Hallottál már a Q-foodról? Tajvanban imádják a fura állagú ételeket

Felejtsd el az al dente tésztákat, és fedezd fel a Q-foodot! Szakíts a hagyományos textúrákkal, és ismerd meg a halgolyók és a buborékteák izgalmas dimenzióját!

Tajvan Ázsia egyikszínes és illatos kulináris központja, ahol bárki, aki szereti a különleges és gazdag ízvilágot, megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő ételt. Az utcai árusoktól, éttermektől hemzsegő utcákon édes szirupban megfürösztött és tápiókagyöngyökkel töltött halgolyócskákat, forró osztrigaomlettet, és bő olajban, jól átsült édesburgonyát kínálnak.

A rejtélyes Q

Az ételek egyedi textúrájára külön kifejezést alkottak, ez pedig a Q, amely megjelöléssel az élelmiszerek csomagolásán, a reklámokban és az éttermekben is gyakran találkozhatunk. A Q-textúra Tajvannak az, ami az umami Japánnak és az al dente Olaszországnak.

„Nehéz elmagyarázni, hogy pontosan mit is jelent a Q. Alapvetően a 'puha' és a 'rugalmas' a legjobb jelzők a Q-textúrára" - fogalmaz Liu Yen-ling, a Chun Shui Tang teaházlánc igazgatója.

Q textúra
Tápiókagyöngyök, amik a bubble tea-kben is megtalálhatók

Sós és édes ételek is lehetnek Q-textúrájúak, és a megjelölést jellemzően a keményítőt vagy tápiókát tartalmazó ételek kapják: ilyen a tészta, a halgolyó és a bubble tea. Ha valami különösen rágós, azt dupla Q-val jelölik: QQ

André Chiang, aMichelin-csillagos séfés a Taipei-i RAW tulajdonosa is kísérletezett a Q-textúrával, ami után így nyilatkozott:

„A Q-textúrát a bubble tea-kben található tápiókagyöngyök jól példázzák. A Q hasonló az al dentéhez, érzed a fogaid alatt az ételt, amihez hozzájön még a textúra rugalmassága is.”

Halgolyócskák

A Q kifejezés eredete nem tisztázott, van, aki szerint tajvani, és a k’iu szóból ered, mások szerint kínai eredetű a gumiszerű cukorkára hasonlító textúrát jelölő Q. A kínai nyelvben a Q sokáig az alárendeltség és a kulturálisan elmaradottak jelképe volt sokáig, azonban napjainkban leginkább a cute, (q-val ejtendő) azaz „cuki, aranyos” rövidítéseként használják az ételek textúrájának jelölésén kívül.

"Az amerikai barátaim nagy része a bubble tea-vel azonosítja a Q-t" - mondja Tina Fong, a Taipei Eats társalapítója. "De ha a Q-textúra egy sós ételben van jelen, az még mindig különös számukra. Ízlés kérdése."

Ezt olvastad már az ÍzHUSZÁR magazinon?

Hello Kitty kávézó nyílt Kaliforniában – cukortúladagolás a masnis cica rajongóinak

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek