A világ legkeményebb sajtját akár egy évig is rághatjuk

De nem ez az egyetlen különlegessége a világ legkeményebb sajtjának, a chhurpinak.

A chhurpi a Himalája keleti részén, Nepál területén, tradicionális módon készülő tejtermék – egy fehérjedús, füstös ízvilágú sajt. Különlegessége mégsem ebben rejlik, ugyanis annál rágósabbá válik, minél tovább rágja valaki – írja a Sokszínű vidék.

A chhurpi keménységét főként a magaslati levegő klímájának, továbbá a Himalája zord időjárási körülményeinek köszönheti. A tejet a helyiek által chaurinak nevezett állat adja, ami a házi jak és a szarvasmarha párosodása útján születik.

Mivel ennek a sajtfélének nagyon alacsony a nedvességtartalma, ezért nemcsak rágni nagyon nehéz, de beleharapni is, ennek köszönhetően azonban akár 20 évig is képes elállni. Ezért is válhatott olyan népszerűvé a Himaláján, hiszen a helyiek magukkal tudták vinni a hosszú utakra, sőt, akár értékesíteni is tudták távolabbi vidékeken.

Egyébként a chhurpi nagyon egészséges, hiszen meglepően alacsony a zsírtartalma, fehérjében is dúskál, ezen kívül semmilyen ízfokozó vagy tartósítószer nem található benne.

Címlapkép via.


Még több sajt:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek