Vajon milyen lehet egy olyan étteremben üldögélni, amit négyszer választottak a világ legjobbjának? Megmutatjuk!

A NOMA új épületben várja a vendégeket 2018 februárja óta. Most bemutatjuk nektek az új épületet.  

A BIG építésziroda álmodta meg, milyen lesz a 2010 és 2014 között négyszer is a világ legjobb éttermének választott koppenhágai NOMA új épülete. René Redzepi séf kifinomult ételeit szigorúan helyi alapanyagokból készíti, és ezeket a hozzávalókat saját, természetes szépségükben, de kreatívan feldolgozva kívánja bemutatni.

Az étterem egy tengeri finomságokkal megpakolt étlappal nyitotta meg kapuit 2018 februárjában a dán fővárosChristiania nevű negyedében. MI most kivételesen nem az ételekre, hanem az enteriőrre fókuszálunk cikkünkben - az ételek hangulatáról, stílusáról a cikkbe linkelt videó az egy kis ízelítőt.

A NOMA új épületét egy 1917-ben épült katonai raktár átgondolásával alakította ki a BIG építészstúdió. A terület közel kétszáz évig a sózott hal kereskedelmének a központja volt. Az épület évekig elhagyatottan várta, hogy újra életre keljen. A tervezőknek nem volt könnyű dolguk, mert a romos épületegyüttest csak olyan módon bővíthették, alakíthatták át, hogy az egykori alapterület által kijelölt területi korlátokat nem léphették át.

A vízparti komplexum végül 11 kisebb épületből áll, a rendszer központjában pedig a vendégek felé is nyitott konyha áll. A szerkezet a hagyományos északi farm különálló épületekből álló egységét, asætertidézi.

Minden épületegység üvegből készült falakkal kapcsolódik egymáshoz. A belső terek a vidékre jellemző, és az épület múltját idéző anyagokkal - könnyű fával, téglával, kővel - vannak burkolva. A bútorokat a dán David Thulstrup stúdió tervezte. Az ételekhez hasonlóan az építészeti tervek kidolgozásakor is a lokális jellegzetességek kihangsúlyozása és a természetesség áll a középpontban.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Mi köze egymáshoz a cukorkáknak és egy rovarnak? Sajnos elég sok!

Címlapról ajánljuk

További cikkek