A diéta, ami letaszíthatja a trónról a mediterrán étrendet

A mediterrán étrend évek óta az egyik legkedveltebb diéta, melyet a szakértők is dicsérnek. Úgy tűnik azonban, hogy hamarosan letaszítja trónról egy másik, hasonló életforma.

mediterrán diéta előnyeiről már sokszor írtunk. Ez az étrend nemcsak könnyen betartható és változatos, hanem egyfajta életszemlélet is, amely nem a korlátozásokra, hanem az egészségesen elkészített, ízletes fogásokra koncentrál. Rengeteg zöldség és gyümölcs, sok hüvelyes és teljes kiőrlésű gabona, könnyű húsok, sok hal és tengeri herkentyű, valamint jó minőségű zsiradékok, mint az olívaolaj és olajos magvak állnak a mediterrán diéta középpontjában. A tojást és a tejtermékeket sem tiltja, csupán kordában tartja, valamint az édességek és vörös húsok sem teljesen tiltólistások benne, néha ezek is fogyaszthatók.

A diéta, ami letaszíthatja a trónról a mediterrán étrendet

A mediterrán diéta hatalmas népszerűségnek örvend, de az utóbbi időben egyre többen kezdik inkább az atlantinak nevezett étrendet követni, mely hasonló alapokon nyugszik.

Egy a JAMA Network Open című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint az észak-spanyolországi és portugáliai hagyományos étkezési szokásokon alapuló atlanti diéta hasonlóan jó egészségügyi előnyökkel bír, mint a mediterrán étrend, de sokkal megengedőbb, így könnyebben betartható.

Mit ehetünk az atlanti diéta alatt?

Igazából az atlanti diéta tényleg nagyon hasonló elven alapszik, mint a mediterrán diéta, azonban egy lényegi különbség akad a két étrend között, hogy az atlantiban több keményítőtartalmú szénhidrátot (kenyeret és tejterméket, például sajtot) fogyaszthatunk.

Itt is nagy szerepet kapnak a zöldségek, a gyümölcsök, a különböző hüvelyesek, a könnyű húsok és a halak. Mindemellett a jó minőségű gabonafélék is megengedettek, továbbá egy kevéske bor.

Kevesebb hasi zsír

Egy hat hónapos kutatás után a szakértők megállapították, hogy azoknál a résztvevőknél, akik az atlanti étrendet követtek, kevesebb hasi zsír rakódott le, mint azoknál, akik a megszokott étkezési szokásaikra támaszkodtak.

Egy próbát tehet mindenképpen megér, ha éppen a tökéletes diéta után kutatunk.

Forrásunk volt.


Még több tipp, hogy sikeres legyen a diétád:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?