17 konyhaszabály, amit tudni illik

17 alapvetés a konyhában, amit minden főzni sütni vágyó és tudó embernek ismernie kell. Nincs kecmec, szabályok vannak, kérem!

A konyha veszélyes terep – tudjuk, ismerjük, tapasztaltuk. Ez a kis cikkecske összegyűjti a legalapvetőbb és sunyibb veszélyforrásokat, amik főzés közben befigyelhetnek, megkeserítve az eredményt illetve az addig vezető utat. (Tudjuk, hogy egy jó háziasszony ismeri őket, de azért nem ért az ismétlés, meg kezdők is vannak a világon.) :)

1. Ha leejtesz egy kést, ne próbáld elkapni földetérés előtt – azt hiszem, nem érdemel kommentet.

2. Sose húzd végig a késed élét a vágódeszkán, lekapargatva a maradékot, mert teljesen eltompul a késed. Ugyanez mosogatógéppel – ne tegyél bele éles kést!

3. Tompa kést egyáltalán ne használj - veszélyesebb, mint egy túl éles.

4. Kerüld a forró edények /ételek + üveg érintkezését - ne tegyél forró edényt üvegfelületre, ne önts forró levest üvegtálba (hacsak nem hőálló).

5. Mindig kóstolj, mielőtt felszolgálnál – majdnem mindig sótlan. Vagy ízetlen.

6. Mindig moss kezet, miután bármilyen erős paprikához nyúltál. Nagyon hálás leszel ezért magadnak.

7. Fémeszköz és teflonbevonat találkozása - NEM.

8. Ne tegyél lisztet forró ételbe, mert csomós lesz – hőkiegyenlítéssel mindez elkerülhető. Vegyél ki egy keveset az ételből (leves főzelék), egy kis tálban keverd csomómentesre a liszttel, aztán add a forró ételhez.

9.Sose keverd össze vagy helyettesítsd a sütőport a szódabikarbónával, mert csak a céljuk azonos, de másképp működnek.

10. Ne használj nedves edényfogó kesztyűt forró tál megfogásához, mert a hő így gyorsabban terjed, és megégetheted magad.

11. Sose önts forró olajba vizet - alap, tudjuk, de mindig lebegjen előttünk, hogy nagyon megéghetünk az ötlettől.

12. Sose süss semmit forró olajban meztelenül – jó-jó, tényleg van aki így szeret főzőcskézni, na.

13. A voksodat ne a mérőedényekre rakd le, hanem a konyhai mérlegekre – sokkal pontosabbak, az eredmény pedig mindig ugyanaz lesz. Ugyanolyan jó.

14. Ne próbáld felverni a tojásfehérjét úgy, hogy belefolyt egy kevés sárgája – nem fog menni.

15. A rizsfőzés ellensége a kevergetés – nem kell, hacsak nem rizottót csinálsz.

16. Ne vágd fel a húsokat rögtön sütés után – adj neki kis időt, hogy hűljön, és a szaftok-zsírok leülepedjenek.

17. Ha tűz üt ki a sütőben, NE NYISD KI AZ AJTAJÁT! Az oxigén táplálja - hagyd csukva, és zárd le a sütőt, így el fog aludni. Ha nem, pötyögd be szépen a telódba, hogy 105.

(forrás: huffingtonpost, címlapfotó: pixabay)

Hozzászólások

A.Eszter

A 9. pontot abszolút cáfolnám! Bármelyiket írja egy recept, én mindig mind a kett?b?l teszek kb. fele-fele arányban, és mindig tökéletes az eredmény! Amúgy ez a "TÉNY" annyira nem állja meg a helyét, hogy a süt?por egyik alkotórésze a szódabikarbóna! /Wikipédia - Süt?por: Jelenleg f? alkotóeleme a nátrium-hidrogénkarbonát (szódabikarbóna), amely savas anyag hatására lebomolva szén-dioxidot bocsát ki. Emellett a széndioxid felszabadulás sebességét a különböz? savhordozók hozzáadásával szabályozhatják./ Tehát ha a kett?t vegyítjük, csak a szódabikarbóna arányán változtatunk! És együtt a tapasztalatok szerint is jobbak!!! Mindenkinek jó sütögetést!

lipton9

Kár. Szeretem ezt az oldalt. De ha "uborkaszezon" van... Ezt a szintet akkor se kéne. Na, pá!

cumpus

Uborkaszezoni cikk idiótáknak, akik végigolvassák (beleértve magamat is), remélve, hogy lesz benne valami értelmes is. Nem volt. Miért kell ezt?

Címlapról ajánljuk

További cikkek