Gasztrohős Díj 2022 – nevezd felelős vendéglátóhelyed, és nyerj!

A Felelős Gasztrohős Alapítvány keresi azokat a felelős vendéglátóhelyeket, akik érdemesek a Gasztrohős Díjra 2022-ben. A jelentkezéseket február 19. és március 6. között várják a szervezők.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány az Eisberg támogatásával indít versenyt olyan felelősen innovatív vendéglátóhelyeknek, akiknél kiemelt szerepet kap a hazai alapanyagok használata. A Gasztrohős Díj 2022 – Hazai körforgásban versenyre jelentkezők a szakmai zsűri és a közönség elismerése mellett több mint 800.000 forint értékű hazai termékekből, alapanyagokból álló „zöldítő” ajándékcsomagért szállhatnak versenybe.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány több mint 10 éve foglalkozik a fenntartható gasztronómia népszerűsítésével hazánkban. A környezetvédelmi tanácsadás és a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés mellett tavaly, hagyományteremtő szándékkal indította útjára a Gasztrohős Díjat, mellyel minden évben egy-egy aktuális témára reagálva szeretnének kiemelni az adott témában példaértékűen működő vendéglátóhelyeket. Habár a pandémia rányomta bélyegét a vendéglátó szektor működésére, pozitív hozadékaként említhetjük, hogy egyre több étterem fordult hazai beszállítók, termelők és alapanyagok felé.

Az idei évben szeretnénk kiemelni és egyfajta „jó gyakorlatként” bemutatni azokat a vendéglátóhelyeket, akik kiemelten használják a hazai alapanyagokat. Ahogy a nemzetközi gasztronómiai trendekben is meghatározó az adott régióra jellemző alapanyagok használata, fogások kínálata, úgy itthon is egyre gyakrabban találkozhatunk újra felfedezett zöldségekkel, gabonákkal és hagyományos tartósítási technikákkal is. Emellett a határ zárások miatt az éttermek kénytelenek voltak a hazai piac felé fordulni; többen rájöttek, jó minőségű alapanyagokat kínáló termelőket találni itthon is. A díjjal az a célunk, hogy ezt az irányt erősítsük és kiemeljük az így működő vendéglátóhelyeket, ezzel példát mutatva a szektor szereplőinek és a vendégeknek is

mondta el Kiss-Szabó Eszter, az alapítvány kommunikációs vezetője.

A Gasztrohős Díj - Hazai körforgásban versenyt idén a több éve hazánkban is sikeresen működő, a minőséget és a fenntarthatóságot is fontos értékként kezelő Eisberg Hungary Kft. támogatja. „A Felelős Gasztrohős hasonló értékek mentén igyekszik pozitív változást elérni a hazai gasztronómia fenntartható fejlődésében, mint azt az Eisberg teszi. Úgy gondoljuk, a pozitív erőknek össze kell fogniuk. Nem a nagyságrend, hanem az értékrend számít: az Eisberg salátaüzem professzionális termelésirányítási és minőségbiztosítási rendszereit szeretettel állítjuk a hazai kisebb, értékek mentén, korrektül építkező vállalkozások szolgálatába. A frissesség művészet - valljuk. Ám egyben felelősség is. Egy irányba tartunk, ezért is támogatjuk örömmel a Felelős Gasztrohős csapatát ezen az úton” - mondta Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezetője.

A 2022-es díjra február 19. és március  6. között várják a vendéglátóhelyek jelentkezését.

Az elbírálás szempontjai között a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás is szerepel, valamint a nevezőknek lehetőségük van arra is, hogy megindokolják, miért ők érdemlik az elismerést. A jelentkezők közül a szakmai zsűri választja ki a tíz legjobb versenyzőt - akik a közönség díjért versenyezhetnek - valamint a szakmai díjazottat. A bírák között a vendéglátásban ismert és elismert személyek kapnak helyet; Mautner Zsófia gasztroblogger, gasztronómiai szakíró, Szende Gabriella fenntarthatósági aktivista, a Vendéglátás magazin főszerkesztője, Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezetője, Horváth Boldizsár, biogazdálkodó agrármérnök és a Farm2Fork ügyvezető tulajdonosa, valamint Segal Viktor chef, gasztronómiai tanácsadó, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja.

A díjazottak a szakmai elismerés mellett értékes ajándékcsomagot nyerhetnek, többek között a CleanEco, a Grapoila, a RAKUN Dobozközösség, a Funky Forest és a Fajszi Paprika hazai és környezetbarát termékeivel.

A díjátadót március 24-én a SIRHA Budapesten rendezik a szervezők egy Fenntarthatósági konferencia keretein belül. További információért érdemes követni a Felelős Gasztrohős Alapítványt a közösségi média felületein, és ellátogatni a Gasztrohős Díj weboldalára.

A Nosalty elkötelezett támogatója a felelős vendéglátóhelyeknek, ezért is csatlakott a felhíváshoz.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...