4 profi tipp séfektől

Ha szenvedélyes szakács vagy, akkor nagyon fogsz örülni a következő tippeknek, melyeket profiktól olvastunk! 

A HuffingtonPost összegyűjtött négy olyan tanácsot profi séfektől, melyeket a profik is előszeretettel alkalmaznak a saját konyháikban.

Minden további nélkül használják az olcsóbb gombákat

A sima, fehér csiperkegomba gyakran mostoha sorsra jut és nem értékeljük kellően, pedig egyike a legfinomabb gombafajtáknak. Egy barcelonai séf szerint a csiperke simán felveszi a kesztyűt a rókagombával, vargányával, bármilyen exkluzív és drága gombával, melyeknek gyakran a tisztítása és elkészítése is rengeteg macerával jár.

Tudj meg többet a gombafajtákról

“Túlszeleteled” a hozzávalókat

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a hobbiszakácsok elkövetnek az otthoni főzések közben, hogy túlságosan felaprítják az alapanyagokat, azaz többször is végigmennek rajta a kés pengéjével. Ez különösen fűszernövények esetében szembetűnő, mert megfeketíti a kis levélkéket. Elég egyszer, minél kevesebb időt tölt a hozzávalón a penge, annál jobb!

Túlzásba vitt olívaolajozás

Sok szakács csak az olívaolajra támaszkodik, ami érthető, hiszen a legtöbb recept ennek a zsiradéknak a használatára buzdít. A profik sokszor alkalmaznak más olajokat, mint például repce vagy szőlőmag, az olívát legfeljebb befejezésként választják. Ezeket az olajtípusokat sokkal jobban lehet hevíteni, mint az olívát, ami egy bizonyos hőmérséklet fölött csak elégne. Ezekkel könnyű kérget sütni bármilyen ételnek, az olívaolajat pedig tálaláskor elég használni, pl. bruschettához.

Itt olvashatsz a növényi eredetű zsiradékokról

Maradékok okosan

A séfek konyhái gyakra jobban hasonlítanak egy laborra, mint konyhára, minden patyolattiszta, rendezett, fehér tálak, dobozok sorakoznak a szekrényekben. Mivel kifejezetten törekszenek a maradékok felhasználására, illetve a pazarlás elkerülésére, szinte minden felcímkéznek, ellátnak lejárati dátummal, és mikor közeleg a szavatossági idő lejárta, akkor még idejében kitalálnak valamilyen receptet az összetevőkből, legyen szó sajtról vagy egy darab csirkemellről.

Maradékmentő receptek

(via HuffingtonPost)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az étel, amit ki nem állhat a horoszkópod

Édes meggymártás hússal, kemény daragaluska, furcsa répafőzelék, csufi kelkáposzta, kesernyés máj? Mindenkinek van legalább egy utált étele... Ajánljuk, hogy győzd le a mumust, és készítsd el a nemszeretem-ételt felnőtt fejjel, egy tényleg jó recept alapján!

Napi 4000 lépést kiválthatunk idős korban a helyes étrenddel

Biztosan hallottuk már, hogy naponta legalább 10 000 lépést kell tennünk a kiegyensúlyozott, egészséges, aktív mindennapokért, ám ezt nem mindig egyszerű elérni – különösen idősebb korban. Most azonban rámutattak arra, hogy egy másik módszerrel kiválthatjuk a testmozgás egy részét.