10 vidéki étterem, ahol nagyböjt alatt is csodálatosat ehetünk

Nagyböjt alatt sokan csak péntekenként hagyják el a húst, mások a böjt teljes ideje alatt áttérnek a vegetáriánus táplálkozásra. Bár ez az időszak az önmegtartóztatásról szól, a böjti időszak alatt is ehetünk jókat. Olyan helyeket ajánlunk országszerte, ahol könnyedebb alapanyagokból, halakból és zöldségekből is remekül főznek.

Még közel egy hónapig, április 6-ig tart az idei nagyböjt. Ezekben a hetekben nem csak a keresztény vallás előírásait tartók figyelnek oda a húsmentes – vagy kevesebb húst tartalmazó – étkezésre. A karácsonyi ünnepek és a februári disznótoros, farsangi trakták után ösztönösen is jólesnek a könnyebb, böjti ételek: 10 olyan vidéki éttermet ajánlunk, ahol igazán kreatívan bánnak a zöldségekkel, halakkal, és a böjtbe is csempészhetünk kulináris örömöket. 

  • Új gasztrocélpont Békésben: a szarvasi Újváros Bisztró 

Szarvas a Hármas-Körös holtágánál, az Újváros Bisztró pedig közvetlenül a part mellett épült. A modern, elegáns étterem kitűnik a környék vendéglátóhelyei közül, és az országban utazva mindenképpen megér egy kisebb-nagyobb kitérőt. Várvizi Péter kreatív séf és Piltz Zoltán vezető séf új, tavaszi étlapján olyan zöldségfókuszú remeklések is megtalálhatók, mint a céklakrémleves aszalt szilvával, kardamommal, korianderrel vagy a gyömbéres karfiolkrémmel körített zöldséges gyoza körtés kimchivel.

Újváros Bisztró / forrás

Újváros Bisztró 

Szarvas, Arborétum utca 2.

  • Egész évben Badacsonyra csábít a Hableány 

A Badacsony ikonikus épületében működő Hableány egész éves nyitvatartással és vegetáriánus remeklésekkel vár. Néhány ínycsiklandó vega és halas fogás a repertoárból: kemencés naan kenyér vászolyi sajtokkal, olívabogyókkal; rántott ponty babokkal; fogas cukkinivel, brokkolival kaporral; égetett karfiol garam masalával, ajvárral, jázmin rizzsel. A Hableány folyamatosan mulatságokba és boros programokra invitál, érdemes követni őket a közösségi médiában. 

Hableány / forrás

Hableány Badacsony 

Badacsonytomaj, Park u. 26. 

  • Győr ínyenckedvence: La Mareda 

Ha elegáns étterembe mennénk Győrben, a Lamareda ugrik be elsőként. Horváth Szilveszter séf esztétikus ételkreációi között az utóbbi időszakban egyre több zöldségalapú fogás jelenik meg. Olyan ételek szerepelnek a jelenlegi étlapon, mint a kemencében sült zöldségcarpaccio olíva sabayonnal, pistou-val, sózott citrommal vagy a szintén vegán póréhagyma-velouté dödöllével, sült salottával, hamis parmezánnal. A képünkön tamarinddal, földimogyoróval, pak choy-jal készített, ázsiai zöldséges rizstészta szerepel. 

Lamareda 

Győr, Apáca utca 4. 

  • Pazar zöldségételek Gödöllőn, a Smarniban 

Egy bájos parasztház épületében találjuk a Smarnit, ahol a jelenlegi éttermi árak mezőnyében megkapóan kedvezően kínálnak házias ínyencfogásokat. Rendkívül jól készítik a vörös húsokat, de igazi böjti finomság most az étlapról a sütőtökkrémleves gesztenyével, puffasztott hajdinával és a csicsókakrémleves haltepertővel, karottával. Szintén nem hagy hiányérzetet bennünk a sütőtökös lencsesaláta grillezett gomolyával és labneh-val vagy a padlizsánlasagne ördögszekér gombával, cukkinivel és kecskesajttal. 

Smarni / forrás

Smarni Étterem 

Gödöllő, Szabadság út 4.

  • Franciás sikk az Emmarozsban 

Szeged francia stílusú kovászos péksége, kávézója és bisztrója, ahol mindent nagyon komolyan vesznek, és ezt értékelik is a szegedi gourmet-k. Szuper baristákkal dolgoznak, a mennyei kovászos pékárukhoz bioliszteket használnak, és egy egyszerű szendvics is tökéletesen megkomponált kreáció náluk. Az Emmarozsban egyáltalán nem húskérdés, hogy finomat és laktatót ehessünk. 

Emmarozs / forrás

Emmarozs 

Szeged, Mérey u. 15/A

  • Vega-vegán a kényeztetés a Kistücsökben 

A legendás balatoni étteremben évek óta fókuszban vannak a vegán fogások. Legfrissebb, tavaszi étlapjukon Jahni László séf olyan kreatív ételekkel állt elő, mint a karalábé-carpaccio pisztránggal, tojáskrém hagymaropogóssal, a mogyorós sajtkrémhab sommal vagy a töltött karalábé zöldfűszeres barnarizzsel és citrusos karalábészósszal. Az à la carte kínálat mellett önálló vegán ételsort kínálnak a Régiónk Ízei menüben. 

Kistücsök / forrás

Kistücsök 

Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky utca 25. 

  • Ha nagyböjt, akkor is Bori Mami 

Ha Gyöngyös, akkor Bori Mami – szól az étterem szlogenje, és bár olyan ínycsiklandó húsos ételeket kínál az aktuális étlap, mint a libamájparfé, pacalpörkölt vagy kacsacomb pezsgős káposztával, a kíméletesebb, zöldséghangsúlyos mezőnyben is erős induló a Bori Mami. Húsmentes finomságaik a szarvasgombás tagliatelle, a “padlizsán, köles saláta, tápióka” nevű előétel, a langyos céklavariációk sajt mousse-szal és a sáfrányos rizottóval, ranolder sajttal kísért fogas. 

Bori Mami / forrás

Bori Mami  

Gyöngyös, Belváros tér 7. 

  • Pohner Ádám új élete a Bükkben: ISZKOR, Mályinka 

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a Kazincbarcikai járásban fellelhető Mályinkán bukkant fel saját étteremmel a korábban tophelyeken dolgozó, Bocuse d’Or-versenyző séftehetség, Pohner Ádám. Az ISZKOR-ba több száz kilométerről is bele lehet szeretni, és 2023 biztos gasztroúticélja a 400 lelket számláló kisközség Pohner Ádámnak és párjának köszönhetően. Bár alig készül étel mangalica, vadhús nélkül, olyan böjti eledelek is feltűnnek az ISZKOR kínálatában, mint a vegetáriánus rakott kel füstölt tejföllel​ vagy az édes puliszka szilvával és dióval. 

ISZKOR 

Mályinka, Lillafüredi u. 2. 

  • Fantáziadús vega és halas fogások a tokaji Bobajkában 

A tavalyi Gourmet Fesztiválon debütált a tokaji Bobajka, amikor az étterem még nem is volt nyitva. A tarcali Andrássy Kúriában aztán megnyílt a leghíresebb borvidékünk elegáns új étterme, ahol reggelire, ebédre és vacsorára is várnak. Tokajban természetesen minden a bor körül forog, és az olyan vegetáriánus és halas fogások mellé is borajánlat jár, mint a sült tojás káposztával és krumplival, a pankómorzsában sült harcsa petrezselymes burgonyával, a körtével, sütőtökkel sült pisztráng kéksajttal, az erdei gombás, kecskesajtos rizottó vagy a tojásos galuska szívsalátával. 

Bobajka / forrás

Bobajka 

Tarcal, Fő u. 94. 

  • Vegán örömök a veszprémi Olivában 

A Buhim-völgybe lefutó Buhim utcában fellelhető Oliva épületében egykor fűszerpaprika-kereskedő élt, aztán a város kedvelt vendéglője, a Pusztai működött itt. Manapság nem csak a négycsillagos Oliva hotel vendégei esznek itt, ez a környék egyik kedvenc étterme is. Vegán ételek sorával erősítenek márciusban: a paradicsomlekváros, pesztós és vargányás bruscetták, a zellerkrémleves szarvasgombaolajos bébispenóttal vagy a pesztós spagetti grillezett vargányával egyszerre böjti és vonzó eledelek. 

Olíva Étterem / forrás

Oliva Étterem 

Veszprém, Buhim utca 14-16.

Szerző: Haranghy Orsolya

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

 

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek