Aromatúra kávéföldön

Amikor egy-egy álmos reggelen kitöltjük az első gőzölgő kávét, meg sem fordul az fejünkben, hogy bögrénkben sokkal több van, mint pörkölt kávébab és víz.

Igazándiból egy egész történet, és ami még fontosabb, ízek és illatok tucatja áll a háttérben. Egy kávé lehet testes és könnyed, savas és kevésbé savas, és eszünkbe juttathat rengeteg különböző aromát. Mindez attól függ, hogy melyik vidéken termett az alapanyag, illetve hogy milyen eljárással készült.

Minderről március 29-én, szombaton este hallhattunk előadást Budapesten, a Szent István Bazilika szomszédságában lévő Starbucks gondozásában. Az Aroma Labor keretén belül a kávéház munkatársai egy kis játékra invitálták az ízeket és illatokat, és persze bennünket is. Nemcsak egyszerű kávékóstolásról volt ugyanis szó, hanem egy egész világ körüli túráról, ahol az útikalauz szerepét a különböző aromák játszották.

Naponta közel kétmilliárd csésze kávét iszunk meg világszerte, ki-ki otthon a konyhájában, rituálisan a szőnyegen ülve, vagy épp a villamoson műanyag pohárból. (Január óta a Starbucks környezettudatos módon már nálunk is bevezette az újrahasznosítható poharakat.)

A kávékóstoló rendezvények a fogyasztás csak hajszálnyi részét teszik ki, és többek között a hangosan szürcsölők kórusáról lehet felismerni őket. A teljesebb ízhatás érdekében ugyanis kimondottan érdemes minden korttyal együtt minél több oxigént is bevinni a szánkba. Tekintettel a késői időpontra, a Starbucks minket egy koffeinmentes kávéval hozott bensőséges viszonyba, lépésről lépésre. Mint minden étel és ital esetében, itt is először az illatok feltérképezése volt a feladatunk, és csak ezután következtek az ízek.

Miközben mi a csészéből fölszálló gőzökbe temettük az orrunkat, lassacskán egy történet is kibontakozott kávécserjékről, szüretekről, a vörös színű bogyók többszörös átmosásáról és pörköléséről. Bár növénytani értelemben a legtöbb kávé egyike a pusztán két kávéfajtának – az arabicának vagy a robustának – , a termővidéktől és a feldolgozástól függően számos különböző mesés végeredmény létezik. A Dél-Amerikában termő babokból például étcsokoládéra meg mogyoróra emlékeztető aromájú innivalót kapunk, az ázsiai sokkal semlegesebb ízű, az afrikai kávé alapján pedig savas gyümölcsökre asszociálhatunk.

Ez már nem a kóstolásból derült ki, hanem abból a gyertyafényes illatbarangolásból, amellyel az est zárult. Egy hatalmas asztalon különböző zöldségek, gyümölcsök, fűszerek és virágok sorakoztak, és nekünk, kezdő kávékóstolóknak kellett csoportosítanunk az illatokat egy elsőre el nem árult szempont szerint. Persze hamar kiderült, hogy a fent említett három régióból származó kávéval asszociálható aromákat kellett szétválogatnunk, az afrikaihoz például kifejezetten a vattacukor illatára emlékeztető szárított mangó és orgona került, a dél-amerikaihoz pedig értelemszerűen a csoki és a mogyoró is.

Hogy mindezt miért kellett gyertyafény mellett kivitelezni, arra az esemény időpontja adja meg a választ. Szombaton este volt a Föld Órája, és így a kávéház minimálisra próbálta csökkenteni az elektromos energia használatát.

De nem csak ez volt az egyetlen környezetvédelmi aspektusa az estének - a Starbucks egyre tudatosabban kísérletezik környezetkímélő megoldásokkal. Például arra ösztönzik a termelőket, hogy az ültetvényeken ne próbálják növelni a termőfelület nagyságát az ott található fák kárára. A kávéházláncban tehát jó eséllyel botolhatunk ún. árnyékban termesztett kávéba, amely a gazdagabb aromák mellett a termővidék növényvilágának egyensúlyára is vigyáz.

A Starbucks arra is próbál figyelni, hogy a kávébogyók sokszori átmosása során keletkező fölösleges víz ne vesszen kárba, hanem hasznosuljon újra.

Mindezekre a lépésekre szükség is van, hiszen a globális felmelegedés komolyan veszélyezteti a kávétermelést. A The Guardian brit napilap arról számol be, hogy 2050-re például a világ legnagyobb előállítója, Brazília elveszítheti ültetvényeinek kétharmadát pusztán csak az átlaghőmérséklet 2-3 Celsius-fokkal történő növekedése miatt. Amennyiben ezek a jóslatok teljesülnek, úgy gyerekeink már csak nagyon drágán, és meglehetősen rossz minőségű kávékat szürcsölhetnek majd. Ezért fontos néha tudatosítanunk a kávé mögött rejtőző embereket, aromákat és történeteket.

(Nyitókép: Flickr.com)

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...