adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
250 g napraforgómag
-
1 közepes db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1.5 dl víz
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 ek vaj
283
Kalória
8.9g
Fehérje
10.1g
Szénhidrát
25.2g
Zsír
40.7g
Víz
10g
Koleszterin
3.8g
Élelmi rost
1.7g
Cukor
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 29% Zsír
-
42g napraforgómag243 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
25g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g vaj33 kcal
Összesen
283
kcal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 29% Zsír
-
250g napraforgómag1460 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
150g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
28g vaj201 kcal
Összesen
1706
kcal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 29% Zsír
-
47.4g napraforgómag277 kcal
-
17.1g vöröshagyma6 kcal
-
1.7g fokhagyma2 kcal
-
28.5g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5.3g vaj38 kcal
Összesen
323
kcal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 25.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 494 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 137 mg
-
Foszfor 282 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 10.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 40.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 97 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
283
kcal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 53.6 g
Zsír
-
Összesen 151.5 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 59 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2963.8 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 134 mg
-
Kálcium 240 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 825 mg
-
Foszfor 1693 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrát
-
Összesen 60.3 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 23 mg
Víz
-
Összesen 243.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 199 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 89 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 584 micro
-
Kolin: 150 mg
-
Retinol - A vitamin: 188 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 120 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Összesen
1706
kcal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 28.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 562.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 157 mg
-
Foszfor 321 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 11.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 46.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 111 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 36 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
323
kcal
Elkészítés
- A napraforgómagot nézzük át, nehogy héjdarabok maradjanak benne, majd egy nagy tálban öntsük fel vízzel, és áztassuk egy éjszakán keresztül.
- A megpuhult magok felét egy magas edényben vagy tálban botmixer segítségével pürézzük össze, hogy vastag, krémes állagot kapjon.
- Kevés vajon pároljunk apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Öntsük hozzá a magok másik felét, és fedő alatt 20 percig pároljuk. Sóval, borssal ízesítsük. Ha száraznak bizonyulna, öntsünk alá egy-másfél deci vizet (ezt nagyjából párologtassuk, főzzük el róla, ha másképp nem megy, vegyük le a fedőt).
- Keverjük hozzá és melegítsük össze a krémes résszel. Amennyiben további krémességet akarunk adni neki, keverjünk még vajat hozzá (nekem nem volt rá szükségem).
- Tálaljuk párolt, blansírozott zöldségekkel vagy salátával. A húsimádók egy szelet husival – és ne felejtsék el nyakon önteni gazdagon szafttal!
Recept infó
- Előkészítés ideje: 5 p
- Főzés ideje: 25 p
Sok csonthéjas gyümölcs magjáról tudjuk - mint például a manduláról és a dióról –, hogy nem csak darálhatóak, sütibe keverhetőek, hanem főzhetőek, párolhatóak, és növényi tej is készíthető belőlük. Ugyanígy alkalmazhatjuk a napraforgó magját is. Gazdaságos, nem kell hozzá kukta, hosszas áztatás, mivel apró szemű. Itt egy szuper recept hozzá, ha elkészíted, úgy néz ki, mint egy rizottó. Az eredeti leírást itt találod.