Téves információ terjed a bolti gyümölcsök címkéiről

A Facebookon terjed az az álhír, amely tévesen értelmezi az élelmiszerboltokban kapható gyümölcsök matricáit. A Nébih ezért tájékoztatást adott ki az üggyel kapcsolatban.

Újabb álhír terjed a Facebookon, most éppen az élelmiszerboltokban vásárolható gyümölcsök matricáival kapcsolatban. Mivel a téves információt sokan megosztották, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban. Felhívták a vásárlók figyelmét arra, hogy álhírről van szó, és egy magyarázó videót is közzétettek a fogyasztók megsegítésére.

Téves információ terjed a bolti gyümölcsök címkéiről

De mi az a PLU?

Ezzel a bizonyos számsorral indult útjára az újabb fakenews-hullám: az angol Price Look-up Code kifejezés rövidítése magyarul annyit tesz, mint árkereső kód. Szerepe, hogy a vonalkód nélküli termékek (pl. lédig gyümölcsök) kasszai leolvasását egyszerűbbé tegye.

A számsor beütésével ugyanis a pénztárosok vonalkód nélkül is le tudják olvasni a terméket.

Ugyan bizonyos magyar boltokban még népszerű a vonalkódmatricás rendszer, egyre több helyen kezdik átvenni azt a nemzetközi trendet, hogy a vásárlónak nem kell ezzel foglalkoznia. Így a PLU számsora a kasszásokat segíti a termékek azonosításában.

„A PLU számsornak tehát technikai jelentősége van, egyéb többletinformációt NEM tartalmaz” – olvasható a Nébih tájékoztatójában.

Gyorsan terjedő dezinformáció

Maga a számsor jelenléte és használata nem új jelenség, a felhívásra inkább azért volt szükség, mert a Facebookon megemelkedett a témában született bejegyzések száma. Több mint 6000 ember osztotta meg az álhírt valamilyen formában.

Egyes emberek szerint a számsor alapján meg lehet határozni, hogy milyen vegyszerek vannak a gyümölcsben, illetve az milyen minőségű. Nyilván az ilyen jellegű spekulációk mindegyike alaptalan.

Íme, a Nébih magyarázó videója:

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Lakos Benedek

További cikkek

Nem tart karácsonyi vásárt a főváros 2022-ben

Nem üzleti ok, hanem az V. kerület döntése miatt nem rendezi meg a főváros nonprofit cége a Vörösmarty téri vásárt. Ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz egyáltalán vásár a budapesti főtéren, csak a főváros szervezésében nem.