Íme a (szerintünk) tökéletes VARGABÉLES receptje, amit másfél óra alatt összedobhatsz

Túró, cérnametélt, mazsola – a vargabélesből nem hiányozhatnak ezek az alapanyagok. A nagymamák egyik legfinomabb süteményét nem nehéz elkészíteni, mutatunk egy egyszerű, de biztos receptet, amivel neked is tuti sikered lesz!

A vargabéles télen és nyáron is egyaránt tökéletes desszert lehet, a kiadós, szaftos süteményt pedig aligha lehet elrontani. Legyél gyakorlott vagy éppen kezdő vargabéleskészítő, ezt a receptet melegen ajánljuk mindenkinek!

A vargabéles a tésztaimádók kedvenc desszertje, ami valamiért egyre ritkábban kerül az asztalunkra – három réteg nem is annyira tömény tészta, hiszen középen vastagabb vagy vékonyabb krémes túróhalom kap helyet. Töltött tészta, tehát béles, nevének eredete mai napig nem tisztázott, bár gyanítjuk, hogy egy Varga nevű ember ténykedése nyomán hívjuk így ezt az isteni finomságot.

Amire szükséged lesz:

30 dkg cérnametélt (házi jellegű, 8 tojásos), 50 dkg tehéntúró (félzsíros), 5 db tojás, 1 db tojássárgája, 5 dkg mazsola, 1 csomag réteslap (előhűtött), 1 citromból nyert citromhéj (reszelve), 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg porcukor, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 dl napraforgó olaj.

Elkészítés:

A tésztát enyhén sós, olajos vízben maximum két perc alatt kifőzzük, leszűrjük, majd a vajjal elkeverjük. Vigyázzunk rá, hogy a tészta nehogy nagyon megpuhuljon!

A túrót villával összetörjük, a tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgát a cukorral kikeverjük, beleszórjuk a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, valamint a mazsolát, összekeverjük a túróval és a tejföllel.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan elvegyítjük a túrós keverékkel.

A langyosra hűlt tésztát apránként belekeverjük a túrós masszába. Egy tepsit kikenünk olajjal, kibéleljük egy réteslappal, amit megint megkenünk olajjal, és ráborítjuk a következő réteslapot, amit ismét megkenünk olajjal, majd még egy réteslap következik.

Ezt követően rásimítjuk a túrós masszával elkevert tésztát, amit beborítunk a maradék réteslapokkal, úgy hogy a réteslapok tetejét egyenként beolajozzuk.
A legfelső lapot a maradék olajjal elkevert 1 db tojássárgával megkenjük.

Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 40 perc alatt szép pirosra sütjük, ha a teteje nagyon pirulna lazán beborítjuk zsírpapírral.

A vargabéles teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a receptetek is próbáld ki:

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili