Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kaliforniában a "nyers víz" a menő - de mit is jelent ez?

A "tudatos vízfogyasztás" hívei örökre leszámoltak a csapvízzel. Igényeiket egyre több USA-beli vállalkozás elégíti ki. 

Kaliforniában egyre divatosabb azoknak a vállalkozásoknak a szolgáltatása, amelyek  tisztítatlan, fertőtlenítőszer hozzáadása nélkül palackozott forrásvizet árulnak. A víz tehát mindenféle vegykezelés nélkül kerül a palackba. A Live Water cég által forgalmazott forrásvizet 9,5 literes üvegballonokban árulják, megközelítően 9000 forintért.

A cég alkalmazottja szerint a friss forrásvíz "lágyan édes, selymes aromájú Semmi nincs benne, ami felülírná a víz természetes ízjegyeit."

Egy másik arizonai cég, a Zero Mass Water olyan szerkezetet árul 2017 novembere óta, amellyel a légkörből lehet vizet kinyerni. A San Diego-i Liquid Eden nevű boltban különböző speciális vizeket árulnak. Akad itt fluorid- és klórmentes termék is. A bolt naponta körülbelül 3000 liter vizet forgalmaz. Trisha Kuhlmey, a tulajdonos elmondta a The New York Times-nak,  hogy a tudatos vízfogyasztás terjedése sokat dob az üzlet sikerességén.

Mit jelent a "tudatos vízfogyasztás"? Azok, akik alaposan megnézik, milyen vizet isznak, részint a benne található klórtól és fluortól tartanak - Magyarországon Jász-Nagykun Szolnok megyében lépi át csak kissé az egészségügyi határértéket ez az anyag a vízben. A fluor megelőzi a fogszuvasodást, csökkentheti a csonttörés kockázatát, de nagy mennyiségben elszínezheti a fogakat, csontdeformitást okozhat. Érdekes, hogy egyes ásványvizek igen sok fluort tartalmaznak - ezeket kúra szerűen kell fogyasztani. Visszatérve az Atlanti óceán túlpartjára, a "tudatos vízfogyasztás" hívei nem csupán egyes anyagok jelenlétét kifogásolják a csapvízben, hanem azt is problematikusnak tartják, hogy a víztisztási eljárás során szerintük sok fontos ásványi anyagtól is megszabadítják az ivóvizet. A fertőtlenítési eljárások (UV-fény, ózon) a hagyományos palackozott vizekből kiölik a "probiotikumokat"- állítják a tudatos vízfogyasztók. Hogy pontosan mit értenek "probiotikumon" ebben a kontextusban, nem derül ki egyértelműen. 

Bill Marler, élelmiszer-biztonságra specializálódott szakember nagyon kritikus a kezeletlen vízzel kapcsolatban. A Business Insidernek azt nyilatkozta, még a legtisztább patakban is lehet állati ürülék, illetve a Giardia nevű élősködő is sok természetes vízben megtalálható. A Giardia komoly emésztőszervi panaszokat okoz. 

Mi fán terem a csapvíz?

Hazánkban a csapvíz 35%-a felszín alatti, mélyen fekvő talajrétegekből származik. Ezt a vizet tisztítani nem is kell, csak fertőtlenítik, vagyis klórozzák. A parti szűrésű kutak is közel 35%-át biztosítják idehaza a csapvíznek. A folyómedertől 30-50 méterre kutakat fúrnak, innen nyerik ki a természetes speciális biológiai hártyával bevont kavicsos réteg által már megszűrt vizet. Ezen eljárás során szintén csak fertőtlenítésre van szükség. Idehaza jelentékeny arányban, 25%-ban nyernek ivóvizet mészkő- és dolomithegyek gyomrában megbúvó, kristálytiszta karsztvízből is. Ezek a vizek semmilyen tisztítást sem igényelnek. Néhány helyen felszíni vizekből biztosítják a csapvizet Magyarországon. Ebben az esetben jelentékeny tisztítási eljáráson megy keresztül a Balaton vagy a Lázbérci víztározó vize. A klór, amivel a csapvizet fertőtlenítik, nem ártalmas az egészségre. A trihalometánnak nevezett anyagok lehetnek mérgezőek az ivóvízben, ám idehaza az egészségügyi határérték tizedét sem tartalmazza a csapvíz. A vízminőséget hetente vizsgálják, szigorú szempontok szerint. (forrás: hogyankeszul.hu)

 

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon? 

Finom, édes görögdinnyét vagy harsogóan friss retket látsz a képen?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!