Házias indiai szakácsköny 16 hölgy történetén, tűzhelyén keresztül — Archana Pidathalát a Why cook című kiadványról kérdeztük

Szereted az olyan gasztrokönyveket, amelyek bőven túlmutatnak egy receptgyűjteményen, és szívvel-lélekkel lettek megtöltve? Most egy ilyen kiadványról lesz szó.

Archana Pidathala és Laki Eszter 2015-ben a Behance online portfólióoldal jóvoltából ismerkedtek meg, mikor a fiatal indiai hölgy élete egyik legfontosabb projektjéhez keresett alkotótársat, és a gyönyörű képek láttán egyből Eszterre gondolt. Azóta ők barátok lettek, 2016-ban megjelent a Five Morsels of Love című könyv, 2022-ben pedig már második kötetét, a Why Cook-ot jelentette meg, ismét indiai-magyar koprodukcióban. Szeretni való a női energiák ilyesféle találkozása és az alkotótársak kölcsönös tisztelete, amitől a Why Cook nem pusztán egy könyv lett, hanem egy közös kaland fizikai lenyomata. Erről és a könyv elkészültéhez elengedhetetlen indiai útjukról is mesélt Archana és Eszter.

Beszélgetés a könyvről / fotó: Pingrumba Facebook-oldal

Laki Eszter és a Studio Nur munkái nem ismeretlenek a budapestieknek. Számos sikeres étterem, cukrászda, koktélbár, italmárka, borászat és egyéb gasztronómiához (és életmódhoz) köthető vállalkozás arculatát, logóját, csomagolását is nekik köszönhetjük. Csak hogy néhányat említsünk a teljesség igénye nélkül: Chez Dodo, Zador szappanok, SKIZO borászat, Börze, Budaprés, IGEN, Belli di Mamma, Casino Mocca, SALT Budapest, SAO, QUI és KHAN. Számos gasztrokönyv készítését is magukra vállalták: a két, limitált példányszámban megjelent MENÜ teljes koncepciójával, művészeti vezetésével csúcsra jártak, valamint Beke Csilla: Akik elmentek péknek és Bezzegh Éva: 12 hónap című receptgyűjteményén is rengeteget dolgoztak.

A grafikai stúdión felül részben Eszterhez köthetőek a Dobrumba és a Pingrumba éttermek is. Két sokszínű, különböző égtájak ízeivel dolgozó étterem: egyrészt Atlasztól az Ararátig, másrészt Kairótól Kalkuttáig utazhatunk a segítségükkel.

Archana Pidathala majdnem 30 éves volt, amikor elkezdett főzni, pedig nagymamája, G.Nirmala Reddy még saját szakácskönyvet is írt.

Ennek ellenére unokája csak akkor bonyolódott bele úgy igazán a főzésbe és az ételek szeretetnyelvébe, amikor első könyvén, a Five Morsels of Love-on dolgozott. Ez a csodás magánkiadvány egy tisztelgés nagymamája és a telugu konyha előtt. Személyes és megragadó, továbbá maga a kapcsolódási pont Laki Eszterrel.

fotó: Pingrumba Facebook-oldal

„Amikor Archana 2015 novemberében a Behance oldalon keresztül ránk talált, bármennyire is izgatott ez a projekt, sajnos éppen a MENÜ hajrájában voltunk, és nem tudtuk azonnal elvállalni. Ennek ellenére ő megvárt minket, hogy mégis mi készítsük el a szívéhez olyannyira közel álló könyvet. Itt kezdődött a mi közös történetünk, és reméljük, sosem ér majd véget. Munkakapcsolatból barátság lett, a Why Cook kapcsán pedig egy több mint 10 ezer kilométeres, kéthetes indiai túra, amit örök emlékként őrzünk mindannyian: Archana, Glódi Balázs alkotótársam és én is” — mesélte Eszter a Pingrumbában tartott családias könyvbemutatón.

A Why Cook ugyanis egy egész Indiát és megannyi régiót lefedő projektből született gyönyörű, és nagyon is használható gasztrokönyv. Utóbbit azért érdemes kiemelni, mert tényleg aránylag egyszerű, európai ember számára is elkészíthető, amolyan házias indiai konyháról szól, amit 16 hölgy történetén, tűzhelyén keresztül ismerhetünk meg. A kéthetes utazás során Archana, Eszter és Balázs ellátogattak a könyvet inspiráló női szereplőkhöz, és hol történeteket hallgattak, hol kóstoltak, hol megörökítették az ételeket, majd az új élményekkel felvértezve indultak tovább.

fotó: Lakos Benedek / Nosalty

„Elképesztő út volt, fantasztikus emberekkel, ételekkel és ízeken keresztül előcsalogatott emlékekkel, örökségekkel. Felemelő volt látni másnál is azt a folyamatot, ahogy egy régi családi receptet lefőztek, kóstoltak, és visszarepültek a gyermekkorukba.

Ahogy az első könyvünk kifejezetten az én nagymamám emlékére készült, úgy a Why cook-ban szereplő hölgyek is sokszor behozták a saját történeteiket is, a lokális konyhákon felül.

Tudom, hogy nekem mennyi feltöltődést adott ez, hogy egy önismereti utazással is felért, pláne azért is, mert ugye majdnem 30 éves koromig magam sosem álltam a tűzhely mellett” — mondta Archana, aki megosztotta velünk, hogy az egyik kedvenc gyermekkori étele is megjelenik a könyvben, mivel édesanyja legjobb barátnője is a tizenhat hölgy között szerepel:

„Édesanyám legjobb barátnője kiskoromban mindig megfőzte nekem ugyanazt a kedvencet és ez a mai napig így van, amikor hazatérek. Ez a recept is szerepel a könyvben. Az egyik csodás nő egy nagyon kedves barátja emlékére főzött, aki sajnos már nincsen velünk, de a könyv segítségével remélhetőleg még generációkon keresztül őrizhetjük az emlékét. Egyrészt a jó ízekkel, másrészt barátja visszaemlékezésein keresztül.”

Ízelítő / fotó: Pingrumba Facebook-oldal

Laki Eszter a bemutató elején szentimentális, mégis nagyon fontos üzenetet fogalmazott meg a könyvkiadás kapcsán, ami egy egészen más munka, mint akár egy brand arculatának kialakítása:

„A könyvkészítés azért is rendkívüli, mert nemcsak egy életre, hanem akár száz évre vagy még tovább fennmarad. Belegondolni is hihetetlen abba, hogy akár a MENÜ vagy Archana bármely könyve most még konyhák vagy nappalik polcán pihen, de előretekerve az időt, megöröklődnek, mennek tovább az utódokkal és így tovább. Visznek tovább egy darabot a korból, és ezáltal belőlünk is.”

És hogy miért nem került a Why Cook című könyv címének végére kérdőjel?

„Nincs erre konkrét válasz, de nem is kerestem, inkább mindenkinek szerettem volna megérteni, megismerni a nézőpontját, múltját, jelenét és az ételhez, az ízekhez fűződő viszonyát.

Én a nagymamám miatt kezdtem, mára viszont életforma, szenvedély lett. A könyvben szereplő tizenhat hölgynek pedig szintén kiderül a saját története, kapcsolódása

— mondta Archana.

A Why Cook című indiai-magyar koprodukcióból született gasztrokönyvet Magyarországon kizárólag a Pingrumbában lehet megvásárolni, nagyon limitált példányszámban. Érdeklődni az étteremben tudtok!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Lakos Benedek / Nosalty


Még több gasztrointerjú itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!