Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A város, amit nem csak első osztályos korodban kell látnod – Visegrád kincseit kutattuk fel

Ha Visegrádra gondolunk, valószínűleg a legtöbb magyar embernek az első osztálykirándulás jut az eszébe, amikor még kettesével, libasorban fedeztük fel a Fellegvár titkait. 

Visegrád azonban nem csak az általános iskolai osztálykirándulások desztinációja, annál sokkal, de sokkal több. Ez az aprócska, alig 1900 fős népességgel rendelkező város csodás panorámájával, híres fellegvárával és palotájával a Dunakanyar egyik legszebb ékköve, ami számtalan színes és izgalmas kikapcsolódási lehetőséget rejt magában az év minden napján. Legyen szó hazai vagy külhoni turistákról, akik kalandokat keresnek a természetben – ráadásul közel a fővároshoz –  azoknak Visegrádra kell menniük!

Összegyűjtöttük, mi mindent érdemes megnézni a fővárostól néhány kilométerre lévő Visegrádon, ahol 1991-ben írták alá a kölcsönös együttműködésről szóló visegrádi egyezményt. Kétnapos utunkon Cseke László, a Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület elnöke vezetett minket körbe, aki rengeteg érdekes és izgalmas részletet osztott meg velünk.
 

500 éves reneszánsz palotakert

Számomra a palota mindig is az első osztályos év végi kirándulás szimbóluma volt, legutóbbi látogatásom során viszont csomó olyan érdekességet és részletet tudtam meg a palota korabeli mindennapjairól, amelyek 8 éves koromban még nem akartak megragadni a fejemben. Egészen elképesztő, de a 14-15. században épült palotának saját padlófűtése volt, a királyi lakomák pedig maratoni hosszúságúak voltak, egy átlagos este akár 3-4 órán keresztül lakmároztak a nemesek. Tény, hogy ekkoriban kevés helyre kellett sietniük. 

A közeli erdők tökéletes lelőhelyet biztosítottak a vadaknak: vaddisznó, fácán, kacsa vagy szarvas szinte mindig volt a terítéken. Fűszerekből viszont még a királyi udvarban sem volt sokszor elég, a messziről érkező árut ugyanis szó szerint aranyáron lehetett csak beszerezni. A palota konyhájában található kemence a mai napig üzemel, a nyári palotajátékok során korhű ételeket is készítenek benne a Szent György Lovagrend hagyományőrző tagozatának tagjai. 

A palotát 150 ezren nézik meg évente, és a turisztikai iroda felmérése szerint a látogatók zöme először életében osztálykirándulás alkalmával járt Visegrádon. Erre erősítenek rá már 20 éve, amikor minden tavasszal élő játékos programokat szerveznek mintegy 20 ezer diáknak, akik élő történelmi órákon és egész napos középkori programokon vehetnek részt. Külön említést érdemel a palota eredeti középkori kertje, ahol a korabeli növények maradványait találták meg a régészek, és amelyeket 2001-ben visszaültettek, így született meg a reneszánsz kert 500 évvel ezelőtti terméseivel.
 

A Fellegvár

Évről évre körülbelül 400 ezren látogatnak el a város legmagasabb pontján fekvő Fellegvárba, melynek teraszáról rendkívüli panoráma nyílik a Dunakanyarra, és mely több, elsősorban a középkorról szóló izgalmas kiállításnak is otthont ad. Itt található meg a Szent Korona tökéletes másolata is, ezen kívül pedig számos izgalmas részletet megtudhatunk a vár történetéről és a korabeli életről.  Míg a felnőttek a panoráma csodálatos látványában veszhetnek el perceken keresztül, addig a gyerekek a korabeli fegyverekről és vértekről mintázott replikák és a panoptikum gyűjteményében veszhetnek el. 
 
 

Hol raboskodott Salamon király? 

 
A Fellegvárhoz hasonlóan a Salamon-torony számos esküvői ceremónia színhelye napjainkban is. A hozzá kapcsolódó tornapályán rendezik meg minden év júliusának második hétvégéjén a Palotajátékokat. Cseke László szerint, aki a lovagrend vezetője is, a visegrádi palotáé Európa egyetlen olyan királyi udvara, ahol a lovagi tornapálya ugyanott van, mint hat-hétszáz évvel ezelőtt. 
 
 
A Salamon-toronynak, Visegrád egyik szimbólumának legnagyobb rejtélye éppen megtévesztő elnevezése. Salamon király ugyanis semmiképpen sem raboskodhatott a Fellegvár lakótornyában, hiszen Salamon a XI. században volt László király foglya Visegrádon, a kettős várrendszer elkészültéről azonban csak 1256-ban ad hírt az első, hivatalos oklevél, IV. Béla uralkodásának korából. Akkor van „igazunk” tehát, ha a XIII. század közepén, a Fellegvárral egy időben, annak szerves elemeként épült várrészt visegrádi alsó várnak, vagy lakótoronynak nevezzük – mondta Cseke László.
 
 
Látogatásunk során az egyik leglátványosabb esemény egy igazi lovagi torna volt a Szent György lovagrend jóvoltából. Az őszi időszakban egy pohár forralt bor vagy meleg tea társaságában igazi korhű mutatványokat láthatunk a lovagoktól, akik magabiztosan forgatják a kardot, lövik a nyilakat, és dobják a dobócsillagokat. 
 

Az élő középkor városa modern hotelekkel

Visegrád gasztronómiai kínálatában elegáns szállodai éttermek, történelmi hangulatú vendéglátóhelyek, és családias kisvendéglők szerepelnek. Belán Miklós, a Royal Club Hotel igazgatója elmondása szerint a 4* superior Royal Club Hotel a Dunakanyar egyik legszebb részén található, a Dunára, Dunakanyarra, Fellegvárra néző panorámával. A szálloda különtermében konferenciákat, tréningeket, esküvőket tartanak. Saját wellness, sport és szabadidős lehetőségeik is vannak, tökéletes hely például csapatépítő tréningekhez is.
 
 
A wellness központban kültéri és beltéri medence, egy 34 fokos beltéri pezsgőfürdős medence, egy 34 fokos belső gyermekmedence, finn és infraszauna aromaterápiával, színterápiával, Kneipp taposómedence, szolárium és egy relaxációs himalájai sószoba is található. Szerveznek kirándulásokat, túrákat is. A szállodában kisebb és nagyobb állatokat egyaránt szívesen látnak.
 
 
Szervesen hozzájuk tartozik a Patak Park Hotel, amely Visegrád első felnőttbarát szállodája a Dunakanyar egyik legszebb részén, az erdővel szegélyezett Apátkúti-patak partján. A négycsillagos színvonalú hotel számos lehetőséget kínál azoknak is, akik az aktív kikapcsolódás érdekében látogatnak el ide. A tervek szerint ez a komplexum is állatbarát státuszt kap majd, az erdei panorámás kültéri jakuzzijuk pedig szintén sok vendéget vonz. 
 
 
Ebben a vadregényes környezetben lévő hotelben sűrűn főznek szarvasgulyást, amelyet látogatásunk alkalmával mi is megkóstoltunk Kmetkó Olivér konyhafőnök jóvoltából. A mennyei gulyás húsa porhanyós volt és ízes, az ételt pedig számos fűszer mellett a kevés borókabogyó tette olyan finommá, hogy még tele hassal is legalább kétszer kértem volna belőle...persze akkor már csak a szemem kívánta. 
 
 
 

Pisztrángos tavak – Fogd meg az ebéded!

Ha kilépünk a szállodából, pár száz méteren belül csodás tájon találjuk magunkat játszótérrel, turistaútvonalakkal, Visegrádot Szentkúttal összekötő ösvénnyel. A halkedvelőkre pisztrángos tavak várnak – ennek kapcsán „Fogja meg az ebédjét!” címmel már olyan programot is indítottak, amelyben a kifogott halat az Ördögorom étteremben megsütik számukra.
 
 
Három tóban már régen fickándoznak a halak, lehet horgászni, tavasszal pedig elkészülnek a negyedikkel is. Télen a négy évszakos családi Nagyvillám Sípálya hóágyúzott pályája síelőknek snowboardozóknak, szánkózóknak, télen-nyáron a bobpálya, a gokart, a 45 pályás kalandpark és a minigolfpálya nyújt szórakozást. A bátrakra vár Magyarország első Canopy pályája. A szállodákban megtaláljuk a túraútvonalakat is a kiemelt látnivalókkal.
 
Visegrád télen-nyáron egyaránt vonzó a turisták számára, jöhetnek hajón, autóval vagy busszal, mindig gyönyörű a táj – szállásokkal, kulturális, sportos és nem utolsó sorban gasztronómiai programokkal várják a vendégeket.
 

Ez is érdekelhet: 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!