Lebukott a Wolt és a Foodora: ezért hozzák ki gyakran hidegen az ételt

A Nemzetgazdasági Minisztérium fogyasztóvédelmi ellenőrzésének köszönhetően lehullt a lepel arról, hogy miért romlik az ételkiszállító cégek szolgáltatásának minősége, és hogy miért érkezik gyakran teljesen kihűlve a rendelt étel.

A NGM rendkívüli ellenőrzése a kiszállított ételek minőségét, a becsült kiszállítási idő tartását, a szolgáltatási díjak rendszerét és a károsult fogyasztók kompenzációs lehetőségét vizsgálta. A szolgáltatások minőségi romlása úgy néz ki, több tényezős képlet. A Wolt és Foodora helyzete sem egyszerű.

A rendelt étel sokszor már hidegen érkezik a vásárlóhoz

Az emelkedő panaszok száma hívta életre az NGM rendkívüli vizsgálatát, ami az ételszállító cégek felé irányult. Összetett kérdésról van szó, hiszen az, hogy milyen állapotban érkezik meg hozzánk a rendelt étel, nemcsak a futáron múlik, hiszen az étterem, a futár és a kettő közti platformcég jogilag teljesen különálló egységek. Az éttermek általában még melegen tudják átadni a rendelést, azonban ők is megcsúszhatnak időben.

A futár hibázhat a legtöbb helyen, ha például gondatlanul szállít vagy beázik a táskája, de nála a késés a legkevésbé valószínű, mert anyagilag éppen abban érdekelt, hogy minél előbb kiszállítsa az ételeket.

A kettejük és a rendelő közti biztosíték a platformcég, de minél kedvezőtlenebb a futár-megrendelés aránya, ez a folyamat annál nehezebb. Azonban a platformcég és a futár nincsenek munkáltató-munkavállaló viszonyban, így a kötelezettségek és az egymás felé való elszámolás alapja az egymásrautaltság.

További nehézség, hogy rossz időben megugrik a rendelések száma, míg jó időben csökken. A kata-szabályok 2022-es megváltoztatása is beleszól a történetbe, mert sokak felhagytak a futártevékenységgel, hiszen nem voltak eléggé kedvezőek a feltételek. Sok vendégmunkás és másodállásként beálló futár csak jövedelemkiegészítésképp csinálja a futárkodást, ezért az ő elköteleződésük sokkal lazább. A problémát a szorosabb együttműködés tudná javítani a futár, étterem és platformcég hármasában.

Forrásunk volt.


Friss híreinkből:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek