Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ropogós balatoni lángos házilag, ami kizárt, hogy csalódást okozzon

Ha azt hiszed, hogy képtelenség otthon ropogós, nem olajtól ázott, könnyűtésztás lángost alkotni, akkor erre most rácáfolunk! A receptet egyenesen a Balaton partjáról hoztuk.
 
Meglehetősen régi és mély a kapcsolatunk a lángossal. Gyerekként a szombat délelőtti családi program a piacozás volt, amit aztán később hoztam is magammal - tényleg ritka, hogy ne a piacra menjek friss alapanyagokért. Ennek a rituálénak volt egy elmaradhatatlan eleme is, méghozzá a lángosozás. Ma már értetlenül állok előtte, de anno én nem a sajtos-tejfölösre voltam rápörögve, hanem a ketchuposra. Döbbenet, de ez az igazság, és gyorsan hozzá is tenném, hogy ezt hála az égnek kinőttem.
 
Akkor még Veresegyházon laktunk, ahol aztán bezárt a sarki büfé, helyette viszont begördült egy lakókocsi, és piszok jó lángost kezdett árulni. Bár régen jártam már arra, de úgy tudom, hogy a fazon azóta is ott nyomja. Ne pánikoljatok, ha hatalmas a sor, mert nagyon gyorsan pörgetik a tésztát, így pár perc alatt megkapjátok a forró lángosotokat!
 
Régebben megpróbálkoztam magam is az otthoni lángossütéssel, kiábrándító eredménnyel. Kemény és olajtól ázott lett, totál csalódás. Aztán nemrégiben egy új ismerősre tettem szert, aki évek óta visz egy lángosozót a Balatonon. Ez önmagában még nem lenne garancia a jó lángosra, mert hogy szeretett tengerünk partján igen gyakori, hogy az előre megsütött lángost visszadobják az olajba, “újramelegítve” feltétezik, aztán odaadják a kezedbe. Na de Lajosunk tényleg zseniális lángost süt. Egyből mondtam is neki, hogy dobja át a receptet, és ő a szakmai titkot nem féltve pár nap múlva el is küldött egy lefotózott papírcetlit az alapanyagokkal, és csak annyit írt mellé:

“Bocsi, csak így van meg”.
 
A lista úgy kezdődött, hogy 15 kg liszt…Jaja, igazi háztartási mennyiség, pont annyi lángos jön ki belőle, amennyit az ember jóízűen megeszik, ha rákíván egy jó sajtos-tejfölösre…Jó, nem volt nagy matematikai mutatvány visszaosztani, hogy kijöjjön egy kábé családbarát mennyiség, na meg egy szuper lángos felhasználóbarát mennyisége, mindenesetre én jót szórakoztam rajta.
 
Egyszerű burgonyás lángos ez, annyi titokkal, hogy a főtt krumplit még melegen kell a tésztába keverni, pontosan feleannyit, mit a liszt súlya, a langyos burgonya miatt pedig nem kell futtatni az élesztőt, csak mindent összekavarni, keleszteni és sütni! Bátran essetek neki, nem fog csalódást okozni! Bodor Tamás kolléga a bizonyítékom, aki a forgatás után nem állt meg az elsőnél, és repetázva betolt még egyet.

 

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Boribon
Boribon / Boribon Sat, 2018-08-11 18:55

A strandos langosban NINCS krumpli. Attol sulykos lesz, telre valo. Liszt, viz, eleszto, ennyi. Egyebre nem is koltenenek :-)