5+1 vacsora a tél utolsó hetére

Nézzük, mit kínál számunkra a tél, talán utolsónak ígérkező hete! A meteorológusok csupa jót jósolnak március első felére, így már nem kell sokáig vacognunk (meg persze a fűtésszámla rémképe is letűnni látszik).

Addig is, míg az első igazán meleg napsugarak megérkeznek, mi még kitaláltunk egy igazi téli vacsoramenüt – mindezzel egy időben pedig a napi mozgásadagunkat is megnöveltük.

Hétfő

Semmi egyébre nem vágyunk a hét elején, mint valami melengető krémlevesre, ami nem igényel hosszas ötletelést, mégis nagyon finom és laktató, s nem kell vele órák hosszát pepecselnünk. Fogjuk a kedvenc sajtjainkat simán lehetnek hétvégi maradékok és némi tejszínnel, fűszerekkel krémesre turmixoljuk a levesünket!

Kedd

Ez a recept feltételezi, hogy van otthon elfekvőben némi pizzatésztánk ha ez éppen hiánycikk a háztartásban, helyettesíthetjük jó minőségi bolti termékkel is. Készítsünk calzonét! Ha eddig nem próbáltuk, imádni fogjuk ezt a töltött pizzát, bármi kerülhet bele szerintünk legyen egy adag húsmentes és a másik, mondjuk, a receptben is leírt tonhalas verzió!

Tart flambée – a lángos franciául >>

Szerda

A mentaszószos húsgombóc nagyon jó ötlet! Istenien párosítható a darált hús a finomra aprított mentalevél-darabkákkal arról nem is beszélve, hogy legalább némi nyarat csempészünk a február végi napokra!

Csütörtök

Na, ez az a bűnös élvezet, aminek nagyon ritkán ugyan, de nem tudunk ellenállni! A tepertőkrém isteni mutatvány, főleg, ha kevés mustárral is keverjük a házilag kisütött, ropogós pörcdarabokat. Ki így, ki úgy, mi sok-sok borssal és akár tojással is készítjük, de igazából teljesen mindegy, mert mindenhogyan szeretjük. Jó-jó, tavasztól nincs tepertőzés!

Péntek

Péntekre marad a svéd gombasaláta, ami egyébként szuper vendégváró fogás, különösen akkor, ha nagyobb társaságot várunk az otthonunkba. Nincs benne semmi trükközés: a gomba, citrom, bors, paradicsompüré, babérlevél verhetetlen csapatot alkotnak. Repetázás garantált.

5 vacsora, amit imádni fogsz >>>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!