Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Másnaposok fejedelmi reggelije: Eggs Benedict és a 7 legjobb budapesti lelőhelye

Egy lusta, ráérős, másnapos vasárnap délelőtt nincs is jobb elfoglaltság annál, mint az, ha az időnket EVÉSSEL töltjük. Az Eggs Benedict tökéletes fogás ilyenkor.

Van, amikor a reggeli csak egy féllábon állva elfogyasztott kávé és egy útközben vett péksüti. De egyes áldott napokon, amikor a semmittevésé a főszerep, és jó dolgunkban nem tudunk mit kezdeni magunkkal, megtehetjük, hogy az egész délelőttöt egy reggelinek csúfolt, szégyentelenül magas kalóriatartalmú étkezésnek szenteljük. Ennek a műfajnak saját neve is van: brunch, ami a reggeli (breakfast) és az ebéd (lunch) szavak közös nevezőjének is tekinthető.

A brunch az Amerikában "Aranyozott kornak" (Gilded Age) is nevezett időszaknak, vagyis a 19. század második felének szülötte. A Mark Twain által kiötlött kifejezés jól jelzi azt a látványos, kissé talán felületes rongyrázást, ami ezt az érát jellemezte a tengerentúlon. A New York-i gazdag elit ekkoriban kezdett el magánházak helyett éttermekben, klubokban mulatozni. A nem egyszer reggelig tartó tivornyák másnapi levezetése volt a szintén nyilvános helyeken elfogyasztott, lusta, másnapos brunch - írja az Atlas Obscura

Az Eggs Benedict nevű fejedelmi fogást is ebben a nagyvonalúan ráérős korban fejlesztették ki.

Az Eggs Benedict hagyományosan egy kettévágott, langyos angol muffinból áll, amire kanadai bacont, buggyantott tojást fektetnek, majd hollandi mártással locsolják meg. 

Vegyük sorra ennek az ételnek az egyes összetevőit, mert könnyen lehet, magyarázatra szorulnak:

 • kanadai bacon: Ez a felvágottféle úgy készül,  hogy a sertéskarajt bepácolják, füstölik, majd megfőzik, végül vékonyra szeletelve tálalják. 
 • angol muffin: Likacsos, nehéz, kelt zsömleféle, amely kettévágva és pirítva az igazi.
 • buggyantott vagy posírozott tojás: A komoly tapasztalatot kívánó fogáshoz körülbelül 75 Celsius fokosra kell melegíteni a vizet, majd lágyan bele kell engedni a feltört egész tojást. Akkor az igazi, ha a fehérje már szilárd, míg a sárgája még folyós. 
 • hollandi mártás: A hollandi mártáshoz tojássárgáját kell habosra kidolgozni, majd gőz fölött, folyamatosan keverve besűríteni. A gőzről levéve óvatosan olvasztott vajat kell hozzákeverni, majd egy kevés citromlével, sóval és borssal feldobni. Nemes Nóra itt bemutatja nektek, hogyan kell elkészíteni. 

Ha nem szeretnél te magad dolgozni a ráérős reggeleden, és a pénztárcád sem teljesen üres, az alábbi budapesti helyeken csak meg kell rendelned ezt a finomságot. Válogattunk neked azok közül az éttermek közül, ahol kapható Eggs Benedict vagy a klasszikus recept valamelyik finom variánsa, például a spenóttal készült Eggs Florentine. E sorok írójának a libamájas verzió a kedvence, ami - nem meglepő módon - egyben a legköltségesebb is.

KUGLÓF / Budapest, Piarista köz 1.

 • Idős gruyere sajt feketeerdő sonkával, posírozott tojással, hollandi mártással, koktélparadicsommal, házi rusztikus kenyérrel (1790 Ft)
 • Posírozott tojás hollandi mártással, avokádó salátával, rusztikus pirítóssal. (1790 Ft) A fogást megpakolhatod még lazaccal vagy baconnel is. 

STIKA / Budapest, Dob u. 46./A

 • Benedict tojás ( 2db. buggyantott tojás, érlelt sonka, hollandi mártás, angol muffin) 1790 Ft.
 • Royal tojás ( 2db. buggyantott tojás, füstölt lazac, hollandi mártás, angol muffin) 1790 Ft.
 • Florentin tojás ( 2db. buggyantott tojás, mascarponés paraj, hollandi mártás, angol muffin) 1790 Ft.
 • STIKA tojás ( 2db. buggyantott tojás, lazackaviár, hollandi mártás, angol muffin) 1990 Ft.

KÉT SZERECSEN / Budapest, Nagymező u. 14.

 • Egg Benedict friss salátával (1590 Ft.)

ÉMILE / Budapest, Orló u. 1.

 • Eggs Benedict ( buggyantott tojás parajjal, magalica sonkával, hollandi mártással házi brioche-on) 1890 Ft.

DÉRYNÉ BISZTRÓ / Budapest, Krisztina tér 3.

 • Eggs Benedict ( 2480 Ft.)
 • Eggs Florentine (2480 Ft.)
 

À LA MAISON GRAND / Budapest, Nádor utca 5.

 • Egg Benedict “A la Maison” Art

Prosciutto cotto Edami sajt toast kenyérben besütve, posírozott tojással és hollandi mártással (1 690  Ft. )

 • Eggs Benedict

Fekete erdő sonka, Edami sajt házi angol muffinra olvasztva hollandi mártással (1990 Ft.)

 • Cayun Benedict

Fűszeres mini kolbász, cheddar sajt házi angol muffinra olvasztva, posírozott tojás, Cayun-hollandi mártás (2490 Ft.)

 • California Benedict

Edami sajt házi angol muffinra olvasztva, avokádó, paradicsom, posírozott tojással és hollandi mártással (2 190 Ft.)

 • Libamáj Benedict

Házi libamáj pástétom lilahagyma lekvárral, Edami sajttal, házi angol muffinnal, posírozott tojással és hollandi mártással (3190 Ft.)

VILLA BAGATELLE / Budapest, Németvölgyi út 16.

 • Eggs Bagatelle: pirított házi zsemle, bacon, buggyantott tojás, cheddar sajtszósz, vegyes saláta, klasszikus kávé vagy tea, frissen facsart narancslé (1 dl) (2990 Ft.)

Az Eggs Benedict sztori

Két lehetséges eredettörténete is ismert ennek a kajának. Az 1860-as években a New York-i Delmonico’s étteremben Mr. és Mrs. LeGrand Benedict rendelte először ezt a fogást . A Delmonico's úgy hirdette magát, hogy azt állította, a bejáratánál látható oszlopok Pompeji-ből származtak. New York eléggé messze van Itáliától, így lehet volt, aki megvette a sztorit. Egy másik verzió szerint a nagyvilági életet élő, botrányhős Lemuel Benedict volt a fogás kiötlője, aki a New York-i Waldorf Hotel séfjétől rendelte meg egy másnapos reggelen ezt a finomságot. Ez a szakács nem más volt, mint az ezersziget-öntet és a cézársaláta feltalálója, Oscar Tschirky.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Menő rózsaszín éttermek, ahol nem csak a kislányok érzik jól magukat

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!