Az elmúlt több mint 100 évben nagyon sokat változott a világ és vele a konyhaművészet is. Vannak olyan alapanyagok, amik népszerűbbek lettek, és vannak, amik feledésbe merültek. Előbbi csoportba egészen hétköznapi élelmiszerek is beletartoznak.
1. Paradicsom
Meglepő, de a paradicsomra kétszáz évig úgy tekintettek Európában, mint a mérgezett almára. Ennek oka az volt, hogy a paradicsom leve az arisztokrata háztartásokban népszerű óntányérokat kikezdte, és feloldotta a mérgező ólmot, ami haláleseteket okozott. Éppen ezért körülbelül a 19. század végéig sok országban csak dísznövényként termesztették. Olaszország persze kivétel volt, ott régen is imádták a paradicsomot.
2. Fodros kel
Napjaink egyik kedvelt superfoodja, az Egyesült Államokban élnek-halnak a zöldségért. Nem csoda, hiszen rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz. Nehéz megmondani, hogy a fodros kel mióta van jelen az emberek konyhájában, de az biztos, hogy az elmúlt 1-2 évtizedben vált igazán népszerűvé.
3. Homár
Nehéz elképzelni, de régen a homár annyira elterjedt volt, hogy a börtönök rabjai ezt kapták ebédre. Ára miatt ma már kifejezetten luxus fogásnak számít.
4. Csontleves
Egy évszázaddal ezelőtt a szegényebb családokban a csontleves gyakorta került az asztalra. Mégis azt lehet mondani, hogy egy kicsit hanyagolva volt, mert a gazdagabb rétegeknek ez a szegények eledele volt. Manapság mindenki nagyon szívesen használja a csontokat nemcsak levesben, hanem alaplevek készítésére is.
5. Kaviár
A túlkínálat miatt sokáig a szegények eledelének számított, ezért az arisztokrácia nem vitte túlzásba a fogyasztását. Egészen 1910-ig vélekedtek róla így, amikor a tokhalfélék populációja jelentősen csökkent, ezért a kaviár ára az egekbe szökött.
6. Osztriga
Az 1900-as évek elején annyira sok osztriga volt az Egyesült Államokban, hogy New Yorkban a kagylóhéjat járdák burkolásánál is használták. Az emberek jó része pont ez miatt nem ette, pedig olcsó fehérjeforrásnak számított, majd egy időre eltűnt, mivel a tokhalakhoz hasonlóan ezt is túlhalászták. A nagyon alacsony kínálat magasabb árakat eredményezett, ezért ma már ez az étel is inkább a gazdagabbak körében népszerű. Jó cinkforrás, de népszerű vágyfokozó is.
Ezeket olvastad már?
6 retró alapanyag a konyhában, amit egyre kevesebbet használunk
Nézzük, mik azok a konyhai alapanyagok, amiket ugyan néhányan még ismernek és használnak, de az idő múlásával egyre kevésbé tűnnek fel a főzéseknél.
Fenes Gábriel8 étel, amiről gyerekként GŐZÜNK se volt, ma pedig imádjuk
Vannak ételek, amikkel nap mint nap találkozunk, és szemrebbenés nélkül esszük őket. Pedig kiskorunkban ez nagyon nem így volt!
Brecz Judit5 étel, amit megehetsz, ha penészes
Van pár étel, amiről ha levágod vagy lekanalazod azt a picike penészfoltot, simán elfogyaszthatod, nem lesz tőle semmi bajod. Mutatjuk, melyek ezek.
Nosalty