5+1 tipp az egészséges Mikulás-csomaghoz

Mi lenne, ha idén a Mikulás is életmódot változtatna? Most adunk neki 5+1 ötletet az egészséges csomag összeállításához!

Mindig megnyugszom, amikor a Mikulás előtti „kíváncsi napokban” az óvodai öltözőben, az utcán, netán otthon harsogó-éneklő gyerekhangokat hallok: „van zsákodban minden jó, piros alma, mogyoró”. Egy pillanatra eluralkodik rajtam a gyermeki naivitás, és magam is hiszem, a dolgok szépen, rendben mennek: a puttonyokból a csomagba csupa egészséges összetevő fog kerülni. Aztán jön egy másik ének (dietetikus anyukák rémálma): „gumicukor, csokoládé, jaj de jó…”.

Máris lepereg a szemem előtt, hogy december 6. környékén pár nap leforgása alatt minden gyerek találkozni fog a városi, falusi, oktatási intézményi, munkahelyi, családi, bevásárlóközponti Mikulásokkal, mikuláscsomagokkal, szaloncukrokkal, süteményekkel, szörpökkel. Az előző évek hagyományaihoz híven van rá esély, hogy a rendetlen Krampuszok becsempésszenek némi üres kalóriát és rengeteg cukrot tartalmazó nyalánkságot a csomagokba. A gyerekek pedig természetesen örülnek. A végeredmény: rendes étel nem fogy a Mikulás körüli napokban, az arra érzékenyeknél pedig jön a székrekedés.

Kedves Mikulás! Összegyűjtöttünk neked most néhány ötletet, ha idén egy kicsit egészségesebb csomagokat szeretnél összerakni!

1. „Piros alma" rész, azaz friss gyümölcs mindig kell

Válasszunk hibátlan gyümölcsöket (például keményebb almát, narancsot), amelyek jól bírják az ide-oda pakolást, esetleg a több napi tárolást. Gyümölcsöt fogyasztani az ünnepi időszakban is kell, és nehéz megfelelni az ajánlásoknak, ha a gyomrunkat rendszeresen szaloncukorral, csokimikulással töltjük meg. Nem hiszem, hogy találnánk olyan gyereket, aki, miután kivégzett egy „testes” csokimikulást, jelentkezne, hogy még ráadásnak friss gyümölcsöt szeretne enni. Persze a gyümölcsök mellé járhat egy kisebb méretű csokimikulás is.

2. „Mogyoró" rész, azaz pl. dió, mandula, mogyoró

Igazi kincsek a diófélék a fejlődő szervezet számára: gazdagok az idegrendszer fejlődéséhez elengedhetetlenül fontos telített zsírsavakban és a csontosodáshoz szükséges kalciumban. Akár kemény héjukkal együtt is bekerülhetnek a csomagba, hogy mindenki megismerkedjen velük természetes csomagolásukban is.

3. Szelídgesztenye

Sokan csak gesztenyepüréként ismerik, pedig finom tejszínhab és cukor nélkül is.Süssük közösen gesztenyét az adventi estéken!

4. Saját készítésű kekszek

Azon túl, hogy szívből jövő ajándékok, vitathatatlan előnyük, hogy a kekszek összetevőiért mi magunk vállalunk garanciát. A lisztek közül válasszuk a zabpelyhes, teljes őrlésű vagy durumlisztes változatokat. A zabpelyhes kekszeket formázhatjuk egész egyszerűen kézzel, a többi gyúrt tésztájú kekszhez pedig vegyük elő a karácsonyi mézeskalácsformáinkat!

Olvastad már?

7 cukormentes keksz az ünnepekre

5. Bögre, kulacs, pohár

Ne csak evésről, hanem ivásról is essék szó! Hiába nincs kánikula, inni azért kell! Biztos vagyok benne, hogy egy új mikulásos vagy téli mintájú bögréből, pohárból, kulacsból több folyadék fog fogyni!

+ 1 Gondoljunk a diétázó gyerekekre is!

Ha saját gyerekünkről van szó, nyilván első számú szempont. Ha pedig pedagógusként mi felelünk a csomagokért vagy ismerősi körben szeretnénk meglepni gyerekeket, gondoljuk végig, hogy vannak-e olyanok, akik speciális étrendre szorulnak valamilyen szempontból. Nekik akkor tudunk örömöt szerezni, ha diétájukhoz igazított csomagot kapnak.

  • Cukorbeteg gyerekek is kaphatnak gyümölcsöt, dióféléket, (szénhidrát-szükségletükhöz igazított mennyiségű) gesztenyét és természetesen karácsonyi mintás bögrét is. Az ő kekszeiket édesítőszerrel készítsük!
  • Ételallergiás, tejcukor-érzékeny vagy cöliákiás gyerekeknél arra figyeljünk, hogy az allergiát okozó élelmiszer (például: földimogyoró, tej, tojás) nyomokban se forduljon elő a csomag összetevőiben. Ha több gyereknek készítünk csomagot, akkor a „diétás”, még csomagolatlan kekszeket különítsük el a többiekétől.

A fenti tanácsok persze nem zárják ki, hogy legyen csoki vagy szaloncukor a Mikulás-csomagban, ennyire szélsőséges nézeteket még én sem vallok. De ha figyelünk egy kicsit az arányokra, már sokat tettünk azért, hogy egészségesebb legyen gyermekünk öröme.

Címlapról ajánljuk

5 meglepő ételfóbia, amit nehéz elhinni

A fóbiák hallatán mindenkinek eszébe jut néhány gyöngyszem, akár ismerősi körből. Na de mi a helyzet az ételfóbiákkal? Lehetséges lenne, hogy valaki épp a cukortól vagy a gyümölcsöktől tartson? A válasz rövid: igen. Most ismerjétek meg a legbizarrabb ételfóbiákat!

Balogh Lilla

További cikkek