Szaloncukrot házilag

Otthon szaloncukrot gyártani - kinek van erre ideje? Gondolhatnád, de ha kiváltasz vele egy süteményt és ajándékba is adod őket, máris más színben tűnik fel az ötlet!

Szaloncukor házilag recept

Ahogy Jókai hívta, a 'szalonczukedli' a magyar karácsonyok egyik legszimbolikusabb kelléke, nélküle általában nincsen ünnepi fa. Manapság már előfordul, hogy nem a karácsonyfára helyezik fel a kis bonbonokat, hanem csak egyszerűen egy szép tálban rakják a fa alá. Ennek oka egyrészt lehet az időspórolás, amit a kötözés elhagyásával nyerünk, másrészt az, hogy nagyon kevés olyan szép csomagolású szaloncukrot lehet kapni, amit érdemes lenne a karácsonyfára aggatni.Mai, általunk ismert kivitele hungarikumnak számít, eredetileg a XIX. század elején kezdték gyártani, inspirációt nyerve a francia fondantkészítők műveiből. Az első gyári szaloncukrok Stühmer Frigyes üzeméből gurultak le a szalagról, majd egyre többen és többen álltak neki a gyártásának. Aki bővebben olvasna a szaloncukor történetéről, a Wikipedia ide vágó szócikkéből tájékozódhat.

Itt mentsd el a szaloncukor receptjét

Szaloncukor házilag recept

Mára nagyon sok szaloncukor kapható, ami jó, mert olcsóbban is hozzájuthatunk a kedvenchez, ugyanakkor ez higítja is a kínálatot, mert sokféle, nem éppen kimagasló minőségű termék is forgalomba kerül. Szaloncukortesztünkből az is kiderült, hogy három márkát leszámítva nem sikerült olyat találnunk, amit jó szívvel tennének a karácsonyfa (alá, fölé, mellé, rá), ezért nekibuzdultunk, és szorgoskodásunk végeredménye egy házi, roppant egyszerűen összeállítható szaloncukor lett. Pár összetevőből jóval finomabb végeredményt sikerült produkálnunk, mintha bármelyik boltban megvettük volna valamelyik kétes ízvilágú karácsonyi bonbont.

Az alapkoncepció annyi volt, hogy kókuszreszeléket vegyítünk tejszínnel, ezt valamilyen alternatív édesítőszerrel ízesítjük, bonbonokat formázunk, hűtünk, és a végén rácsra helyezve a töltelékeket, leöntjük őket étcsokoládéval. Semmi fakszni, bárki el tudja készíteni, kevés edényt felhasználva, konyhai előélet nélkül is, kis kézügyesség és türelem viszont nem fog ártani hozzá. Nem kell belőle sokat készíteni, elég pár szem, amit majd elnyammogunk, bár félő, hogy túl sokáig nem tartanak majd ki. Kíváncsiságból megnéztük egy átlagos árkategóriájú szaloncukor összetételét: cukor, 20% kakaós étbevonó massza, növényi zsír, kakaópor (16%), emulgeálószer: szójalecitin, glükózszirup, zselésítőanyag: pektin, étkezési sav: citromsav, csomósodást gátló anyag: nátrium-hidrogénkarbonát, aromák.

Szaloncukor házilag recept

A lista elgondolkodtató, és bár az általunk megadott házi szaloncukor receptjéből csak kb. 30 darab, szép, termetes bonbon jön ki, azt mégis sokkal jobb szívvel esszük majd, mint a gyári termékeket. A 20 deka kókuszreszelékből készített szaloncukor ára nagyjából 1800 forint körül mozog. Mi viszonylag nagy méretű bonbonokat készítettünk, kisebb forma esetén viszont akár negyven darab szaloncukor is kijön ennyi alapanyagból. Nassolgassuk őket az ünnepek alatt, hétvégén, esténként, egy jó forralt bor mellett - nem utolsó elfoglaltság!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!