A világ legkeményebb sajtját akár egy évig is rághatjuk

De nem ez az egyetlen különlegessége a világ legkeményebb sajtjának, a chhurpinak.

A chhurpi a Himalája keleti részén, Nepál területén, tradicionális módon készülő tejtermék – egy fehérjedús, füstös ízvilágú sajt. Különlegessége mégsem ebben rejlik, ugyanis annál rágósabbá válik, minél tovább rágja valaki – írja a Sokszínű vidék.

A chhurpi keménységét főként a magaslati levegő klímájának, továbbá a Himalája zord időjárási körülményeinek köszönheti. A tejet a helyiek által chaurinak nevezett állat adja, ami a házi jak és a szarvasmarha párosodása útján születik.

Mivel ennek a sajtfélének nagyon alacsony a nedvességtartalma, ezért nemcsak rágni nagyon nehéz, de beleharapni is, ennek köszönhetően azonban akár 20 évig is képes elállni. Ezért is válhatott olyan népszerűvé a Himaláján, hiszen a helyiek magukkal tudták vinni a hosszú utakra, sőt, akár értékesíteni is tudták távolabbi vidékeken.

Egyébként a chhurpi nagyon egészséges, hiszen meglepően alacsony a zsírtartalma, fehérjében is dúskál, ezen kívül semmilyen ízfokozó vagy tartósítószer nem található benne.

Címlapkép via.


Még több sajt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...