Anyák napja a nagyvilágban

A különböző ünnepekhez kapcsolódó hagyományok igen változatosak világszerte, az anyák napja azonban mindenhol ugyanarról szól: szeretet, hála és megbecsülés övezi ezt a napot.

Az anyák napja picit kilóg az ünnepek sorából. Egyrészt azért, mert nagyon változatos dátumokon ülik meg ezt a jeles alkalmat. Másrészt meg, a fő ünnepekhez, a karácsonyhoz és húsvéthoz képest, ez a nap kevésbé fantáziadús, a szokások sokkal kisebb gyűjteményét vonultatja fel. Nem is csoda, hiszen itt a sokkal fiatalabb ünnepről van szó, és a rituális külsőségek sem kapnak oly nagy szerepet. Inkább egy olyan napról van szó, amikor apró gesztusokkal, a hétköznapitól picit eltérő kedvességekkel fejezzük ki az édesanyák iránti érzelmeket.

Az ünnep eredete a régmúltba veszik, és talán leginkább Angliában és Írországban őrizte meg a kapcsolatát a középkori hagyományokat. Ezekben az időkben ugyanis a Nagyböjt negyedik vasárnapján a családjuktól távol szolgáló gyerekek hazalátogathattak szüleikhez, akiket mezi virágokkal ajándékoztak meg. A britek és az írek ma is a húsvétot megelőző böjt negyedik vasárnapján mondanak köszönetet a édesanyjuknak.

A tavaszi időzítés nemcsak az említett két országra jellemző, az anyák napja szinte az egész világon összekapcsolódik ezzel az évszakkal. Argentínában például október harmadik vasárnapján köszöntik az anyákat, a bolygónk déli féltekén ugyanis akkor van tavasz.

Egyébként a világ legtöbb országában nem a Magyarországon is bevett mintát követik, és május első vasárnapja helyett a hónap második vasárnapján ülik meg ezt az ünnepet. Így van ez az észak-amerikai kontinens országaiban is, ahol az ünnep talán a legnagyobb szerepet játssza. Az Egyesült Államokban és Kanadában karácsony és a Valentin-nap után ez a harmadik legfontosabb, kereskedelmi szempontból legjelentősebb alkalom. A telefonvonalak izzanak, az üdvözlőlap és virágok árusítása éves csúcsokat döntöget, az éttermekben pedig már hetekkel korábban lefoglalnak minden asztalt. Ugyancsak itt szokás az édesanyáknak ágyban felszolgált reggeli is.

Hozzánk hasonlóan a franciák sem tagozódnak be a a világ átlagába, ám ellentétben velünk és az országok többi részével, ők május utolsó hétvégéjére tűzték az anyák napját. Ilyenkor a csodálatosabbnál csodálatosabb virágcsokrok kapják a főszerepet.

Csokoládés muffin fehér csoki krémmel recept

Mindent összevetve tehát az anyák napja nem egy bombasztikus ünnep, és a szüleink iránti megbecsülést és hálát sem csak az év egyetlen napjában szoktuk kifejezni. De mégis jó, hogy létezik ez az alkalom, hiszen így egy ízletes családi ebéd vagy vacsora mellett tényleg tudatosíthatjuk mennyi mindent is köszönhetünk az anyukáknak.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütikkel gyarapítsuk a recepttáraitokat.