Hogyan tegyük el a nyár végét télire?

{ KÉP = 17131, 2, ajanlo/hogyan-tegyuk-el-nyar-veget-telire }Semmi sincs veszve, ha eddig halogattad a nyári ízek eltevését, még jó pár alapanyag várja, hogy a mínuszokra kerüljön. Lássuk, mit, hogyan tudsz fagyasztással tartósítani! {T}

Semmi sincs veszve, ha eddig halogattad a nyári ízek eltevését, még jó pár alapanyag várja, hogy a mínuszokra kerüljön. Lássuk, mit, hogyan tudsz fagyasztással átcsempészni a télbe!

Mielőtt nagy eltevésbe kezdenénk, „együk ki” a régebbi készletet és mossuk ki a mélyhűtőt. Azt is érdemes átgondolni, miből, mennyit szeretnénk felhasználni télen, és igyekezzünk az ésszerű mennyiségeket belőni.

Fagyasztási 1x1

  • Mint a befőzésnél, a fagyasztásnál is alapszabály, hogy kizárólag szép, érett, egészséges gyümölcsöt és zöldséget tegyünk el.
  • Mindig csak tisztítva, alaposan megmosva, majd tiszta konyharuhán leszárítva kerüljenek az alapanyagok a fagyasztóba. (A szárítás fontos, mert így elkerülhető a jegesedés.)
  • Egy étkezésnyi adagokban célszerű tárolni mindent, hogy amit kiolvasztunk, azt egyszerre felhasználjuk.
  • A már egyszer felengedett gyümölcs/zöldség újrafagyasztása TILOS!

Zöldségeket a hűvösre >>

  • Tiszta nejlonzacskókat vagy műanyag dobozokat használjunk a mélyhűtéshez, de élhetünk ezzel a praktikus megoldással is. Minden adagot lássunk el címkével (miből és mennyi van benne; mikor tettük el)!
  • Vegyük figyelembe, hogy a mélyhűtéssel nő a pépek, folyadékok térfogata, így ezek fagyasztásakor ne töltsük színültig a tároló edényt.
  • Legideálisabb hő a fagyasztóban való tároláshoz:– 18 Celsius-fok.
  • Felhasználás előtt mindig lassan, kíméletesen olvasszuk fel a gyümölcsöket, zöldségeket, azaz tegyük egy éjszakára a fagyasztóból a hűtőbe, és csak aztán hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. A drasztikus (pl. mikrós) felengedés nem javasolt.

Zárd üvegbe a nyarat >>

Gyümölcsök fagyasztása

  • A dinnyeféléken és az avokádón kívül bármilyen gyümölcsöt eltehetünk mélyhűtve.
  • A szilvát és őszibarackot érdemes kimagozni, cikkekre vágni és úgy fagyasztani.
  • Így nyár végén elcsíphetünk még a piacon egy-két doboz málnát, szedret, ribizlit. Ezeket, hogy szép gurolósak maradjanak, és ne essenek össze, érdemes előfagyasztani, vagyis egy rétegben tálcára rakosgatni, néhány óra alatt megfagyasztani, s csak aztán dobozolni.
  • Pépesítve is kerülhetnek egyes gyümölcsök a mélyhűtőbe, pl. barack, málna, szeder. A két utóbbit passzírozhatjuk is, úgy kellemesebb lesz a püré.

Aszalj te is otthon! 1. >>

Zöldségek fagyasztása

  • A zöldségek mélyhűtőben való eltevése egy fokkal bonyolultabb ügy, mint a gyümölcsök fagyasztása.
  • A paprikán, tökféléken (cukkini, főzőtök, patisszon), uborkán és gombákon kívül, melyeket a tisztítás és a kívánt formára vágás (karikázás, kockázás, gyalulás stb.) után, nyersen tehetünk a mínuszokra, a legtöbb zöldséggel lesz egy kis munkánk. Így a sóskát, mángoldot, spenótót, zöldbabot, kukoricát, padlizsánt pár perces blansírozást, vagyis előfőzést követően csomagoljuk és tegyük a jégre.

Fűszernövényeket a hidegre!

  • Nemcsak szárítással tartósíthatjuk az illatos zöldfűszereket, hanem mosást, szárítást és aprítást követően egészen kis adagogban lefagyaszthatjuk őket (petrezselyem, kapor, zellerlevél, kakukkfű, oregánó, bazsalikom stb).

Aszalj te is otthon! 2. >>

Mit ne fagyasszunk?

  • A salátafélék és a burgonya nem tűrik jól a fagyasztást. A saláták összeesnek, a krumpli pedig kellemetlenül édeskés ízű és kásás állagú lesz a mínuszoktól.

Konyhai trükkök rovatunk korábbi cikkei itt >>

Hasznos, olcsó tippek tároláshoz >>

Kedvenc NoSalty-s receptjeitek >

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...