Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

6 étel, ami 100 évvel ezelőtt nem volt olyan népszerű, mint ma

Egyes ételek és alapanyagok népszerűsége legalább olyan változékony, mint az időjárás. Amivel régen a rabokat vagy a szegényeket etették, az ma a gazdagok kedvenc fogása.

Az elmúlt több mint 100 évben nagyon sokat változott a világ és vele a konyhaművészet is. Vannak olyan alapanyagok, amik népszerűbbek lettek, és vannak, amik feledésbe merültek. Előbbi csoportba egészen hétköznapi élelmiszerek is beletartoznak.

1. Paradicsom

Meglepő, de a paradicsomra kétszáz évig úgy tekintettek Európában, mint a mérgezett almára. Ennek oka az volt, hogy a paradicsom leve az arisztokrata háztartásokban népszerű óntányérokat kikezdte, és feloldotta a mérgező ólmot, ami haláleseteket okozott. Éppen ezért körülbelül a 19. század végéig sok országban csak dísznövényként termesztették. Olaszország persze kivétel volt, ott régen is imádták a paradicsomot.

2. Fodros kel

Napjaink egyik kedvelt superfoodja, az Egyesült Államokban élnek-halnak a zöldségért. Nem csoda, hiszen rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz. Nehéz megmondani, hogy a fodros kel mióta van jelen az emberek konyhájában, de az biztos, hogy az elmúlt 1-2 évtizedben vált igazán népszerűvé.

3. Homár

Nehéz elképzelni, de régen a homár annyira elterjedt volt, hogy a börtönök rabjai ezt kapták ebédre. Ára miatt ma már kifejezetten luxus fogásnak számít.

4. Csontleves

Egy évszázaddal ezelőtt a szegényebb családokban a csontleves gyakorta került az asztalra. Mégis azt lehet mondani, hogy egy kicsit hanyagolva volt, mert a gazdagabb rétegeknek ez a szegények eledele volt. Manapság mindenki nagyon szívesen használja a csontokat nemcsak levesben, hanem alaplevek készítésére is. 

5. Kaviár

A túlkínálat miatt sokáig a szegények eledelének számított, ezért az arisztokrácia nem vitte túlzásba a fogyasztását. Egészen 1910-ig vélekedtek róla így, amikor a tokhalfélék populációja jelentősen csökkent, ezért a kaviár ára az egekbe szökött.

6. Osztriga

Az 1900-as évek elején annyira sok osztriga volt az Egyesült Államokban, hogy New Yorkban a kagylóhéjat járdák burkolásánál is használták. Az emberek jó része pont ez miatt nem ette, pedig olcsó fehérjeforrásnak számított, majd egy időre eltűnt, mivel a tokhalakhoz hasonlóan ezt is túlhalászták. A nagyon alacsony kínálat magasabb árakat eredményezett, ezért ma már ez az étel is inkább a gazdagabbak körében népszerű. Jó cinkforrás, de népszerű vágyfokozó is.

Ezeket olvastad már?

via 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!