Szoboszlai Dominik kedvence – 6+1 étterem, ahol isteni a zúzapörkölt

„Én nem fogok soha megváltozni a körülöttem lévő emberek felé csak azért, hogy mennyi pénzem van. Ugyanúgy meg fogok állni a kamionos barátommal a kifőzdében, hogy megegyünk egy zúzapörköltet nokedlivel, és olyan jól fogom érezni magam, mintha a pályán lennék” – mondta emlékezetes nyilatkozatában a magyar válogatott csapatkapitánya és a Liverpool középpályása. Nem sokan vagyunk gazdag focisták, de sokan vagyunk, akik szeretjük a zúzapörköltöt! 7 étterem következik, ahol remekül is készítik:

Zúzabrassói a Külvárosi Kávéházban 

Újpest századelőt idéző, polgári miliőjű étterme a Külvárosi Kávéház. Máris egy újabb focis kötődést behoznánk, ugyanis így született meg a patinás vendéglátóhely: “annak idején Borbély László, az Újpesti Dózsa aranykezű kapusa megálmodta, majd a világhírű operatőrrel, Ragályi Elemérrel közösen megvalósította elképzelését.” A csíkos tapétás falak között vétek nem olyan klasszikusokat kérni, mint a velős pirítós vagy az Újházy-tyúkhúsleves, a ház egyik specialitása pedig két magyar kedvencet egyesít: ez a zúzabrassói. Ugye, milyen jól hangzik?

Külvárosi Kávéház / forrás

Külvárosi Kávéház és Étterem

Budapest IV. kerület, István út 26.

Zöldfűszeres paraszttarhonyás zúzapörkölt a Picitmásban

Balatonszőlősön, ha felfelé kanyargunk a hegyoldalban, elérjük a Picitmást, ahonnan jó ideig nem is akarunk távozni majd. A birtok középpontjában a legjobb ízléssel felújított régi parasztház áll, és már egyre kevésbé a benti kandalló mellett szeretnénk leülni. A terasz és a kert is pazar, saját játszótere van az étteremnek, a panoráma pedig Balatonszőlőshöz méltó, lustán a távolba nyúló. Az élvezetek kvintesszenciája, ha ebben a miliőben kikérjük az étlapról a nemrég felkerült zúzapörköltöt, ami zöldfűszeres paraszttarhonyával, tejfölhabbal és mangalicamorzsával érkezik. Egy pohár vörös kötelező mellé!

Picitmás / forrás

Picitmás

Balatonszőlős, 071/43 hrsz.

Bács-Kiskun büszkesége: Rézmozsár

Kiskunhalasra is megérkezett az első Michelin Guide-ajánlás, és aki ismeri a Rézmozsár Éttermet, nem kételkedik abban, hogy jó helyre ment a kalauz ítészeinek pirospontja. Bár Márfi Gábort már nem találjuk a séfposzton, a Rézmozsár továbbra is a város és a tágabb értelemben vett környék kedvence a Duna-Tisza közén. Az étlapon sok-sok hagyományos magyar étel szerepel, a zúzapörkölt pedig az étterem heti ebédmenü-ajánlatában szokott felbukkanni. Galuskával!

Rézmozsár / forrás

Rézmozsár Étterem
Kiskunhalas, Bethlen Gábor tér 7-a/b

Így autentikus! Kakasherével és kakastaréjjal a tiszafüredi Öreg Halászban

Jó néhány Öreg Halász nevű étteremben halászlevezhetünk és harcsapaprikásozhatunk az országban. De nem mindegyik Öreg Halászban zúzpörköltözhetünk is! A tiszafüredi étterem portáján a szabad ég alatt állítottak fel több bográcsot egymás mellett, ezekben fő a halászlé, birkapörkölt, szarvaspörkölt, marhapörkölt, pacalpörkölt – és az isteni zúza. Nem is akármilyen kísérettel: kakasherével és kakastaréjjal főzik jó sok pirospaprikával, a hétvégi ajánlat részeként. Igazi csárdahangulat az egyre több kulináris izgalmat kínáló Tisza-tó közelében.

Öreg Halász Étterem

Húszöles u 80/b, Tiszafüred, Hungary

Ajánló a mi magyaros receptjeinkből:

Tüzes zúzazpörkölt a Körösben

Ne is menjünk messzire a Tiszától. A Körös Csongrádnál torkollik a Tiszába (Körös-torok), a folyóról elnevezett szálláshelyet és éttermet viszont még jóval arrébb, északkeletre találjuk, Gyomaendrődön. A hely régivágású, ne a mai trendi bisztrók stílusára számítsunk itt, a hotel és étterem viszont nem érdemtelenül viseli a 4,6-os Google-értékelést. Jó konyhát visznek, olyan igazi retró ételekkel, mint a velőrózsa rántva tartármártással vagy a sertésjava Erdészlány-módra, kis tiszai kikacsintásokkal, mint az Ártéri csattanós vagy a Kőrösi vegyes halászlé. Egy ilyen helyen mi biztosan nem reformfogást kérnénk, hanem egy jó tüzes zúzapörköltet!

Körös Panzió és Étterem

Gyomaendrőd, Szabadság tér 8.

Igazi retró a vízparton: Evezős Csárda

Már a vendéglő címét is imádjuk: Szolnok, Vízpart körút 1. Ez alapján el is képzelhetjük a a Holt-Tisza mellett a fából ácsolt kiülős teraszt és a kisebb időutazással felérő beltért. A helyiek egyik régi kedvence az Evezős, ahol a levesek ízesek és tartalmasak – a tárkonyos marharagu és a csülkös bableves is remek – , és süllőpofából főznek halászlevet. A retró étlap egyik gyöngyszeme a zúzapörkölt galuskával, amihez kötelező a savanyúság is!

Evezős Csárda
Szolnok, Vízpart krt. 1.

+1. A Szaletlyben nem csirkéből és nem pörköltként főzik

A Szaletlyt nem véletlenül ajánljuk többedszerre. A XXI. századra újraálmodott, hagyományos zuglói nagyvendéglőben Bernát Dániel séf keze alatt új életre kelnek a magyar konyha klasszikusai. Bár szerepelt már – és még fog is valószínűleg – zúzapörkölt a kínálatban, most kacsakását kérhetünk, ha zúzára vágyunk. Konfitált kacsacombbal, pirított szívvel, gerslirizottóval és gyökérzöldségekkel szerepel a kacsazúza az étlapon.

Szaletly / forrás

Szaletly

Budapest XIV. kerület, Stefánia út 93.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Szaletly / Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 konyhai eszköz, melyet évente kell cserélned

A konyhai eszközöket nemcsak akkor kell cserélni, ha már ténylegesen elhasználódtak. Mivel rengeteg baktérium kerülhet rájuk, már az alapos tisztítás sem mindig segít rajtuk, ezért érdemes őket évente cserélni, mert az egészséged bánhatja. Mutatjuk, melyek ezek az eszközök!