5 házi módszer, ami hatékony herpesz ellen

Kevés idegesítőbb dolog van, mint amikor az ember érzi, hogy herpesz lesz a száján. Ilyenkor kell villámgyorsan cselekedni.

Az első aranyszabály, hogy akár patikai krémmel, akár házi módszerekkel küzdenénk a herpesz ellen, az, hogy minél gyorsabban kezdjük el kezelni. Ha szerencsénk van, akkor egy kis viszketést és égető érzést már pár órával a hólyagocskák kialakulása előtt érzünk, és ha ilyenkor akcióba lendülünk, akkor még elkerülhetjük, hogy egy hétig elcsúfított szájjal kelljen léteznünk.

Valójában az ajakherpeszt a legjobb lenne megelőzni, ahelyett, hogy kezelgetnénk, mert ha nem kapjuk el időben, akkor hiába a legjobb kence, legfeljebb enyhíteni tudjuk a tüneteket, de a herpeszt egy nap alatt eltüntetni lehetetlen.

Ha a betegséget okozó vírus jelen van a szervezetünkben, és ez az embereknek több, mint felére igaz, akkor, ha gyenge az immunrendszerünk, akkor tüneteket is fog okozni időnként. Ha C-vitamint szedünk, kisebb eséllyel jön ki, nyilván, mert az segíti az immunrendszer működését. Érdekes módon a napsütés viszont, hiába egészséges a szervezetnek, szintén kiváltó oka lehet a hólyagok megjelenésének.

Van néhány házi módszer, melyeket rendes antivirális készítmények híján bevethetünk a hólyagok ellen:

  • A méz például antimikrobiális, azaz valamelyest fertőtlenítő hatással rendelkezik, így segíthet a herpesz ellen, és legalább finom is.
  • A teafaolaj hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a méz, viszont amellett erős szárító hatása is van, ami megint csak jó a nedvesen levedző kelések ellen.
  • A cinknek, azaz a cink-oxid tartalmú krémeknek a bőrnyugtató hatása az, amely segíti a herpesz elleni küzdelmet; ezekkel leginkább a kipirosodást és a fájdalmat csökkenthetjük, de a gyógyulást nem feltétlenül gyorsítják fel.
  • A fogkrém szintén a szárító hatású szerek közé tartozik, és vannak, akik esküsznek rá, hogy hamar eltünteti a herpeszüket, viszont akinek érzékeny a bőre, annak nem ajánljuk, mert sok egyéb irritáló hatóanyag van benne, mint például a menthol.
  • A citromfű is rendelkezik némi kórokozóölő hatással, viszont ezt sűrű oldatban kéne használni, ami úgy valósítható meg, hogy kevés vízben áztatjuk a citromfüvet, jó sokáig. Ezt az oldatot ráhelyezzük a sebre, és enyhíteni fogja a panaszokat.

Ha viszont minden áron elkerülnénk a hólyagok megjelenését, akkor a legjobb, ha mindig tartunk otthon herpeszkrémet, és az első furcsa érzet megjelenésének pillanatában elkezdjük kenni.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: Getty Images

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!