A BIG építésziroda álmodta meg, milyen lesz a 2010 és 2014 között négyszer is a világ legjobb éttermének választott koppenhágai NOMA új épülete. René Redzepi séf kifinomult ételeit szigorúan helyi alapanyagokból készíti, és ezeket a hozzávalókat saját, természetes szépségükben, de kreatívan feldolgozva kívánja bemutatni.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/h7/MC/IZuv2alJfmRMJZ0bzoisNY6gC7xqADhWQt39nRXp.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=0e565e767858d6da50fd6837f8910014)
Az étterem egy tengeri finomságokkal megpakolt étlappal nyitotta meg kapuit 2018 februárjában a dán fővárosChristiania nevű negyedében. MI most kivételesen nem az ételekre, hanem az enteriőrre fókuszálunk cikkünkben - az ételek hangulatáról, stílusáról a cikkbe linkelt videó az egy kis ízelítőt.
A NOMA új épületét egy 1917-ben épült katonai raktár átgondolásával alakította ki a BIG építészstúdió. A terület közel kétszáz évig a sózott hal kereskedelmének a központja volt. Az épület évekig elhagyatottan várta, hogy újra életre keljen. A tervezőknek nem volt könnyű dolguk, mert a romos épületegyüttest csak olyan módon bővíthették, alakíthatták át, hogy az egykori alapterület által kijelölt területi korlátokat nem léphették át.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/i9/ei/LlQVpHdXitIaVSoof0XIOhlP7zmwE4GaO0aUHg9U.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=3dbe1b9f01444fd1f0eee8d2754daa95)
A vízparti komplexum végül 11 kisebb épületből áll, a rendszer központjában pedig a vendégek felé is nyitott konyha áll. A szerkezet a hagyományos északi farm különálló épületekből álló egységét, asætertidézi.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/9l/Ya/tuJGoquyqhJLGjxkyAQYwzNVTjry1WgCju1kGHVq.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=8005a98689a07ea8342d92baced42cb3)
Minden épületegység üvegből készült falakkal kapcsolódik egymáshoz. A belső terek a vidékre jellemző, és az épület múltját idéző anyagokkal - könnyű fával, téglával, kővel - vannak burkolva. A bútorokat a dán David Thulstrup stúdió tervezte. Az ételekhez hasonlóan az építészeti tervek kidolgozásakor is a lokális jellegzetességek kihangsúlyozása és a természetesség áll a középpontban.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/iw/0M/RXnyoikXMvKTD3otwK09UhAggPgVh0fv6Fj7vsSr.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=c82364d95b69e39a413ae85788f607fe)
Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
Mi köze egymáshoz a cukorkáknak és egy rovarnak? Sajnos elég sok!