Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 dolog, amit sose tisztíts vízzel

Bizony a víz sem jó mindenre, és talán sok bosszúságtól megkímélünk, ha eláruljuk, ezeket a felületeket sose tisztítsd sima vízzel!

Habár a víz talán a legolcsóbb és leginkább környezetbarát tisztítószer, mégsem használhatod bármilyen felületen. A dolog engem is meglepett, mert a vizet gondolnám a legkevésbé ártalmas anyagnak, amit mindenre használhatok. Azonban vár felület, anyag és eszköz, amit egyáltalán nem ajánlott nedvesen tisztítani, mert könnyen tönkremehetnek. Nem csak kezdőknek, már gyakorló háztartásvezetőknek is tudunk újat mutatni!

person holding yellow plastic spray bottle

Keményfa és laminált padló

Jobbára vízálló bevonattal látják el ezeket a padlókat, mégis az a helyzet, hogy a víz be tud szivárogni a résekbe, így a padló sajnos megdagadhat, és könnyen elszíneződhet. Ennek az az oka, hogy a bevonat idővel megkopik, és a nedvesség így könnyebben bejut felmosáskor a réseken át. Mikroszálas felmosó kendőt és speciális padlótisztítót ajánlunk ezekre a felületekre, hogy sokáig szépek maradhassanak. 

Fa eszközök, hangszerek

Különösen trükkös lehet a fa hangszerek tisztítása, vagy bármilyen, fából készült használati tárgyé. A vizet is itt mellőzd, a portörlő, puha rongy annál többet tehet. A kárt itt is az okozhatja, hogy a felület védelmére speckó bevonatot használt a gyártó, ha ez kopik, és azon keresztül jut be a víz, az nagyon csúnya elszíneződéseket okozhat. Marad a puha textília, vagy a kifejezetten hangszerekre kitalált tisztítószerek.

selective focus photo of brown guitar on white pillow

Elektronikai eszközök

Ez talán már evidensnek tűnik, de azért elmondjuk, hogy a műszaki eszközöket tilos vízzel tisztítani. Ha a sima portörlő ruha nem elég, akkor enyhén nyirkos textíliával megpróbálkozhatsz, vagy kifejezetten ilyen tárgyakra kitalált tisztítószerekkel. Sose fújd az eszköztisztítót közvetlenül az ilyen típusú tárgyakra, mert károkat okozhatsz vele!

Ezüst

Ha az ezüstöket akarod megtisztítani otthon, sima vízzel csak még több maszatot fogsz rajta képezni – az ezüsttisztító anyag viszont bármelyik háztartási boltban hozzáférhető, és nagyon is hatékony. Talán furcsa, de ha 5-10 percig ketchupban áztatod az ezüstöket, majd vízzel leöblíted, házilag, mindenféle vegyszer nélkül kapsz csodás eredményt. A titok a ketchup enyhe savasságában van, ez oldja le az ezüst felületéről a rárakódott réteget. 

gray fork, spoon, and butter knife on plate with black table napkin

Kontaktlencse

Rendszeresen lencsét használóknak ez talán egyértelmű, de meglepő, hogy még mindig mennyien hiszik azt, a sima vízzel elég megtisztítani a kontaktlencséket. Ha hagyod csapvízben állni a lencsédet egész éjjel, azzal a baktériumok, gombák elszaporodását kockáztatod, a csapból folyó víz ugyanis nem steril , ellentétben a lencsetisztító folyadékkal. 

Tégla

Vannak porózus anyagok, amiknek a felszínén lévő anyag  célja kifejezetten a védelem – a tégla is ilyen, alapvetően kefével érdemes átsöprögetni a felszínét, esetleg puha ruhával áttörölgetni, a vizes lemosást viszont mindenképpen elkerülni. 

red and brown brick wall

Bőr

Ezt talán magadtól is tudod, de ha nem, akkor még időben jó megtudni, hogy a bőr alapanyagú cuccaidat sose mosd vízzel! Itt nem lehet megúszni a speckó tisztítószert, máskülönben a bőr felülete hamar megtörik, csíkos lesz. 

Ezeket olvastad már?


via Tasteofhome

Címlapkép: Getty Images
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!