5 hiba, amit ne kövess el főzés közben

Sokszor talán észre sem veszed, de egy csomó olyan szokás berögzül, melyek fölösleges kalóriákkal dobják meg a készülő ételt: küszöböld ki őket!

Talán nem meglepő, az éttermi kaják tele vannak instant hozzávalókkal, valamint kalóriákkal, teljesen kézenfekvő megoldásnak tűnik tehát, ha végre átállunk az otthoni főzésre - írja a fitnea.com blog. Ugyanakkor rizikófaktorok ebben az esetben is adódnak, mert hajlamosak lehetünk nagystílűen adagolni az alapanyagokat, arra gondolván, hogy ne vonjuk meg magunktól a jót. Éppen ezért észrevétlenül kúszhatnak fel a kilók, most öt olyan helyzetre hívjuk fel a figyelmedet, melyekre jó odafigyelni.

1 . Túl sok zsiradékot használsz

Mindannyiunkkal megesik, hogy nagyobb adag löttyen az olajosüvegből vagy bőkezűen adagoljuk a vajat, a zsírt: tudtad, hogy egy teáskanál olívaolaj akár 125 kalóriával is megdobhatja az ebédedet? Zöldségek esetében próbálkozz a gőzzel, érdemes kifejezetten ilyen készüléket vásárolni, majd csak ezután nekiállni a sütésnek.

2. Szemmértékkel adagolsz

Sokan este, egy fárasztó munkanap után hazaesve nem állnak neki a hozzávalókat méricskélni, szemmértékkel jelölik ki maguknak az elegendőnek ítélt mennyiséget, szinte minden esetben jóval többet porciózva, mint amennyit gondolnak: érdemes kis mérőtálkákat rendszeresíteni az ilyen esetekre.

3. Ragaszkodsz a recepthez

Nem jó túlságosan ragaszkodni a leírásokhoz: persze 25 deka liszt helyett semmiképp se használj 10-et, de egy csomó metódust ki lehet váltani saját ötletekkel: például ha két deci tejfölről szól a leírás, váltsd ki a felét vagy a negyedét joghurttal. Ezen is kalóriát spórolsz.

4. Főzés közben csipegetsz

Nem egyszerű megállni, hogy főzés közben ne csipegess bele mindenbe egy kicsit, főleg, ha farkaséhesen kóvályogsz a konyhában: egy kis csipet ebből vagy abból, "ez még senkinek nem ártott meg" - gondolod. Ha nagyon nem bírod már, igyál szénsavas vizet vagy rágózz, de ha elcsábultál és csipegettél, akkor szedj egy kicsivel kevesebbet a tányérodra tálaláskor.

5. Csak egy kis maradék

Mindannyian ismerjük azt az érzést, hogy a vacsora nagyon finom volt, elégedettek vagyunk, de simán tudnánk még enni. Erre mondják ugye, hogy “csak a szemed kívánja”. Tény, még egy fél adag tésztára valószínűleg már semmi szükségünk, ebben az esetben csak egy opció marad: menekülj, azaz távolítsd el a maradékokat a horizontról.

Legújabb receptek

Aranygaluska-palacsinta

Minden, amit az aranygaluskában szeretünk, ebben a palacsintában is megtalálható. Diós habbal, édes vaníliás töltelékkel csábít a tálról a rakottas, aminek az egész család örül ...

Kókuszos-mandulás linzer

Kedvenc édességem a raffaello, szerettem volna egy hasonló ízvilágú, extrán krémes süteménnyel kedveskedni a családnak és az ismerősöknek. Ízlés szerint lehet még gazdagítani a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...