A „Red No. 3” nevezetű, kőolajból készült szintetikus ételszínezékről szóló döntést a következő hetekben hozhatja meg az FDA (Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala - Food and Drug Administration - röviden FDA) – írja cikkében az NBC News.
Még 2022-ben nyújtottak be egy ezzel kapcsolatos petíciót, azóta is komoly vita tárgya volt, úgy tűnik, most pont kerül az ügy végére. Ezt az ételszínezéket többnyire italokba, gabonából készült termékekbe és cukorkákba teszik.
Az ünnepi szezon javában zajlik, amikor rengeteg süteményt esznek a családok, és ijesztő, hogy ez a vegyi anyag rejtve maradhat ezekben az ételekben, amelyeket mi és gyermekeink megeszünk. Az élelmiszeripari vállalatoknak biztosítaniuk kell, hogy az általuk forgalmazott élelmiszerek biztonságosak legyenek, de leginkább csak azt, hogy termékeik megfeleljenek az FDA szabványainak. Ez azt jelenti, hogy több ezer olyan termék maradhat a piacon, amely tartalmazza ezt a vegyi anyagot
– írta Frank Pallone képviselő.
A különböző ételszínezékek csak abban az esetben elfogadhatóak, ha javítják az étel eltarthatóságát vagy stabilitását, növelik az érzékszervi tulajdonságait, feltéve, hogy az élelmiszer jellege, állaga vagy minősége nem változik a fogyasztót félrevezető módon, és színt ad az egyébként színtelen élelmiszereknek.
Ezek az élelmiszer-színezékek valójában csak egy funkciót töltenek be az élelmiszerekben; hogy szépnek tűnjenek, így te és én meg akarjuk vásárolni. Ez csupán egy marketing eszköz
– mondta Thomas Galligan, a Center for Science in the Public Interest élelmiszer-adalékanyagokkal és kiegészítőkkel foglalkozó vezető tudósa.
Vannak szakértők, akik úgy vélekednek, hogy elegendő bizonyíték van arra, hogy egyes színes adalékanyagok károsak lehetnek az emberi szervezetre, különösen a gyerekekére.
Még több hír és érdekesség: