Mandarin

Leírás

Mandarin – receptek, leírás, tippek

A mandarin egy nagyon népszerű gyümölcs, és nemcsak a mikuláscsizmában a helye, így hát adjunk neki esélyt, és készítsünk belőle például salátákat! Tökéletesen passzol a rukkolához, madársalátához, bébispenóthoz, de akár sült zöldségek mellé is kínálhatjuk. Sült húsokkal (csirkével, sertéssel) is párosítható, sőt, húspácot is készíthetünk belőle. 

A téli időszakban érdemes minél több mandarint fogyasztanunk, mivel nagyon finom és egészséges snack, ráadásul számos jótékony hatása van: sok C-vitamint tartalmaz, ami elengedhetetlen az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, van benne A-vitamin, rostban, ásványi anyagokban és flavonoidokban gazdag. Egy közepes mandarinban 47 kalória és 12 gramm szénhidrát van, így diétába is könnyen beilleszthető. 

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mandarin

Mi az a mandarin?

A mandarin egy apró, édes és lédús citrusféle, a narancsfélék családjába tartozik. Leginkább a trópusi és szubtrópusi éghajlaton termesztenek mandarinfákat, mint például Spanyolországban, Törökországban és Olaszországban. Eredetileg Ázsiából, azon belül Japánból és Kínából származik. Magyarországon a 20. század végén jelent meg ez az édes, enyhén savanykás, héjas gyümölcs. Itthon leginkább import változata érhető el a téli hónapokban, mivel az itthoni éghajlat nem alkalmas a termesztésére. 

Hogyan vásároljuk?

Ha ízletes és friss darabokat szeretnénk kiválasztani, akkor elsősorban figyeljünk a héj színére: legyen élénk narancssárga színű és foltmentes. Külseje legyen sima, ne túl kemény, de ne is túl puha. A nehezebb darabok általában lédúsabbak és édesebbek. 

Hogyan hámozzuk meg egyszerűen a mandarint? 

Ha nem szeretnénk, hogy a konyhapulton elárasszon mindent a ragacsos-citrusos lé, akkor vágjuk ketté, majd egy egyszerű mozdulattal nyomjuk be a héjas oldalát, és fordítsuk ki belőle a tartalmát. Ezzel a módszerrel a gerezdek szétválasztására sem kell időt fordítanunk! 

Mi készülhet mandarinból?

Semmiképp ne csak magában fogyasszuk a téli hónapokban, kísérletezzünk vele, és bolondítsunk meg minél több ételt mandarinnal! Készítsünk pulykamellet sült céklával és mandarinos pirított gombával, bűntudatmentes brownie-t, édesköménysalátát, görög gyümölcslevest, színes-illatos citrussalátát, frissítő gyümölcssalátát, vaníliakrémes pavlovátmandarinlekvárt, japán gyümölcsös szendvicset vagy kétszersült pudingot.  

Még több mandarinos receptért görgess lejjebb!

53
Kalória
0.8g
Fehérje
13.3g
Szénhidrát
0.3g
Zsír
85.2g
Víz
-
Koleszterin
1.8g
Élelmi rost
10.6g
Cukor

100 g Mandarin

fehérjetartalom

0.81 g

zsírtartalom

0.164 g

szénhidráttartalom

13.34 g

víztartalom

85.17 g

gramm mandarin?

Top ásványi anyagok

Kalcium

37 mg

Foszfor

20 mg

Magnézium

12 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.078 g

C vitamin

26.7 mg

Kolin

10.2 mg

Béta-kriptoxantin

407 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.81 g

Zsír

telített zsírsav

0.039 g

egyszeresen telített zsírsav

0.06 g

többszörösen telített zsírsav

0.065 g

ásványi anyagok

Kalcium

37 mg

Vas

0.15 mg

Magnézium

12 mg

Foszfor

20 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.07 mg

Réz

0.042 mg

Mangán

0.039 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

1.8 g

cukor

10.58 g

víz

85.17 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.058 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.036 mg

Niacin - B3 vitamin

0.376 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.216 mg

Folát

16 µg

Kolin

10.2 mg

Alfa-karotin

101 µg

Béta-karotin

155 µg

Béta-kriptoxantin

407 µg

Lutein+zeaxantin

138 µg

E vitamin

0.2 mg

A vitamin

34 µg

C vitamin

26.7 mg

B6 vitamin

0.078 g

200 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...