Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Akupunktúra, az ősi terápia. Hogy működik, és mikor alkalmazható?

Akupunktúrával az immunrendszer erősítéséért, a gyakori megfázás, arcüreg- vagy orrüreggyulladás ellen? Lehetséges!

A hideg idő beálltával egyre többünknél jelentkeznek a megfázás, arcüreggyulladás, köhögés, fülfájás, torokfájás tünetei. Ilyen esetekben általában már megvannak a jól bevált praktikáink: jó sok citromos tea, gyömbér, fokhagyma, gőzölés, komolyabb esetekben láz- és fájdalomcsillapítók, vagy akár antibiotikumok alkalmazása. Biztosan kevesen gondolnának arra, hogy a megfelelő időben elkezdett akupunktúrás kezelés a betegség visszafordításához vagy a tünetek nagymértékű enyhítéséhez is hozzájárulhat.

Dr. Markó Sylvia, a Rózsakert Medical Center orvosi természetgyógyásza segítségével annak jártunk utána, hogyan „működik” az akupunktúra, és milyen területen alkalmazható.

Az akupunktúra

Az akupunktúra egy rizikó- és mellékhatásmentes terápia, mely a hagyományos orvoslás és az alternatív gyógyászat minden módszerével egyidejűleg kombinálható. Gyakorlata több ezer éves múltra tekint vissza. Az eljárás nem evidenciákon, hanem megfigyeléseken és hagyományokon alapul.

Megfigyelése szerint az emberi szervezet működéséhez vitális energiára, életenergiára (csi) van szükség, mely láthatatlan energiautakban, az ún. meridiánokban kering a szervezetben. Ha az energia egyenletes áramlását valami megzavarja, a keletkező blokkok révén különféle funkcionális panaszok lépnek fel, betegségek alakulnak ki.

 

Hogyan hat az akupunktúra?

Az akupunktúra az ingerterápiák csoportjába tartozik. A test felületén, a meridiánok (energiacsatornák) lefutása mentén találhatók az ún. akupunktúrás pontok, melyeket különféle pontkombinációkban tűkkel kezelünk. Az akupunktúrás tűvel feloldhatók az energetikai blokkok, és a szükséges életenergia ismét szabadon kering, amelynek pozitív következményeként a páciens tünetei javulnak, megszűnnek.

Az akupunktúrás pontok szoros kapcsolatban állnak belső szerveinkkel, ezáltal tudunk külső ingerekkel ezekre a szervekre hatni, és önregenerálódásukat szabályozni.

Milyen területeken alkalmazható az akupunktúra?

Az akupunktúra a betegségek széles körben alkalmazható, pl.:

  • Fájdalom csökkentése: akut és krónikus fájdalom, migrén, fejfájás, gerincfájdalmak (nyak, hát, derék), ízületi fájdalmak, reuma stb. esetén.
  • Allergiás megbetegedések: szénanátha, asztma, por- és atkaallergia, valamint ételallergia és ételintolerancia kezelése céljából.
  • Bőrbetegségek: akne, ekcéma, pikkelysömör, különféle allergiás bőrbetegségek, krónikus viszketés (pruritus), valamint akár ráncosodás kezelésére.
  • Megfázásra való hajlam: akut és krónikus arcüreg-, orrüreggyulladás, hörghurut, akut és krónikus hólyaggyulladás, gyakori megfázás, valamint az immunrendszer gyengesége esetén.
  • Gyomor- és bélbetegségek: akut és krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás, bélgyulladás, székrekedés, puffadás enyhítésére.
  • További területeken, pl.: alvászavarok, idegesség, szédülés, keringési zavarok, fülzúgás, fülcsengés, klimax, terhességi hányinger, túlsúly, testsúlycsökkentés.

Hazánkban az állami egészségügyben nem érhetőek el a hagyományos kínai orvoslás kezelési módszerei, köztük az akupunktúra sem, magánpraxisok épültek az alternatív gyógyászatra. Ha ki szeretnénk próbálni az akupunktúrás kezelést, javasolt olyan orvost választanunk, aki egyetemen szerzett ehhez szükséges szakképesítést. Jelenleg számos olyan akupunktúra-tanfolyam érhető el hazánkban is, amely nem egyezik meg a szakvizsgához kötött orvosi akupunktúrás kezelési módszerrel, így nem feltétlenül megbízható a kezelés. 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!