Ha nem is mindenkinek, de sokunknak nagy kihívást jelentő feladat a karácsonyi ajándékozás. Sokan szeretnének személyes és hasznos ajándékkal kedveskedni szeretteiknek, ezért az alábbi összeállítás egy kis puska, hogy ne neked kelljen végignyálazni a frissen megjelent gasztro- és receptkönyveket. A sütés-főzés elhivatott követőinek, kezdő háziasszonyoknak, sütifanatikusoknak vagy éppen új ízekre éhezőknek is tökéletes ajándékot adhatsz, ha listánkból válogatsz!
Kattints a galériára, és lepd meg egy gasztro témájú könyvvel szeretteidet karácsonyra!
15 elragadó gasztro- és szakácskönyv karácsonyi ajándék gyanánt
Yotam Ottolenghi: Lélek
Gabo Könyvkiadó
Yotam Ottolenghi és szerzőtársainak könyvét még az is szívesen kézbe veszi, aki nem kimondottan konyhatündér. Hát még az, akinek mindene a sütés-főzés! A kötetben lélekmelengető, egyszerre nosztalgikus és újító ételek állnak, melyeknek elkészítése éppen akkora öröm, mint elfogyasztása. Jonathan Lovekin ételfotói is magukért beszélnek: szinte érezni a vöröslencsedahl fűszerességét, a ropogósra sült csirkecombok aromáját és a holland almatorta édes illatát. Több mint 100 recept a világ minden tájáról, kezdőknek és veterán szakácsoknak, húsimádóknak és vegáknak, de még vegánoknak is.
A receptkönyv gyerekkort, családi és baráti összejöveteleket, az otthon és az ételek szeretetét idézi.
Marissa Mullen: Micsoda sajttálak!
Csipet Kiadó
Nem kell művészi vénákkal rendelkezni ahhoz, hogy mutatós és gusztusos sajttálakkal várjuk a vendégeket. A tálak színkavalkádja garantált a különböző sajtoknak, húsoknak, zöldségeknek, gyümölcsöknek, ropogtatnivalóknak, mártogatósoknak és díszeknek hála. Plusz pont a recepteknek, hogy mindegyik sajtféle kapható itthon is, sőt, sajtmentes és húsmentes összeállításokat is találunk, így senki sincs kizárva egy közös falatozásból. Ha lépésről lépésre követjük a leírtakat, akkor garantált az impozáns végeredmény, akár a szüreti, nyári este, kandalló mellé vagy a szerelem idején nevezetű tálat készítjük el. Évszakhoz és alkalomhoz illő kreációk, amiket gyorsan összedobhat a házigazda.
A recepteskönyv még egy sajthoroszkóppal is előáll, így, ha nem veted meg az efféle spiritualitást, akkor egészen személyes tálakkal készülhetsz.
Boromisza István: Csengetett, Mylord? a szakácskönyv
Ízek Mrs. Lipton konyhájából
21. Század Kiadó
A Csengetett, Mylord? ikonikus ételei recepteskönyvben élednek újjá, melyek egyenesen Mrs. Lipton konyhájából érkeznek. Na, de nem kell nagy rajongónak lenni ahhoz, hogy kedvet kapjon az ember a sorozatból jól ismert meggyes lepény vagy éppen malacsült elkészítéséhez. A könyvben levesek, saláták, főételek, desszertek, italok és még piknikételek is helyet kaptak, hogy teljes legyen a sorozatbéli finomságok emléke. A kötetben megjelenő 51 receptet színes képek, odaillő idézetek, bájos illusztrációk és rövid eredettörténetek kísérik.
Aki szeret magára kötényt ölteni és fakanalat ragadni, biztosan örömmel veszi kézbe ezt a könyvet.
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége 2.
Házi pékek receptkönyve
Csipet Kiadó
„Kelt tésztát készíteni élmény, házi péknek lenni nagyon jó.” És ezt valóban el is hisszük, abban a pillanatban, ahogy felütjük Limara pékségének nagyon várt folytatását. 10 évvel ezelőtt az otthoni kenyérsütési láz indikátora volt a szebbnél szebb péktermékeket összegyűjtő receptkönyv. Most 60 vadonatúj foszlós és réteges péksütemény várja, hogy elkészítsük őket. Tökéletes karácsonyi ajándék annak, aki szereti, ha házi készítésű ízesített kenyerek, kalácsok, sós és édes, töltött és töltelék nélküli péksütemények, pogácsák és fánkok illata lengi be a lakást.
A szuper praktikák, egyértelmű leírások és sütésre buzdító gyönyörű képek garantált sikert ígérnek a konyhában.
Bernáth József: Süss!
A 80-as, 90-es évek sütislágerei
Boook Kiadó
Bernáth József igazán édes ízutazásra invitál legújabb könyvével, amiben a korábbi, Édes emlékek anyukámtól című receptkönyvtől eltérően, most olyan klasszikus vidéki sütiket vonultat fel, melyek nem képezték a családi repertoár részét, mégis imádta őket gyerekként. A kunhegyesi háziasszonyok receptjeit csavarokkal és kevesebb cukorral álmodta meg, a főzött-vajas krémet pedig a megszokottól eltérően csempészi a sütemények egy részébe. Receptjei közérthetőek még a kezdő cukrászok számára is, és extra segítséget jelenthet a sok hasznos tipp mellett, hogy a hozzávalók mindegyikét grammban adja meg. Még a folyadékokét is!
A sütikölteményeket látva a 80-as és 90-es évek slágerei kelnek életre: diós kosárka, bagolyszem, túrós lepény, méteres kalács, hartyáni krémes és még sok, szívünknek kedves sütemény.
Rácz-Gyuricza Dóra: 200°C fokon
Titkok és receptek, amikkel megfőztem a séfet
Inda Press Kft.
Rácz-Gyuricza Dóra első szakácskönyve messze túlmutat egy klasszikus recepteskönyvön. A receptek hozzávalóinak listáját és az elkészítés menetét egy-egy személyes történet előzi meg, és sok fogáshoz extra tippet is kapunk, így, ha figyelmesen olvasunk, akkor Rácz Jenő séf praktikáit is elleshetjük. A 60+5 fogást kínáló könyv mankót nyújt a 21. század nőjének, aki különböző szerepekben helytállva mindig tud valamilyen praktikus, gyors, tápláló ételt tenni az asztalra a könyv segítségével. Megismerjük Dóra egyik kedvenc süteményét, melyet brazil gyökereinek köszönhet (és amivel apósát is levette lábáról), de a praktikus ételektől kezdve férje kedvencein át egészen az ünnepi fogásokig csupa remek recept kínálja magát. Sőt, egy egész fejezet szól a kicsiknek, így a főzés közös időtöltés is lehet a gyermekkel. A recepteket színes, vidám, inspiráló képek kísérik.
Öröm kézbe venni a könyvet, de még nagyobb öröm főzni belőle!
Hack Barnabás: Ma apa főz
Boook Kiadó
Milyen az, ha egy apa főz, aki ráadásul séf is? Ez a receptgyűjtemény megmutatja, hogy férfias, karakteres és házias is tud lenni egyben, ha férfi áll a tűzhely vagy éppen a bogrács mellé a szabadban. Ugyanis a könyv két nagyobb egységre bontható: a hagyományosan készíthető fogások és a férfiak kedvenc terepén készült ételek csoportjára. Sallangoktól mentes, jól követhető, részletes útmutatókkal tűzdelt gyűjtemény tele fortélyokkal és trükkökkel, melyek a kezdő háziurak dolgát is megkönnyítik. Cél a szeretettel készített és tálalt fogások elsajátítása, és a gyermektől elhangzó mondat: „Apa, nagyon finom, kérek még.”.
Akár burkolt célzással, akár tudva, hogy az illető szeret a konyhában tevékenykedni, remek ajándék a fa alá, elsősorban férfiaknak.
Johanna Farrow: A hivatalos Harry Potter szakácskönyv!
Animus Kiadó
Mágikus konyhai kalandra invitál Harry Potter szakácskönyve, amiben több mint 40, a filmekből jól ismert legendás étel és ital receptjével ismerkedhetünk meg. Teljes értékű roxforti lakomával várhatjuk a vendégeket, ráadásul a kötet vegetáriánus, vegán és gluténmentes fogásokat is tartalmaz. Összetettebb és egészen egyszerű, akár gyerekekkel elkészíthető ételek várják, hogy közösen vegyétek be a konyhát. Az ételekről kedvcsináló fotók, grafikák, tippek és tanácsok segítik a sikeres elkészítést.
Egy kis ízelítő a könyvből: fúriafűzleves, arany mogyorós cikesz, párszaszájúak sajtos sütije és Hagrid hatalmas húsos raguja, amivel jóllakik az egész család.
Jamie Oliver: 5 hozzávaló – Mediterrán
Park Könyvkiadó
Jamie Oliver neve hallatán vagy láttán nem az egyszerű és praktikus fogások juthatnak eszünkbe, pedig az 5 hozzávaló - Mediterrán egyszerűen tesz zseniális recepteket a konyhapultunkra. A mediterrán étrendről egyébként is csak jót hallani, hát miért ne kóstolhatnánk bele ebbe hétköznapi módon úgy, hogy mindössze 5 alapanyagot használunk egy-egy ízletes ételhez (plusz só, bors, olívaolaj, vörösborecet, melyek az 5-hozzávaló kamra részei). Nemcsak tintahal, kagyló és királyrák szolgálhat fő elemként, hanem sokkal mindennapibb alapanyagok is, mint a burgonya, a spenót, a cukkini vagy éppen a karfiol. Jamie pedig megmutatja, hogyan tudunk egyszerűen, nagyszerűt és egészségeset alkotni. A könyv végén konyhai kisokos kalauzol minket a tökéletesség felé, és az ételek ábécé sorrendbe rendezett mutatója segít, hogy megtaláljuk, amit keresünk.
Rövid leírások, képes hozzávaló-útmutató, mesés ételfotók és letisztultág jellemzi a „Meztelen Szakács" legújabb könyvét.
Mörk Leonóra: Cukrászbolt narancsfához
Jaffa Kiadó
Könyvajánlónk kakukktojásaként, és mégsem akként került a receptes könyvek gyűjteményébe. A Cukrászbolt narancsfához című regény a 17. századi macskaköves amszterdami utcácskákba vezeti olvasóját. A narancsfához címzett csemegesütöde történetünk origója, ahol Maaike, a tésztaműves lány és a világjáró hajóorvos, Hendrik útjai keresztőzednek. Gyerekkori ízek felkutatása, mérgezéses eset, nyomozás és a közös sors teszik izgalmassá a regényt. „A kötet különlegessége, hogy a 17. századi Hollandiába vezető történetet a holland aranykor ma is elkészíthető, kedvenc süteményreceptjei egészítik ki az almás pitétől a marcipángyümölcsön és a palacsintán át a szirupos ostyáig.”
Aki egyszerre szeretne kalandos történelmi és gasztronómiában gazdag utazást tenni, annak kötelező olvasmányként ajánljuk!
Borbás Marcsi: Magyarország finom
András naptól – vízkeresztig
Stratcomm Kft.
A magyar gasztronómia jól ismert alakja az év egyik legcsodásabb időszakának legjellemzőbb fogásait mutatja be jól követhető receptleírásokkal és csodás ételfotókkal. A könyvsorozat negyedik része egészen a disznóvágás hagyományos ételeitől kezdve, a karácsonyi ünnepi fogásokon át a szilveszteri és újévi falatokig vezeti végig olvasóját. Az ízek emlékeket idéznek fel, melyek generációról generációra szállnak. Krumplipecsenye és tepertős Luca-pogácsa, céklaleves és cibere, bácskai töltött káposzta és rácponty, illetve rengeteg adventi és karácsonyi apró- és klasszikus sütemény tölti meg az oldalakat.
A hagyományos ízek és szokások kedvelőinek tökéletes karácsonyi ajándék!
Váncsa István: Olasz lakoma
Az itáliai konyha kincseiből
Open Books Kiadó
Nincs még egy évtizede, hogy Váncsa István Lakoma című sorozatának itáliai konyhákat bemutató kötete megjelent. Nem kellett sok, hogy klasszikussá, és azóta is meghatározó receptgyűjteménnyé váljon. Azok, akik élnek-halnak az olasz konyha szépségeiért, ebben a kötetben egy életre való receptet találnak, ugyanis több mint 1000 receptre és negyvenhárom bájos gasztroesszére bővített kiadást foghatnak a kezükbe. Kiderül, miért rúgta ki Verdi a szakácsai többségét, és hogyan készül Horatius levese, a Három Velence marhapörköltje vagy éppen a Donizetti-torta.
Irodalomkedvelőknek, gyakorlott és kevésbé gyakorlott szakácsoknak ajánlott olvasmány.
Mary Berg: Évszakról évszakra
Ízletes fogások egész évre
Boook Kiadó
A receptkönyv címe már önmagában árulkodó, hiszen a kötet a különböző évszakok ezerarcúságát mutatja be szezonális alapanyagok segítségével. Testet-lelket melengető fogások egész évre, amiből bármikor főzhetünk egy forró ragut vagy éppen a kertbe kiülve majszolhatjuk saját jégkrémszendvicsünket. A gyors és praktikus fogásoktól kezdve, mint a homáros szendvics és az amerikai palacsinta, egészen a csavart mandulás cipóig, különböző nehézségi fokozatú receptekkel találkozunk, így kezdő és gyakorlott háziasszonyok és -urak is belevághatnak a sütés-főzés örömeibe.
A legszebb, hogy úgy tudunk egész évben finomat és táplálót az asztalra tenni, hogy a természet adta aktuális alapanyagokat használjuk fel.
Szatmári „Főzelékes” Ferenc: Főzelékbiblia
A borsó meg a héja
21. Század Kiadó
A főzelék évszázadok óta a magyar konyha szerves része, amiről néhány országban még hírből sem hallottak. Ennek az igen sajátos műfajnak a magyar gasztronómia főzeléknagykövete egy teljes receptkönyvet szentelt. A Főzelékbiblia, akárcsak a Biblia, két részből áll. Az „ószövetségi” részben a menzáról jól ismert krumplifőzelék minőségi változata és a nagymama szeretettel készült zöldborsófőzeléke vár minket egyéb klasszikus receptekkel, míg az „újszövetségi” rész elhozza azt, amit a főzelékekről álmodni sem mertünk. Korábban nem látott zöldségfélék adják a főzelékek alapját a só-bors-pirospaprika szentháromságán túli fűszerezéssel: currys-répás babfőzelék, paradicsomos-csilis karalábéfőzelék, diós mángoldfőzelék és céklás-kéksajtos édeskrumpli-főzelék.
A könyvet kísérletezőknek, újragondolóknak és azoknak is érdemes kézbe venni, akik tápláló, egészséges ételt szeretnének tálalni.
Mátai Tamás – Osgyáni László: Nem is emlékszem, mikor ettem utoljára…
A Csengetett, Mylord? ikonikus ételei
Kulcslyuk Kiadó
Aki szereti minden idők egyik legismertebb brit vígjátéksorozatát, annak biztosan nem okoz csalódást a Csengetett, Mylord? ikonikus ételeit tartalmazó recepteskönyv. A könyvből megtudhatjuk, mi a titka a Wellington-bélszínnek, milyen ételhez szentségtörés sört inni, és mitől lesz kellően lágy és olvadó a tápiókapuding. A gyönyörű, egészoldalas ételfotók mellé rövid, a sorozatból kiragadott idézetek és humoros leírások társulnak mylord-módra.
Olvasmányos receptek és könnyen beszerezhető alapanyagok segítenek, hogy igazi örömfőzés legyen a konyhában töltött idő.
Fotók: Lakos Benedek
Még több ünnepi tartalmat itt találsz: