Vajon jól készítjük a csirkemellet?

A csirkemell Európa és hazánk egyik legnépszerűbb húsa. Pedig igazándiból nem is olyan könnyű jól elkészíteni. Ti miért szeretitek?

Citromos csirke sütőben Grétitől recept

A csirkemell számomra egy gasztronómiai rejtély. Több dolgot sem értek vele kapcsolatban, többek között a népszerűségét. Félreértés ne essék, a csirkemell igenis finom, meg könnyen beszerezhető, méghozzá viszonylag jó áron. Mindezen pozitívumai ellenére mégsem örülök a népszerűségének: lévén, hogy nagyon könnyű elrontani, lépten-nyomon unalmas, száraz példányokkal találkozhatunk, amelynek fogyasztása valamiért a száraz tengerparti homokot juttatja eszembe. Ha nem lenne ennyire elterjedt, akkor legalább a kiszárított változatba is ritkábban ütköznénk, és talán a csirke többi "alkatrészének" is több figyelmet szentelnénk.

Húst sütni kétféleképpen lehet: gyorsan, viszonylag magasabb hőfokon, és lassan, hosszú ideig, a saját levében. Az első változatban a hús a hő hatására válik fogyasztásra alkalmassá, de úgy, hogy a benne található sejtek nem robbannak szét, és magukban tartják a nedvességet. A második esetben a sejtfalak kihasadnak, a nedvesség lassan távozik, viszont kollagén is felszabadul, amelynek hatására a hús visszaszívja a kibocsájtott nedvesség egy részét.

A csirkemell esetében az utóbbi megoldás startból ki van zárva, hiszen nem tartalmaz elég kollagént. Nem marad más választásunk, mint az elsőt használni, ám itt is rengeteg akadályba ütközhetünk. Az ideális sütési hőmérséklet 70 Celsius-fok, efölött ugyanis már szétmennek a húst felépítő sejtek. Ez a hőmérséklet azonban nem alkalmas arra, hogy például egy robusztusabb darab belseje is hamar átsüljön. A másik végletbe is könnyű esni, hiszen a kiszáradás is pillanatok műve, a cipőtalp-effektus ilyenkor garantált.

De akkor mit tehetünk?

  1. Legyünk mindig résen! A siker és a kudarc közötti határvonal csak egy másodperctöredék függvénye. A dolog igazándiból gyakorlat során szerzett megérzés kérdése.
  2. Fogyasszunk combhúst! Az ára hasonló, megsütni sokkal könnyebb, az íze meg – persze ez személyes vélemény – sokkal karakteresebb és kellemesebb.
  3. Ha mindenáron ragaszkodunk a csirkemellhez, akkor apró darabkákba, cafatokba vágva süssük! Így sokkal könnyebb egyensúlyozni a két nem kívánt véglet között.

(A The Guardian nyomán)

Hozzászólások

Ollocska

- Mit tegyünk a rossz csirkemell elkerüléséért? - Meg se vegyük! Hát ezen k*rva jót röhögtem :D Köszönöm a szellemes cikket :)))))

cumpus

Sikerült a semmir?l írni egy buta cikket. Gratulálok.

norcsi001

Egyoldalú ostoba írás

aantee

A cikkek színvonala meredeken zuhan lefelé...

Törölt felhasználó

Hat akkor mit tegyunk? Egyunk inkabb csirkecombot. Ez most komoly ez a jo tanacs csirkemell elkeszitesre? En nemigazan szeretem a combot , idejovok hogy elolvasok egy par jo tippet es tessek. vicces

inf3rno

Érdekes, nekem valahogy mégis sikerült legutóbb zaftos csirkemellet sütni. Biztos bennem van a hiba... A lényeg annyi a húsoknál, hogy várni kell a felvágással, amíg kih?l, különben kifolyik a leve, és száraz lesz. Illetve a csirkét nem kell agyonsütni, a mellnek elég 20 perc is akár, egész csirkének meg olyan 50 perc...

Törölt felhasználó

Hát komolyan mondom, ez hihetetlen...aki ezt leírta, vagy nem evett még rendesen elkészített ételt, vagy soha életében nem f?zött. A csirkemell éppen az a hús, amit millió változatban el lehet készíteni anélkül, hogy száraz lenne és soha nem lesz unalmas. Már csak azért sem, mert f?szerek sora áll rendelkezésre, nem beszélve a zöldségekr?l és a sütéshez használt szószokról. Különféle salátákkal, köretekkel kiegészítve igen változatos és ízletes variációkban készíthet? el rövid id? alatt, csak fantázia kérdése az egész.

Törölt felhasználó

Otthon gyakorló férfi szakácsként mondom, hogy ez a cikk egy nulla. Azonkívül, hogy félrevezeti a tapasztalatlanabb szakácstársakat még nagyfokú tudatlanságot is elárul a cikk írójáról. Nagy lángon 3-4 perc mind két oldalnak 3-4 ev?kanál mogyoró olajon, aztán bele 1 paradicsom és egy vöröshagyma, jó sok durvára darált vegyes bors majd 1-2 ev?kanál jó min?ség? szójaszósz meg némi bambuszrügy ha szereted. Lefeded majd 20 perc múlva leveszed a fed?t és szépen rákaramellizálod a maradék szószt meg szaftot a húsra. Jó min?ség? rizzsel olyan lesz ez a kaja, hogy meg?rülsz. Fél óra alatt kész van. És ez csak 1 a százféle finom szaftos csirkemell recept közül amit fel tudnék sorolni. Szilárd, kéne olvasgatni egy kicsit a nosalty-t lehet tudsz ötletet meríteni te is.

Törölt felhasználó

Jajajajajjjj... sajnos ez borzalmas, semmitmondó cikk.. Nem sok mindent tudok f?zni, de sose lett száraz a csirkém..

Törölt felhasználó

Javasolnám a cikk írójának, hogy nézzen körül a Nosalty-n. Itt számtalan remek csirkemell receptet talál. Mi nagyon szeretjük a csirkemellet/ és nem a combot/ ! Tucatnyi finom receptet tudok. Esetleg írhatnék egy cikket ?! :)

Bubu46

Nincs ezen a portálon egy józan ember, aki az ekkora sületlenséget kisz?rné ?Ez bizony a színvonal rovására megy !!

Törölt felhasználó

Aki ennyire nem ért a f?zéshez, ne adjon tanácsokat. Miért tették fel a web oldalra?

Törölt felhasználó

bekam Ah ter ein " git es mahseff nach oben klettern. " Scarlett geh?rt die Treppe st?hnen und sie <a href="http://www.barbourjacket.com.co" title="barbour factory outlet store">barbour factory outlet store</a> sanft auf die F¨¹?e bekam . Wenn Mammy <a href="http://www.katespadeoutletinc.com" title="kate spade bags">kate spade bags</a> kehrte sie wouldresume ihrem Vortrag auf Scarletts <br/>organisiert, <a href="http://www.usalouisvuittonoutlet-store.com" title="Louis Vuitton">Louis Vuitton</a> und sie begeistert angeschlossen hatte , aber nach <a href="http://www.katespadeplaza.com" title="Kate Spade Outlet Online">Kate Spade Outlet Online</a> der Schie?erei Folge, 2 Monate vor , ihre <a href="http://www.guccibags-handbags.org" title="gucci handbags">gucci handbags</a> Mutter hatte sie ab, um der staatlichen Universit?t <a href="http://www.newbalance-factory-outlet.com" title="new balance 574 classic">new balance 574 classic</a> verpackt , mit dem Befehl, dort <br/>geboren, ein <a href="http://www.louisvuittonstore2013.com" title="louis vuitton">louis vuitton</a> Gentleman , auch wenn ihre M?nner Leute konnte. <a href="http://www.cheaplouisvuitton-bagso.net" title="Louis Vuitton Outlet">Louis Vuitton Outlet</a> Am Anfang hatte die Truppe ausschlie?lich aus rekrutiert <a href="http://www.thebagsstyle.com" title="kate spade new york">kate spade new york</a> der von Pflanzgef??e, agentleman Outfit , jedes Liefer <a href="http://www.fashionbagsplaza.com" title="kate spade handbags">kate spade handbags</a> sein eigenes Pferd , <br/>, weil er der <a href="http://www.thebestcoachstore2013.com" title="Coach Outlet Store">Coach Outlet Store</a> beste Fahrer in theCounty und wegen seiner k¨¹hlen <a href="http://www.louisvuittonsunglassess.net" title="http://www.louisvuittonsunglassess.net">http://www.louisvuittonsunglassess.net</a> Kopf auf gez?hlt, um einen Anschein von Ordnung <a href="http://www.katespadeoutletst.com" title="http://www.katespadeoutletst.com">http://www.katespadeoutletst.com</a> zu halten. RaifordCalvert wurde Oberleutnant , weil jeder <a href="http://www.michaelkor2014-outlet.com" title="Michael Kors Outlet Online">Michael Kors Outlet Online</a> gern Raif , und Abel <br/>rufen leise bis <a href="http://www.coachfactoryshop2013.com" title="Coach Factory Outlet">Coach Factory Outlet</a> das Treppenhaus bis theupstairs Magd. "Du , Rosa ! <a href="http://www.cheaplvbags-top.net" title="LV">LV</a> . Drap mich Fr?ulein Scarlett Schal " Dann noch lauter : " Wuthless Nigger ! Sie ain ' nie whar sie tut niemand nicht gut. <a href="http://www.louisvuittonstore2013.com" title="Louis Vuitton Handbags">Louis Vuitton Handbags</a> Nun <br/>Southernerswerebornwithgunsintheirha (war), nds , (no) und das <a href="http://www.shopchaneloutlet.com" title="shopchaneloutlet.com">shopchaneloutlet.com</a> Leben in der Jagd verbracht hatte Sch¨¹tzen ofthem <a href="http://www.louisvuitton-bags-2014.com" title="Louis Vuitton Bags">Louis Vuitton Bags</a> alle gemacht . Von Pflanzer H?user und Sumpf <a href="http://www.shopkatespadebags.com" title="http://www.shopkatespadebags.com">http://www.shopkatespadebags.com</a> -Kabinen, eine abwechslungsreiche <br/>

fgo

Megállapítja, hogy a csirkemellet csak gyorsan lehet szaftosra sütni (ami történetesen igaz is), de azt mondja, hogy ehhez 70°C az ideális...noooormális?

Címlapról ajánljuk

További cikkek