Mezei cickafark

Mezei cickafark

Leírás

Sokan ok nélkül lebecsülik az utak mentén, réteken, legelőkön előforduló növényeket, holott köztük sok értékes és hasznos faj van. Ilyen, széles körben alkalmazott gyógynövény a mezei cickafark is. Fő hatóanyaga a jellegzetes kék színű illóolaja, amely érdekessége, hogy csak hő hatására, a lepárlás során nyeri el végleges színét. A legnagyobb arányban a virágzatban megtalálható olajon kívül flavonoidokat és keserűanyagokat tartalmaz a növény. Otthon tea, főzet formájában alkalmazható, illóolaja pedig kenőcsök, kivonatok, cseppek és szépségápolási termékek alapanyaga. A konyhában is alkalmazható: kesernyés, fűszeres íze miatt, kiváló saláták ízesítésére. A cickafark tea készítésekor körültekintően kell eljárnunk: nem szabad túl sok gyógyfüvet a vízhez adni – 2 dl vízhez 1 teáskanálnyi elegendő – és 10 percnél tovább áztatni, mert különben teánk nagyon keserű, ihatatlan lesz. (Forrás: Traditional and Wild)

Mikor vegyem

A környezeti feltételekre nem túl igényes, így a legkülönbözőbb területeken megtalálható: száraz, gyepes területeken, legelőkön, utak mentén, szikes pusztákon. A virágzása júniustól késő őszig tart, akkor gyűjtsük, amikor az apró virágai már mind kinyíltak. Virágját erős napsütésben szedjük, mert ilyenkor a legtöbb benne az illóolaj, amely a gyógyhatást biztosítja.

hogyan tároljam

Ha frissen nem használjuk fel az egészet, akkor csokorba kötözve, szellős helyre felakasztva, vagy ha már megszáradt, vászonzsákban lehet tárolni.

100g Mezei cickafark

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

Hány kalória

gramm

mezei cickafark?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

0 találat

Címlapról ajánljuk

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!

Nosalty

További cikkek

Soha ne tárold nejlonban ezt a 7 zöldséget

Manapság sajnos szinte elkerülhetetlen a nejlonzacskók használata, és ez nemcsak a környezetünkre van káros hatással: az alábbi zöldségek is megsínylik, ha hosszabb időt töltenek el a műanyag fogságában.

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!