Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mutatunk 7 dolgot, amit soha nem szabad a mosogatóba önteni - Ennyit bír ki a lefolyód!

Főzés vagy takarítás során rengeteg olyan folyékony anyag keletkezik, amelytől munka után gyorsan szeretnénk megszabadulni. Öntsük a lefolyóba? Valószínűleg nem jó ötlet!
Legyen szó bármilyen háztartási tevékenységről, egyáltalán nem mindegy, hogyan szabadulunk meg a tisztítószeres víztől vagy az elhasznált olajmaradéktól. Sajnos mindenkivel előfordul néha, hogy a keletkezett folyékony mellékterméket a konyhai mosogató lefolyójába önti, ez a megoldás viszont egyáltalán nem kifizetődő.

 

Hogy mi minden tömítheti el a lefolyód, vagy okozhat egyéb károkat? Megmutatjuk!

 

1. A rizs

Akár már néhány rizsszem is képes problémát okozni a lefolyóban. Legyen szó főtt vagy még nyers rizsről, a lefolyóban pihenő rizsszemek víz hatására felpuffadnak és ragacsossá válnak, az összeragadt rizsszemek pedig könnyen eldugítják a lefolyót. 
 

2. Kávézacc

Bár vannak olyan praktikák, amely szerint az elhasznált kávézaccot jól lehet használni a mosogató és lefolyó tisztításához, ez az apró szemcsés, vizes anyag könnyen kárt tehet a lefolyóban és lakóépület szerint akár az egész víztisztító rendszerben. A mosogató helyett inkább a kukába dobd a zaccot, vagy csinálj belőle rovarokat távol tartó szert úgy, hogy egyszerűen azokra a helyekre szórsz a kávéból, ahol a rovarok szeretnek időzni!

3.Tészta

A tészta főzése során biztosan találkozik a mosogatóval, valahol ugyanis le kell önteni róla a forró vizet. Ügyeljünk arra, hogy a leöntés során ne maradjon a lefolyó közelében maradék tészta, a rizshez hasonlóan ugyanis ez az étel is képes feldagadni, és hozzájárulni a lefolyó eldugításához. 
 

4. Olaj és zsír

A lefolyók legádázabb ellenségei szoba hőmérsékletnél hűvösebb (és nyirkosabb) helyen megdermednek, a lefolyó falára tapadva pedig egyre nagyobb teret foglalva blokkolhatják a víz lefolyását, a csatornában pedig olyan hatalmas zsír és olajhegyet alkothatnak akár már néhány év leforgása alatt is, amely egy egész kisváros csatornázását is tönkreteheti (mindannyian hallottunk már a londoni zsírhegyről, ugye?) 

Ezt is olvasd el! - 7 dolog, amit soha nem szabadna lehúznod a WC-n

 

5. Gyógyszerek és egyéb kemikáliák

A gyógyszerek és a tisztítószerek nem lefolyónk, hanem környezetünk legnagyobb ellenségei. A kemikáliák természetes vízlelő helyeinkbe jutva nem csak a vizet, de a benne élő élőlényeket is mérgezik. 

6. Festék

A maradék festéknek (és most nem a vízfestékről beszélünk) szintén nem szabad a lefolyóba kerülnie, hiszen nem csak környezetszennyező, de a száradó festék nagyon komoly dugulási problémákat is okozhat!
 

7. Liszt

Liszt és víz keveréke, valószínűleg mindenki tudja, milyen állagú massza lesz belőle. Ennek alapján tehát a lisztet sem érdemes a mosogatóba szórni, illetve a tészta gyúrása után is jobb, ha a kezünkre ragadt masszát először egy szalvétába vagy törlőkendőbe töröljük, és csak azután mossuk meg a kezünket csap alatt. 

EZ IS ÉRDEKELHET:

via insider

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!