Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

9 dolog, amit már te sem úgy csinálsz, mint a nagymamád

Nagymamáink praktikái, konyhai fortélyai szentek, de egy csomó dolgot már te sem úgy csinálsz, ahogy ő.

Én (22) már nem az a generáció vagyok, sajnos, aki a nagymama konyhai praktikáin tanult meg főzni. Nekem a robotgép, a mikró, vagy a vízforraló alap konyhai felszerelés. Például kiskorom óta van otthon szeletelőgép, így egészen egyetemig nem tudtam kenyeret késsel szeletelni. Azóta persze tudok.

A hipermarket és a konyhai technológia nekem természetes, mindig jönnek eszközök, amik átveszik helyettem a munkát, ezzel is könnyítve, és gyorsítva a főzést otthon. Viszont ilyenek Nagyim idejében nem voltak.

1. Nokedli szaggatás

Megosztó téma ez a nokedli dolog. Erre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás: van, aki épp csak összeforgatja, van, aki rendesen kikeveri a tésztát. A lobogó, forró, sós vízben megegyezhetünk; de van aki a vágódeszkára, vagy kanálra esküszik, én maradok a nokedliszaggatónál.

2. Tészta

Akkor még nem lehetett 18 félét kapni a hipermarketben, mindenki saját maga gyúrta, szárította a tésztát. Emlékszem, hogy egyszer véletlenül felugrottam az ágyra, amin kiterítve ott volt a száradó tészta... hupsz!

3. Mindent zsírral!

Mitől is olyan finom a nagyi főztje? Hát attól, hogy minden zsírral készül. Akkor még nem volt trendi az olívaolaj, vagy a kókuszzsír, így a süteménytől kezdve mindenbe zsír került.

4. Habverés

Hány perc alatt tudnál kemény tojáshabot csinálni egy habverővel? Valószínűleg a nagyid előbb, mint te, de milyen szerencse, hogy azóta már robotgépek arzenálja áll rendelkezésünkre.

5. Mikró / vízforraló

Piros lábas minden méretben: 1 adaghoz, 2 adaghoz, teához, mosogatáshoz: mindent gázon melegítettek. Egyik karácsonyra megleptük a nagyszüleimet egy mikróval, de még azóta is a tűzhelyen melegítenek mindent. 

6. Rántás

Levesbe, főzelékbe. Nem volt még botmixer, hogy önmagával sűrítsenek. 

7. Abból főztek, ami volt

Nagyanyáink a főzés mesterei voltak: csodás ebédeket tudtak készíteni, mindig abból, ami rendelkezésükre állt, amit épp a piacon meglehetett venni. Szerencsénkre, a boltokban most már mindent be lehet szerezni.

8. Mindig nagy adagot főztek

Hát bizony, a mai gyerekeknek, köztük nekem is, már elképzelhetetlen lenne, hogy akkor a vasárnapi ebéd legyen egész héten. 

9. Semmi maradék!

Legtöbbször, ha nincs kedvünk megenni valamit, akkor főzünk mást, és egy-két nap múlva kidobjuk az előzőt. Ilyen régen nem volt, addig ették, amíg el nem fogyott. Nem volt olyan, amit ne használtak volna fel.

...ez is érdekelhet még!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csomix
csomix Sat, 2019-04-06 23:39

Rántás:Levesbe, főzelékbe. Nem volt még botmixer, hogy önmagával sűrítsenek. Ezt valaki elmagyarázná?Köszönöm.

arkanum
arkanum Sun, 2019-04-07 13:44

Mit nem értesz rajta? Régen a rántással sűrítettek mindent. Most meg pl. a főzelékbe való egy részét botmixerrel összesűrítik, s azt teszik vissza. Így kihagyható a rántás, és egészségesebb lesz az étel.

csomix
csomix Mon, 2019-04-08 06:25

Szeretem ha kioktatnak,én idéztem , régen nagyanyám sem botmixerezett,és akkor sem mindent rántással sűrített hanem habart,hőkiegyenlítéssel pedig besűrítette a főzelékeket.Ehhez nem használt semmilyen elektromos kütyüt,én is maximum el.habverőt,önmagával ugyan még nem próbáltam és lövésem nincs ,hogy saját magától miért sűrűsödne be,hiszen ha jól tudom kötő anyaga a lisztnek,tojásnak van.Ezért én tejfölös,lisztes habarással sűrítem .

vmzsuzsa
vmzsuzsa Mon, 2017-10-16 22:00

Milyen jó az így eltett maradékot elővenni például akkor, ha váratlanul betoppan valamelyik unokám, és az "éhhalál" szélén áll, de az aznapi ebéd éppen elfogyott.

witch
witch / witch Sat, 2017-03-25 11:55

9. Semmi maradek!
Nalunk, ha nem fogy valami, akkor egy-ket nap utan nem kidobom hanem lefagyasztom egyszemelyes adagokban. Amikor nincs kedvem fozni, akkor is lehet enni es ez meg mindeg jobb, mint a gyorsettermi vagy konzerv kaja.

arkanum
arkanum Sun, 2019-04-07 13:57

Azért, ha csak 1-2 nap múlva fagyasztod le, már könnyen lehetnek benne baktériumok. ezeket még aznap vagy legkésőbb másnap lehet lefagyasztani

Béba_43
Béba_43 Sat, 2017-05-06 14:42

Egyetértek! Maradékot én is lefagyasztom! Pl. Sonkalé, húsleves (zöldség nélkül), sorolhatnám!
Sokszor előre főzök, s azt is adagonként lefagyasztom, s egész héten van kaja!!!!!!