60000 tojás, 4400 kg csirkehús és 6800 kg marhahús – ezt eszik a világ legnagyobb hajóján

Elképesztő mennyiségű ételt és italt szolgálnak fel egyetlen hét alatt a világ legnagyobb tengerjáró hajóján. Mindez azonban óramű pontosságú szervezést igényel.

Te elgondolkoztál már azon, hogyan lehet több ezer ember étkezését megoldani több héten keresztül? Mennyi étel, ital és milyen logisztika szükséges ahhoz, hogy mindig mindenki jól lakjon, pont úgy, mintha otthon lenne?

Elképesztő logisztika

A mai modern tengerjáró hajók képesek saját édesvízkészletük nagy részét előállítani: a tengervizet desztillálják, sómentesítik, majd egy speciális membránon keresztül átszűrik. Az ételek és a különböző italok szállítása, tárolása azonban már sokkal nagyobb szervezést igényel, amin több százan dolgoznak.

A tengerjáró hajók rendszerint egy meghatározott útvonalon közlekednek, és minden kikötőben átlagosan körülbelül 10 órát állnak. Ebben az idősávban kell megoldani az élelmiszerellátás pótlását, aminek olyan olajozottan és pontosan kell működnie, mint egy óramű. A számok még egy kisebbnek számító hajó esetében is elképesztőek: a csúcskategóriás, 930 férőhelyes Viking Orionon is napi 5000 tojást szolgálnak fel.

A Symphony of the Seas fedélzetén - ami ma a világ legnagyobb utasszállító hajója -, ennek sokszorosát kell biztosítania a személyzetnek. A körülbelül 6600 utast és 220 fős legénységet utaztató gigászi hajón egy átlagos 7 napos úton körülbelül 60 000 tojást, több ezer kg csirkét, és majdnem 10 000 kg burgonyát szolgálnak fel.

1 heti élelmezési adatok a Symphony of the Seas utasszállító hajóról

60 000 db tojás4400 kg csirke6800 kg marhahús317 kg fagylalt9072 kg burgonya5715 kg liszt1134 kg lazac952 kg homárfarok227 kg hasábburgonya2404 kg bacon907 kg csirkeszárny680 kg kávéNapi 1814401liter ivóvíz

Mindig friss ételek

A hajó élelmezési igényeit a korábbi fogyasztási tapasztalatok, valamint az aktuális menük határozzák meg, és mindig szigorú ütemtervet tartanak. A szigorú minőségi és mennyiségi ellenőrzéssel működő berakodás akár 6-8 órát is igénybe vehet, és több mint 100 ember dolgozik azon, hogy mindez gördülékenyen történjen.

A hajó a berakodási ütemterv szerint általában 1-2 héttel a rakodási napot megelőzően, kérést küld a helyi irodánknak az ellátási igényekről. A friss termékeket gyakran az útvonal során, helyi forrásból szerezzük be, ugyanis sok élelmiszer esetébe a tárolási idő és a hőmérséklet erősen korlátozott, és elővigyázatosnak kell lennünk. Olyan taktikákat is alkalmazunk, mint például a különböző érettségű termékek beszerzése, így az utasokat a teljes hajózás során tökéletesen érett zöldségekkel, gyümölcsökkel lehet kiszolgálni. - tette hozzá Emanuele Lavarello, az MSC Cruises élelmezésért felelős igazgatója.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Mustáros marharagu

Címlapról ajánljuk

További cikkek