Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ebben a vajban van egy meglepő összetevő, mégis a legmenőbb séfek imádják

A franciák vajmegszállottsága nem újkeletű dolog - van viszont egy olyan vaj, ami egész  meglepő hozzávalóval készül, és világhírű séfek rajonganak érte.

Csak ezt a pár perces videót láttuk Jean-Yves Bordier-ről (lásd lent), de már most imádjuk. A jópofa, tetőtől-talpig francia férfi és családja egy egészen különleges vajat készít 3 generáció óta saját gyárában, kézműves technikával - ez nem más, mint a Le Beurre Bordier.
Olyan vajat méghozzá, amibe egy teljesen meglepő adalékanyag kerül - ettől nyeri egyedi, páratlan ízét. Ez pedig az alga - méghozzá egy francia kisvárosból, Saint-Mallo-ból származó alga!

Bordier elmondása szerint Bretagne-ban a vajnak ikonikus szerepe van - státuszszimbólum. Ők viszont tovább gondolták a vajtematikát: a világon elsőként algát tettek bele.

3-féle algatípust használnak:

1. wakame

2. vörös pálmamoszat

3. ulva

Az ötlet annyira bevált, hogy az 1989-ben az évszázad (!) séfjének megválasztott, 32 Michelin-csillaggal rendelkező Joel Rebuchon, a franciák leghíresebb séfje is használni kezdte.

"Nagyon furcsa érzés, mikor a világ egyik legfontosabb séfje a te vajad után érdeklődik...arra sarkall, hogy tényleg tökéleteset alkoss. Én szerencsére pont akkor jöttem, amikor a francia vajkészítők kezdtek letűnni, én pedig visszahoztam a kézműves vajgyártást" - meséli Bordier.

NÉZZÉTEK MEG A VIDEÓT a tündéri vajkészítővel:

És hogy milyen íze van az algás vajnak?

Bordier szerint a legjobb úgy kóstolni, hogy közben becsukjuk a szemünket:

"jódos, erőteljes íze van, mintha mezítláb sétálnánk a tengerparton".

"A vaj ízfokozóként működik - másik univerzumba tud emelni egy adott ételt. A legérzékibb dolog megérinteni a vajat...ennél csak a feleségem érzékibb" - somolyog Bordier.

Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?

De miért kontinentális a kontinentális reggeli?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!