Szoboszlai Dominik kedvence – 6+1 étterem, ahol isteni a zúzapörkölt

„Én nem fogok soha megváltozni a körülöttem lévő emberek felé csak azért, hogy mennyi pénzem van. Ugyanúgy meg fogok állni a kamionos barátommal a kifőzdében, hogy megegyünk egy zúzapörköltet nokedlivel, és olyan jól fogom érezni magam, mintha a pályán lennék” – mondta emlékezetes nyilatkozatában a magyar válogatott csapatkapitánya és a Liverpool középpályása. Nem sokan vagyunk gazdag focisták, de sokan vagyunk, akik szeretjük a zúzapörköltöt! 7 étterem következik, ahol remekül is készítik:

Zúzabrassói a Külvárosi Kávéházban 

Újpest századelőt idéző, polgári miliőjű étterme a Külvárosi Kávéház. Máris egy újabb focis kötődést behoznánk, ugyanis így született meg a patinás vendéglátóhely: “annak idején Borbély László, az Újpesti Dózsa aranykezű kapusa megálmodta, majd a világhírű operatőrrel, Ragályi Elemérrel közösen megvalósította elképzelését.” A csíkos tapétás falak között vétek nem olyan klasszikusokat kérni, mint a velős pirítós vagy az Újházy-tyúkhúsleves, a ház egyik specialitása pedig két magyar kedvencet egyesít: ez a zúzabrassói. Ugye, milyen jól hangzik?

Külvárosi Kávéház / forrás

Külvárosi Kávéház és Étterem

Budapest IV. kerület, István út 26.

Zöldfűszeres paraszttarhonyás zúzapörkölt a Picitmásban

Balatonszőlősön, ha felfelé kanyargunk a hegyoldalban, elérjük a Picitmást, ahonnan jó ideig nem is akarunk távozni majd. A birtok középpontjában a legjobb ízléssel felújított régi parasztház áll, és már egyre kevésbé a benti kandalló mellett szeretnénk leülni. A terasz és a kert is pazar, saját játszótere van az étteremnek, a panoráma pedig Balatonszőlőshöz méltó, lustán a távolba nyúló. Az élvezetek kvintesszenciája, ha ebben a miliőben kikérjük az étlapról a nemrég felkerült zúzapörköltöt, ami zöldfűszeres paraszttarhonyával, tejfölhabbal és mangalicamorzsával érkezik. Egy pohár vörös kötelező mellé!

Picitmás / forrás

Picitmás

Balatonszőlős, 071/43 hrsz.

Bács-Kiskun büszkesége: Rézmozsár

Kiskunhalasra is megérkezett az első Michelin Guide-ajánlás, és aki ismeri a Rézmozsár Éttermet, nem kételkedik abban, hogy jó helyre ment a kalauz ítészeinek pirospontja. Bár Márfi Gábort már nem találjuk a séfposzton, a Rézmozsár továbbra is a város és a tágabb értelemben vett környék kedvence a Duna-Tisza közén. Az étlapon sok-sok hagyományos magyar étel szerepel, a zúzapörkölt pedig az étterem heti ebédmenü-ajánlatában szokott felbukkanni. Galuskával!

Rézmozsár / forrás

Rézmozsár Étterem
Kiskunhalas, Bethlen Gábor tér 7-a/b

Így autentikus! Kakasherével és kakastaréjjal a tiszafüredi Öreg Halászban

Jó néhány Öreg Halász nevű étteremben halászlevezhetünk és harcsapaprikásozhatunk az országban. De nem mindegyik Öreg Halászban zúzpörköltözhetünk is! A tiszafüredi étterem portáján a szabad ég alatt állítottak fel több bográcsot egymás mellett, ezekben fő a halászlé, birkapörkölt, szarvaspörkölt, marhapörkölt, pacalpörkölt – és az isteni zúza. Nem is akármilyen kísérettel: kakasherével és kakastaréjjal főzik jó sok pirospaprikával, a hétvégi ajánlat részeként. Igazi csárdahangulat az egyre több kulináris izgalmat kínáló Tisza-tó közelében.

Öreg Halász Étterem

Húszöles u 80/b, Tiszafüred, Hungary

Ajánló a mi magyaros receptjeinkből:

Tüzes zúzazpörkölt a Körösben

Ne is menjünk messzire a Tiszától. A Körös Csongrádnál torkollik a Tiszába (Körös-torok), a folyóról elnevezett szálláshelyet és éttermet viszont még jóval arrébb, északkeletre találjuk, Gyomaendrődön. A hely régivágású, ne a mai trendi bisztrók stílusára számítsunk itt, a hotel és étterem viszont nem érdemtelenül viseli a 4,6-os Google-értékelést. Jó konyhát visznek, olyan igazi retró ételekkel, mint a velőrózsa rántva tartármártással vagy a sertésjava Erdészlány-módra, kis tiszai kikacsintásokkal, mint az Ártéri csattanós vagy a Kőrösi vegyes halászlé. Egy ilyen helyen mi biztosan nem reformfogást kérnénk, hanem egy jó tüzes zúzapörköltet!

Körös Panzió és Étterem

Gyomaendrőd, Szabadság tér 8.

Igazi retró a vízparton: Evezős Csárda

Már a vendéglő címét is imádjuk: Szolnok, Vízpart körút 1. Ez alapján el is képzelhetjük a a Holt-Tisza mellett a fából ácsolt kiülős teraszt és a kisebb időutazással felérő beltért. A helyiek egyik régi kedvence az Evezős, ahol a levesek ízesek és tartalmasak – a tárkonyos marharagu és a csülkös bableves is remek – , és süllőpofából főznek halászlevet. A retró étlap egyik gyöngyszeme a zúzapörkölt galuskával, amihez kötelező a savanyúság is!

Evezős Csárda
Szolnok, Vízpart krt. 1.

+1. A Szaletlyben nem csirkéből és nem pörköltként főzik

A Szaletlyt nem véletlenül ajánljuk többedszerre. A XXI. századra újraálmodott, hagyományos zuglói nagyvendéglőben Bernát Dániel séf keze alatt új életre kelnek a magyar konyha klasszikusai. Bár szerepelt már – és még fog is valószínűleg – zúzapörkölt a kínálatban, most kacsakását kérhetünk, ha zúzára vágyunk. Konfitált kacsacombbal, pirított szívvel, gerslirizottóval és gyökérzöldségekkel szerepel a kacsazúza az étlapon.

Szaletly / forrás

Szaletly

Budapest XIV. kerület, Stefánia út 93.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Szaletly / Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek