Ismét betilthatnak egy népszerű ételszínezéket

Évek óta komoly vitákat gerjesztenek a különböző ételszínezékek, most például az egyik mesterséges, vörös ételszínezéket tilthatják be.

A „Red No. 3” nevezetű, kőolajból készült szintetikus ételszínezékről szóló döntést a következő hetekben hozhatja meg az FDA (Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala - Food and Drug Administration - röviden FDA) – írja cikkében az NBC News.

Ismét betilthatnak egy népszerű ételszínezéket

Még 2022-ben nyújtottak be egy ezzel kapcsolatos petíciót, azóta is komoly vita tárgya volt, úgy tűnik, most pont kerül az ügy végére. Ezt az ételszínezéket többnyire italokba, gabonából készült termékekbe és cukorkákba teszik.

Az ünnepi szezon javában zajlik, amikor rengeteg süteményt esznek a családok, és ijesztő, hogy ez a vegyi anyag rejtve maradhat ezekben az ételekben, amelyeket mi és gyermekeink megeszünk. Az élelmiszeripari vállalatoknak biztosítaniuk kell, hogy az általuk forgalmazott élelmiszerek biztonságosak legyenek, de leginkább csak azt, hogy termékeik megfeleljenek az FDA szabványainak. Ez azt jelenti, hogy több ezer olyan termék maradhat a piacon, amely tartalmazza ezt a vegyi anyagot

– írta Frank Pallone képviselő.

A különböző ételszínezékek csak abban az esetben elfogadhatóak, ha javítják az étel eltarthatóságát vagy stabilitását, növelik az érzékszervi tulajdonságait, feltéve, hogy az élelmiszer jellege, állaga vagy minősége nem változik a fogyasztót félrevezető módon, és színt ad az egyébként színtelen élelmiszereknek.

Ezek az élelmiszer-színezékek valójában csak egy funkciót töltenek be az élelmiszerekben; hogy szépnek tűnjenek, így te és én meg akarjuk vásárolni. Ez csupán egy marketing eszköz

– mondta Thomas Galligan, a Center for Science in the Public Interest élelmiszer-adalékanyagokkal és kiegészítőkkel foglalkozó vezető tudósa.

Vannak szakértők, akik úgy vélekednek, hogy elegendő bizonyíték van arra, hogy egyes színes adalékanyagok károsak lehetnek az emberi szervezetre, különösen a gyerekekére.

Forrásunk volt.


Még több hír és érdekesség:

Legújabb receptek

Olasz rózsafánk

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezt neked is tudnod kell, ha szereted a banánt: fontos...

Már érvénybe lépett az Európai Unió új szabályozása, ami egy kis megnyugvást jelent majd a vásárlók számára. Arról már korábban is írtunk, hogy kötelező megjelölni a gyümölcsök származási helyét, de a banánnal kapcsolatban további információkat kell feltüntetni a címkén.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...