Mi legyen a kamrádban?

Mostanában kevés időt töltök otthon, de ha hazaesek este vagy betoppan valaki és kajára van szükség – bolt pedig sehol a közelben –, akkor valami megoldást kell találni!

Ilyen helyzetekre tartok itthon különböző, jól eltartható élelmiszereket. Persze liszt, tojás, rizs mindig van itthon. De ezek sajnos gyakran kevésnek bizonyulnak…

Tésztákhoz, rizsekhez

Habár pont tegnap szembesültem vele, hogy tészta épp nem volt itthon – ez igen ritka eset. Persze ezt is megoldottam, valahogy csak összehoztam a sáfrányos spagettim. De üveg-, illetve rizstésztának mindig kell itthon lennie, ha nincs, képes vagyok pánikba esni. Ilyenkor elrohanok a Fővám téri ázsiai boltba, és jól bespájzolok. Innen szoktam beszerezni a fafül-, illetve más egyéb szárított gombákat is, ezek is nagy kedvenceim.

Szingli vacsik: sáfrányos tészta 2 főre >>

A gyökérzöldségek szintén jól elállnak, és a szójaszósz, meg az édes chili is. Ebből már pillanatok alatt össze tudok ütni egy finom és egészséges wok ételt. Ezeket feldobhatjuk még konzerv bébi zöldségekkel. Sokan tartózkodnak ezek fogyasztásától, de, mint ahogy már korábban megírtuk, sajnos ezekhez másképp nemigen juthatunk hozzá.

Ne csak magadat hűtsd, a fűszereidet is! >>

Én bevallom, a konzerv gombát sem vetem meg. Na, jó, nem fogyasztom túl nagy rendszerességgel, de az állaga miatt valahogy kifejezetten kedvelem, tésztákhoz, illetve rizottókhoz is remek.

Friss kontra konzerv >>

Ha tésztákban gondolkodunk, rengeteg olyan dolgot tudunk hozzájuk passzolni, amelyek jól elállnak. Fokhagyma, olívaolaj, szárított paradicsom és parmezán. Hát van ennél egyszerűbb és finomabb spagetti?

A sűrített paradicsom szintén jó választás az otthoni bespájzolásra. Olcsó és rengetegféle ételhez felhasználhatjuk. A tésztaszószok mellett például pizzaalaphoz. És ha már pizza…

Instant élesztő

A hagyományos élesztő por alakú formája, amely a friss élesztő víztartalmának kivonásával készül – így hosszú ideig eltartható. Én még soha nem használtam, de eldöntöttem, hogy fogom, mert ha beesnek hozzám a barátok, mindig pizzáért könyörögnek. De ki tudja, legközelebb mikor esnek be? Ugyanarra használható, mint a friss élesztő, mindenféle kelt tészták elkészítéséhez. Cukrot és meleg tejet vagy vizet kell hozzáadni és máris hozzákezdhetünk a sütéshez.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek