Így főznek Mautner Zsófiék

Szeretni kell: Mautner Zsófi ingyenes szakácskönyvet készített, mi pedig megnéztük, milyen receptekben bővelkedik ez a kiadvány. Konklúzió: le vagyunk nyűgözve.

A kép forrása: chiliesvanilia.blogspot.com

Lenyűgöző, izgalmas, színes, váratlan és magával ragadó. Nem tudjuk elképzelni, hogy nem jutott ez eddig senkinek sem eszébe. Mautner Zsófi idáig is nagyon sokat tett a hazai gasztrokultúráért, azért, hogy a paprikás krumplin kívül szélesebbre tárjuk a horizontot és ismerkedjünk eddig szokatlan ízekkel, újszerű alapanyag-felhasználással. Kétség sem fér hozzá, az egykori diplomatából mára gasztguruvá avanzsált Mautner neve garancia a minőségre, ami az ingyenesen letölthető, a Menedék Egyesülettel közös produktumán is érezteti a hatását.

Ingyenesen letölthető

A könyvet már május óta elérheti bárki pdf-formátumban az interneten. A szerző tizenöt sorsot, életutat „tálal elénk" kápráztató ételfotókkal, Budapesten élő bevándorlók tolmácsolásában. Szinte mindegyikük hosszabb ideje a magyar fővárosban él már, de nem feledték el az anyaország által megtapasztalt ízeket (szerencsére), sőt a könyv több szereplője is éttermet nyitott nálunk – eredeti hazája különlegességeivel. Erre a kiadványra olyan szükség van napjainkban, mint egy falat kenyérre.

Nyitottság, barátság

A hihetetlenül gazdag kulináris örömforrások, pompás ételfotók mellett ez a könyv a nyitottságra, a barátságra épít. A szerző nem is titkolja, hogy élete egyik legizgalmasabb élménye volt elkészíteni a digitális szakácskönyvet, érződik minden egyes során, hogy Zsófi jól érezte magát az ízdetektív szerepében. Nemkülönben alanyai, akik nagy családi legendákba, ünnepségekbe, rituálékba engednek bekukkantani, körbeírják Mautner Zsófinak hazájuk legkarakteresebb fogásait, aki rekonstruálja a finomságokat, majd kétszeresen is megfőzi őket, így garantáltan elkészíthető ételek díszelegnek a multikulti szakácskönyv lapjain.

Korábban körbenéztünk, más nemzetek hogyan készítik a lecsót >>

A multikulti kézikönyve

A sokszínűség jegyében írt kiadvány nem hazudtolja meg magát. Kiderül, hogy a belváros egyik legjobb indiai éttermében minden recept esetében automatikusan megfelezik az előírt cukor mennyiségét, mert az európai embereknek az indiai édesítés ehetetlenül erős. A legnagyobb budapesti, török gyorsétterem séfje elárulja a híres joghurtos padlizsán titkát és kiderül, hogy az orosz konyha milliónyi részlete vár még felfedezésre, lévén, a borscson és orosz hússalátán túl is van élet.

Borscsrecepteket itt találsz >>

Az édes fejezetek

Minden egyes fejezet végén pár konyhai eljárás pontos definícióját tisztázzák, valamint a legjellegzetesebb ételek autentikus megnevezését is leírja a könyv. Megtudjuk, miért nincs Budapesten igazi libanoni étterem, és azt is, hogy a brazil nagykövet szakácsa szerint az Anikó sajt Brazília egyik legnépszerűbb sajtjának majdnem tökéletes mása, valamint, hogy Peruban a halat nem főzik, hanem a ceviche eljárással, nyers citromlével maratják a hal húsát, mely így hőkezelés nélkül válik fogyaszthatóvá. És még ezer izgalmas dolgot elárul az Így főzünk mi.

A gasztroforradalom folytatódik

Akadhatnak fanyalgó visszhangok, melyek szerint nem lehet beszerezni az egzotikus hozzávalókat, de Mautner rájuk is gondolt. A legtöbb recepthez szükséges anyagok ugyanis a delikátüzletben, bio- és ázsiai boltban jórészt beszerezhetőek, akár kis kiszerelésben is vagy elkészíthetők házilag. Mautner Zsófi folytatja a gasztroforradalmat, amiről annyit beszélünk. Ez a könyv ennél még többet tesz: gyakorlati hasznot hoz a gasztronómiának, határokon, ideológiákon átívelő nyitottságot közvetít. A multikulturalizmus kézikönyve, a gasztronómia nyelvén.

A könyv letölthető itt >>

További nemzetek konyháiért kattints ide >>

Fűszerkisokost itt találsz >>

A legnépszerűbb NoSalty-s recepeket itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?