4 profi tipp séfektől

Ha szenvedélyes szakács vagy, akkor nagyon fogsz örülni a következő tippeknek, melyeket profiktól olvastunk! 

A HuffingtonPost összegyűjtött négy olyan tanácsot profi séfektől, melyeket a profik is előszeretettel alkalmaznak a saját konyháikban.

Minden további nélkül használják az olcsóbb gombákat

A sima, fehér csiperkegomba gyakran mostoha sorsra jut és nem értékeljük kellően, pedig egyike a legfinomabb gombafajtáknak. Egy barcelonai séf szerint a csiperke simán felveszi a kesztyűt a rókagombával, vargányával, bármilyen exkluzív és drága gombával, melyeknek gyakran a tisztítása és elkészítése is rengeteg macerával jár.

Tudj meg többet a gombafajtákról

“Túlszeleteled” a hozzávalókat

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a hobbiszakácsok elkövetnek az otthoni főzések közben, hogy túlságosan felaprítják az alapanyagokat, azaz többször is végigmennek rajta a kés pengéjével. Ez különösen fűszernövények esetében szembetűnő, mert megfeketíti a kis levélkéket. Elég egyszer, minél kevesebb időt tölt a hozzávalón a penge, annál jobb!

Túlzásba vitt olívaolajozás

Sok szakács csak az olívaolajra támaszkodik, ami érthető, hiszen a legtöbb recept ennek a zsiradéknak a használatára buzdít. A profik sokszor alkalmaznak más olajokat, mint például repce vagy szőlőmag, az olívát legfeljebb befejezésként választják. Ezeket az olajtípusokat sokkal jobban lehet hevíteni, mint az olívát, ami egy bizonyos hőmérséklet fölött csak elégne. Ezekkel könnyű kérget sütni bármilyen ételnek, az olívaolajat pedig tálaláskor elég használni, pl. bruschettához.

Itt olvashatsz a növényi eredetű zsiradékokról

Maradékok okosan

A séfek konyhái gyakra jobban hasonlítanak egy laborra, mint konyhára, minden patyolattiszta, rendezett, fehér tálak, dobozok sorakoznak a szekrényekben. Mivel kifejezetten törekszenek a maradékok felhasználására, illetve a pazarlás elkerülésére, szinte minden felcímkéznek, ellátnak lejárati dátummal, és mikor közeleg a szavatossági idő lejárta, akkor még idejében kitalálnak valamilyen receptet az összetevőkből, legyen szó sajtról vagy egy darab csirkemellről.

Maradékmentő receptek

(via HuffingtonPost)

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nemcsak fűszer, gyógyít is: gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt szeretjük

A köménymag intenzív, kesernyés, enyhén diós ízű fűszer. A köménymagot termő növény Közel-Keleten és India területein honos, fűszerként a magokat vagy azok porrá őrölt változatát használjuk. Évszázadok óta ízesítik az emberek az ételeiket köménnyel, többek között levesekhez, salátákhoz, sültekhez használva. A magyaros konyha is előszeretettel alkalmazza, de nézzük, milyen jótékony hatásai vannak!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...