Manapság annyira elterjedt az airfryer, hogy már szinte minden háztartásban megtalálható. Sokaknál szinte teljesen átvette a sütő szerepét, ami egyáltalán nem csoda, hiszen a rántott hústól kezdve a tojásrántottán át még süteményt is tudunk benne készíteni. Most, hogy egyre többen vesznek forrólevegős sütőt, fel-felmerülnek információmorzsák a helyes használatáról, és ezzel együtt persze akad néhány tévhit is.

Ilyen tévhit például, hogy az airfryer használatakor megússzuk a mosogatást, ha szilikonbetéttel vagy sütőpapírral béleljük ki a készüléket.
Ezek az eszközök azonban hatással lehetnek a készülék hatékonyságára, továbbá az egészségünkre is. A szilikonbetétek hevítése során például potenciálisan veszélyes anyagok szabadulhatnak fel, a sütőpapírok pedig PFAS-vegyületeket (per- és polifluor-alkil vegyületek) tartalmazhatnak, amelyek hő hatására a levegőbe vagy az ételbe kerülhetnek, és hosszú távon káros hatással lehetnek a szervezetre.
Éppen ezért a legjobb, ha közvetlenül a rácsra tesszük a megsütni kívánt ételt. Utána érdemes a kosarat és tálcát alaposan, az eszköz specifikációinak megfelelően, kíméletesen megtisztítani.
Még több hasznos cikk, ami segít majd az otthoni főzésben: