30 perces török pide, avagy a csinos, sajtos-spenótos csónakpite

Új félórás kedvencünk következik, ami a közel-keleti konyha rajongóinak szívébe instant belopja majd magát. Jöjjön a megúszós, leveles tésztával gyorsított pide, ami a törökök verziója a sós pitékre. Spenót, krémes juhsajt és sült tojás is kerül rá!

A pide a törökök pitéje, amit mindenféle izgalmas feltétekkel készítenek, és gyakran jellegzetes csónakalakot ölt.

Most egy megúszós verziót mutatunk leveles tésztából, amire feltétként párolt spenót, morzsolt juhsajt és tojás került.

Abszolút új félórás kedvencünk ez a recept, ebédre éppúgy megállja a helyét, mint egy brunch részeként, vagy épp egy baráti összejövetelen.

Villámgyors török pide, recept a képen! / Recept és fotók: Rosanics Petra

Hozzávalók:

  • 50 g vaj
  • 1 tk fokhagymapor
  • 500 g spenót
  • bors
  • 500 g leveles tészta (tejmentes) (2 csomag)
  • szerecsendió ízlés szerint
  • 150 g juhsajt (vagy kecske, esetleg keverék)
  • 2 db tojás
Villámgyors török pide, recept a képen! / Recept és fotók: Rosanics Petra

Így készül:

A vajat megolvasztjuk, és elkeverjük a fokhagymaporral, majd a felét serpenyőbe kanalazzuk, és megpároljuk rajta a spenótot. Sózzuk-borsozzuk, elfőzzük a levét, majd a kész párolt spenótot egy vágódeszkán késsel összeaprítjuk.

A leveles tésztát szemformájúra/mandula alakúra vágjuk. Két csomagra lesz szükségünk, de lesz maradék tészta, ebből érdemes pl. tekercseket sütni.

A tésztát lekenjük a fokhagymás vaj másik felével, majd egyenletesen szétszórva ráhalmozzuk a párolt spenótot. Rámorzsoljuk a juhsajtot is, frissen ráreszelünk jó adag szerecsendiót, majd egy-egy tojást is ütünk a közepükre.

Villámgyors török pide, recept a képen! / Recept és fotók: Rosanics Petra

A tetejüket sózzuk-borsozzuk, majd körben felhajtjuk 3-4 centi vastagon a tésztát, így kvázi csónakot formálva belőlük.

200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük a pitéket. Hagyjuk pindurit hűlni, majd keresztben felszeleteljük, és tálaljuk.

Még több csodapite itt:

 A török pide teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több kirobbanó recept itt vár:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?