5 termék, amit a NÉBIH szerint is érdemes megvenni

Hogyan menj biztosra vásárláskor? Mutatunk pár termékcsoportot, amiket a NÉBIH szakemberei már teszteltek, így biztosra mehetsz velük! 

Valljuk be, a kedvenc termékeinket, élelmiszereket megtalálni elég nagy lutri: sokat kísérletezgetünk, aztán átkozódunk, ha a drágábbat vettük, mégsem vált be. Az ételek és alapanyagok különösen kényes halmazt képeznek, hiszen nagyon nem mindegy, mit viszünk be a szervezetünkbe. Évek óta követjük a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalát, ahol a legszigorúbb laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatoknak vetik alá a piacon található termékeket, a legjobbak még a Szupermenta-emblémát is megkapják.

Az előző évek legjobbjaiból válogattunk nektek népszerű élelmiszereket, hogy tuti tippeket kapjatok arra, mit érdemes venni bevásárláskor!

1. Ketchup

Ez egy olyan kategória, amitől azt várnánk, hogy nehéz megtalálni az igazán minőségi terméket, tekintve, hogy egyes termékek alig tartalmaznak paradicsomot, mások pedig akár húsz dekát is 100 grammonként. A ketchupok általában sűrítőanyagokkal készülnek, különböző fűszerekkel, ecettel, tartósítószerrel vagy anélkül, ízfokozókkal, cukorral vagy édesítőszerekkel. Az Aldi saját márkás ketchupja vitte a prímet ebben a kategóriában, második helyezett a cukormentes verziója, harmadik az Alnatura bio terméke lett.

2. Sütőmargarin

A NÉBIH még az adventi időszakban készített terméktesztet a hazai forgalomban kapható leggyakoribb sütőmargarinokról, hiszen ezek forgalma az ünnepek idején megnövekszik. Használjuk viszont egész évben, a sütőmargarin állati és növényi olajakból készül, füstpontja pedig 230 fok körül alakul, így szuperül alkalmas sütemények készítésére. Ez különbözteti meg az általában kocka alakú sütőmargarint a sima, dobozos társától. Sokan persze kizárólag a vajra esküsznek, de tény, hogy a sütőmargarin olcsóbb opció.

3. Csemege debreceni

Sütjük, főzzük, főzelékfeltétnek az egyik legfinomabb, de szerintünk kenyérrel, mustárral az igazi. A hústartalma legalább 55%-os kell, hogy legyen, az alacsonyabb minőségű húsmaradék aránya pedig 10%. A NÉBIH azt tanácsolja, hallgassunk az érzékeinkre, a szép vörösesbarna szín, a finom, enyhén füstös, köményes illat azt jelentheti, jó terméket vásároltunk. A debrecenit csak sertésbélbe vagy emészthető műbélbe töltheti a gyártója. Íme, a legjobbak.

4. Natúr zabkása

Az egyik legnépszerűbb reggeli vagy délutáni rostforrás, rengetegen választják akár natúr, akár ízesített változatban. Magas az energiatartalma, vízzel, tejjel vagy növényi alapú itallal pedig könnyen, pár perc alatt megfőzhetjük és ízesíthetjük. Cukorral csak csínján, édesítésre különböző édesítőszerek is alkalmasak, mint az eritrit vagy a sztívia.

5. Citromlé

Nekem a citromlé mindig egy kicsit fura dolog volt, mert ha már citromozni akarok, akkor használjak igazit, de tudom, hogy a praktikusság néha felülírja ezeket az elveket. A bolti citromhoz képest harmadannyi C-vitamint tartalmaz - írja a NÉBIH Szupermenta blogja, és azt talán már mondanom sem kell, hogy tilos citromlevet forró italba önteni, mert elveszíti a C-vitamin tartalmát. Mi, magyarok egyébként igencsak kedveljük a citrusféléket, évente majdnem nyolc kilót fogyasztunk belőlük, derül ki a Szupermentán.

Jöjjenek a legjobb citromlevek:

A termékteszteket a NÉBIH Szupermenta blogjának 2019-es tesztjeiből válogattuk.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek