Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

13 fajta jégkrémet teszteltek le, ez lett a legjobb

A jégkrémek cukor- és gyümölcstartalmát is vizsgálták, valamint a bennük lévő aromát és egyéb adalékanyagokat.

Összesen 13 gyümölcs vagy gyümölcsös jégkrémet tesztelt le a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Vizsgálták a termékek gyümölcs- és cukortartalmát, valamint a bennük lévő aromát és egyéb adalékanyagokat.

A vásárlás során olyan termékeket gyűjtöttek a kosarukba, amelyek nevük vagy a csomagoláson lévő kép alapján azt a látszatot keltik a fogyasztóban, hogy gyümölcs tartalmú terméket vesznek. Amelyik márkánál nem találtak csak epres terméket, ott csokis/vaníliás és gyümölcsös kombinációjú vegyes jégkrémet vettek.

Mi a jégkrém?

A jégkrémekkel kapcsolatos előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. Az előírások alapján a gyümölcsjégkrémeknek legalább 15%-ben kell tartalmaznia a gyümölcsöt. Az ennél kisebb gyümölcstartalmú jégkrémet csak gyümölcsös jégkrémnek nevezhetik.

A legmagasabb pontértéket (17p) a Haagen dazs Epres jégkrém kapta, mivel az egyik legmagasabb gyümölcstartalmú termék volt, 21% eperrel, viszonylag alacsony cukortartalommal és adalékanyagok nélkül.

16 ponttal szorosan mögötte az Unilever terméke a Carte d'Or Classic Eper valamint 15 ponttal a Grycan Eper jégkrém. 23-24%-os gyümölcstartalmukkal győztek, de pontot is veszítettek mesterséges aroma ill. potenciális allergizáló adalékanyag miatt.

A lista végén 3 ill. 4 ponttal az Unilevertől a Viennetta Vanília jégkrém és eper ízű jégkrém, valamint a Lidl saját márkás terméke a Ballino Vaníliás, eper ízű, csokoládés jégkrém végzett. Azért veszítettek pontot, mert egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt csak aromát, viszont annál több cukrot ill. sok nem kívánatos adalékanyag van bennük.

Az ár alapján elmondható, hogy az olcsóbb termékek (350-800Ft/liter) a lista végére kerültek az alacsony gyümölcstartalom és sok adalékanyag miatt. A lista élén végzett három termék viszont mind drágább egységáron kapható: 1250Ft/liter és 4.000Ft/liter között.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!