Zeller: egy megosztó növény

Amióta csak ismerem ezt az intenzív illatanyagokat magából ontó népi gyógy- és fűszernövényt, úgy érzem, tökéletes harmóniában vagyunk egymással. A zeller Magyarországon elterjedt, gumós változatának ugyanis sokan nem tudnak helyet találni abban a bizonyos láthatatlan zöldséges kamrában, mert sem érdes, zömök külseje, sem pedig sokszor már szinte zavaróan erős illata, nem nagyon segít nekünk abban, hogy végleg belopja magát a szívünkbe. Ha úgy érzed azonban, hogy megbékéltél ezzel az egyébként zseniális növénnyel, tarts velem egy érdekes kis zellertúrára. Hidd el, nem fogod megbánni!

Zellerek a világban

A zellernek három fajtája ismert, és terjedt el a világban, amelynek egyikét, a gumós változatot hazánkban termesztik. A gumós fűszernövény mellett kétféle zeller van, amely magasabb C-vitamin-, valamint ásványianyag-tartalma miatt mindenképpen kiemelkedik a sorból.

Az egyik az ún. halványított (a termesztése közben alkalmazott árnyékolás miatt nevezik így) vagy szárzeller névre hallgat, a másik pedig a metélőzeller. Mindkét zellerfajta nagyszerű idegnyugtató, immunerősítő növény.Konyhában nevelt fűszerek >>

Zeller a kosárban – mire ügyeljünk?

Gumós zeller vásárlásánál arra kell ügyelnünk, hogy a növény levelei szép zöldek, épek legyenek, gumója pedig semmiképpen ne legyen tapintásra puha, benyomható állagú, vagy megszokott színénél jóval sötétebb, mert ebben az esetben sajnos rothadt zöldséggel van dolgunk. A gumó minél nehezebb, annál jobb, mert így biztosan friss, szivacsos, fás részektől mentes. A zöldség szivacsos részei ugyanúgy alkalmasak konyhai felhasználásra, mint teljesen ép részei, csak ilyenkor érdemes egészben, nem aprított formában használni.A szár-, illetve metélőzeller kiválasztásánál mindig frissnek látszó, kemény, ütődéstől mentes zellert válasszunk.Káposztafélék szezonja >>

Mire használjuk?

Gumós zeller: Megtisztított, hámozott gumója, illetve hosszúra növő zöld levélrészei a húslevesek és a különböző tartalmas levesek elmaradhatatlan fűszere. Amikor a leveshez hozzáadjuk a zöldségeket, nyugodtan tegyük bele a zellert is egészben vagy félbevágva, hiszen így, ha valaki nem szereti, a végén a kész levesből könnyen eltávolíthatja. A lasagne vagy a bolognai ragujának készítésénél vétek lenne nem használni. Egy kevés, reszelt zellergumó a paradicsomos szószokat mennyeivé varázsolja. A tisztított, vékonyra szeletelt zellerből bármely évszakban pikáns zellerkrémlevest készíthetsz.Szárzeller és metélőzeller: Ez a két nemesebb zellerfajta már nemcsak az elegáns partikon és az éttermek étlapján, hanem a háztartásokban is egyre gyakrabban feltűnik. Mind a szárzeller, mind pedig a metélőzeller a vegetáriánus étrendbe is tökéletesen beilleszthető, és egyre kedveltebb. Friss paradicsomitalok mellé ropogtatva, azok alapanyagaként felhasználva, valamint hideg, töltött előételként is tökéletesen megállják a helyüket. Gyönyörű, húsos száraik tökéletes díszítőelemei a hideg-meleg fogásoknak, zöldségturmix italoknak.Téli megmentőnk: a citrom >>A rovat további cikkeit itt találod >>

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Imádom :) Vacsorára zellerchips süt?ben sütve + saláta :) Isteni :)

Címlapról ajánljuk

Ennyivel növekedtek egy év alatt az élelmiszerárak

Részletes beszámolót készített a Központi Statisztikai Hivatal arról, hogyan változtak az árak az elmúlt egy évben. Hétről hétre egyre több helyen olvasható az, milyen ütemben növekednek az élelmiszerárak, most pedig az is kiderült, mennyivel drágább ma ételt vásárolni, mint egy évvel ezelőtt.

Nosalty

További cikkek