi a beszélgetést Vajda Viktor, a Pesti Palánta egyik megálmodója.

A Pesti Palánta két motorja Vajda Viktor és Murguly Péter, akik mindketten szeretik a növényeket, az urbán dzsungelhangulatot, így egy növényboltos koncepciót álmodtak meg, amihez kávés egység társul. Később körvonalazódott a reggeliző gondolata. Egyikőjük sem vendéglátós, se nem kertész, se nem barista, ők csak szeretik a növényeket. Viktor eddig reklámfilmeket készített, Peti pedig autószerelő, tehát, ahogy fogalmaznak, semmi nem állhatna távolabb tőlük annál, mint amit most csinálnak.

A bolt berendezése otthonos, a srácok elmondása szerint a kis kávézó olyan, mintha Viktor nappalijában lennénk, vagy mintha átmennénk egy ismerőshöz, aki szereti a növényeket. 

,,Úgy látjuk, most divatja van a növényezésnek, hogy az Y-X generációk is kezdik felismerni meg gyűjtögetni. Ez volt az alap, ehhez hoztuk hozzá a kávét, majd az ételeket."

A speciality kávés hangulatot a Lucky Cap Bányai kávéja hozza, az étlapon pedig három sós és három édes fogást talál az ember. A későbbiekben hónapról hónapra változó étlapot szeretnének, forgásban akarják tartani az ételeket. A menüt egyébként Viktor álmodta meg, aki szintén vegán életmódot folytat. Ettől függetlenül se Viktor, se Peti nem konyhatündér, így olyan ételeket találtak ki, amelyeket gyorsan és egyszerűen össze lehet állítani, és bár nem szakácsok, felvállalták, hogy el is készítik a reggeliket. 

Viktor így mesélt a folyamatról: ,,Kitaláltam, hogy szeretnék például csicseriomlettet, megnéztem róla harminc videót, meg elolvastam harminc receptet. Egyikből ez volt a jó, a másikból az, és így raktam össze a végső verziót. Egyik ételünk sem agysebészet."

Egyszerű és jó ételek, melyek minden állati eredetű dolgot nélkülöznek. Peti boldogan mutatott a kutyájára – aki végig mellettünk feküdt a reggeli során – , és konstatálta, hogy a boltban Mázli az egyetlen állati eredetű dolog. Ételeik közül az édes szekcióból a Hideg Smoothie Tálat (1590 Ft) és a Falafel Waffelt (1590 Ft) kóstoltuk, előbbi hatalmas adag pirosgyümölcsös varázslat ropogós granolával, utóbbi izgalmas ízvilágú füstölt krémmel megkent sós gofri humusszal. Mindkettőt imádtuk!

A srácok ezen felül mindenre válaszolnak. Ugyanúgy kérdezhetsz tőlük a kávéról, mint arról, hogyan kell locsolni a növényt, amit kinéztél magadnak. Ugyanis a Pesti Palánta igazi érdekessége, hogy a reggelid után egy kedves növény boldog tulajdonosa lehetsz. A kínálatban nem kaptak helyet a legelvetemültebb trópusi virágok és a vásári 150 forintos kaktuszbébik. A fiúk olyan növényeket választottak, amiket egy átlagos urbánus fiatal is életben tud tartani az adott esetben 20 négyzetméteres életterében. Kevés locsolással és sötétebb környezetben is boldoguló zöldek sorakoznak a polcokon, a zömében cementből készült stílusos kaspókban, amiket te is megvásárolhatsz. A fiúk részletes leírást adnak a növényekhez vásárláskor, plusz tápoldatot is mellékelnek.

Lokáció szempontjából is érdekes a Pesti Palánta, hiszen végre egy hely, ami nem a bulinegyed turistacsalogató gasztrotengerében kapott helyet. A kávézót a Városliget közelében találod, és bár a fiúk nem csináltak piackutatást, hogy pontosan hova tegyék le a helyet, de jó hatással van rájuk a kifáradt kutyasétáltatók tömkelege, és az is üdvös, hogy a környéken nincsenek nagyon kávézók, pláne nem vegán reggelizőhelyek. 

A koronavírusnak „hála” volt idejük békésen berendezni, belakni, és szépen kialakítani a Pesti Palántát a Dózsa György út régi postaépületéből. Bár csalódások is kövezték a nyitásig vezető utat, de két hete teljes pompában üzemelnek, a srácok pedig optimisták. Sok sikert kívánunk nekik! 

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!