Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

9 ország 9 karácsonyi süteménye - ami nálunk az ünnepi zserbó, az másnál a....na lássuk!

Nyissunk más nemzetek felé, és nézzük meg, mit sütnek ők, ha karácsonyi édességekről van szó...

1. Chile - Pan de Pascua

Elviekben az olasz Panettone és a német Christstollen kereszteződéséből jött létre - még egy furcsaság, hogy a neve Húsvéti kenyeret jelent. Mindezek ellenére igazi chilei karácsonyi gyümölcskenyér-féleség rummal, amit leggyakrabban cola de mono-val kísérnek, ami egyfajta kávés-fűszeres-alkoholos karácsonyi koktél.

2. Franciaország - Galette des Rois

A mandulatöltelékes süteményt Vízkeresztkor fogyasztják a franciák (január 6-án) - a keresztény hagyomány szerint ekkor látogatták meg a kis Jézust a Napkeleti Bölcsek. Régebben a süti közepébe egy babszemet sütöttek, de ma már inkább valamiféle ékszert rejtenek bele. Aki megtalálja, azt királlyá vagy királynővé koronázzák, és papír koronát is kap!

3. Németország - Christstollen

A tradicionális drezdai (pék)sütemény (más néven Krisztuskalács) eredetije állítólag 1545-ben készült, és annyira népszerű azóta is, hogy Drezdában külön szövetség alakult, ami védi az autentikus receptúrát és szabályozza a gyártást. Az összetevők közt szerepelnek kandírozott gyümölcsök, diófélék, fűszerek, a kalácsot pedig kívülről cukormáz és porcukor takarja.
 

4. Olaszország - Panettone

 

Hagyományos, cukorral megszórt, magas, kupola alakú olasz karácsonyi kuglóf szintén legtöbbször kandírozott gyümölcsökkel, mazsolával gazdagítva, amelyet már nálunk is sok-sok éve kapni, ajándéknak is kitűnő. A 20. század eleji Milánóból származik, rendszerint édes borral, likőrrel fogyasztják.

5. Jamaika: rumos fekete torta

Igen hosszas előkészületet érdemel a hagyományos jamaikai karácsonyi desszert, ugyanis az aszalt gyümölcsök egyes verziókban hónapokig vagy akár egy évig (!) áznak a kiváló helyi rumokban, többen pedig karácsonykor kezdik áztatni a gyümölcsöket a következő évi adaghoz. 

6. Lengyelország: Makowiecz

Konkrétan a mákos bejgli megfelelője az, amit a lengyelek is előszeretettel készítenek és esznek karácsonykor. Makowiecz. És mi tökéletesen megértjük a választást.

7. Spanyolország és Mexikó: Rosca de Reyes

A francia eredetű kalácsba a spanyolok sokszor egy kis Jézust vagy egy egész mini Betlehemet sütnek vagy állítanak, ezzel díszítve az amúgy is igen mutatós finomságot.

8. Egyesült Királyság: karácsonyi "puding"

A karácsonyi puding (Christmas pudding) hagyományos angol karácsonyi desszert, melyet december 25-én fogyasztanak. A középkor óta az angol karácsonyi hagyományok fontos eleme. Egyik összetevője alapján mazsolapudingnak is gyakran hívják. Nem összekeverendő a mi pudingunkkal - érdekesség továbbá, hogy az édes, mazsolás sütit akár húsokhoz is fogyasztják.

9. Japán: epertorta

Bármilyen furcsa, azok, akik Japánban ünneplik a karácsonyt, leginkább ezt készítik. Tejszínes piskóta eperrel a tetején. Furcsa!

Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?

Mitől lesz ízletes a halászlé?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!