Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vajon jól készítjük a csirkemellet?

A csirkemell Európa és hazánk egyik legnépszerűbb húsa. Pedig igazándiból nem is olyan könnyű jól elkészíteni. Ti miért szeretitek?

A csirkemell számomra egy gasztronómiai rejtély. Több dolgot sem értek vele kapcsolatban, többek között a népszerűségét. Félreértés ne essék, a csirkemell igenis finom, meg könnyen beszerezhető, méghozzá viszonylag jó áron. Mindezen pozitívumai ellenére mégsem örülök a népszerűségének: lévén, hogy nagyon könnyű elrontani, lépten-nyomon unalmas, száraz példányokkal találkozhatunk, amelynek fogyasztása valamiért a száraz tengerparti homokot juttatja eszembe. Ha nem lenne ennyire elterjedt, akkor legalább a kiszárított változatba is ritkábban ütköznénk, és talán a csirke többi „alkatrészének” is több figyelmet szentelnénk.

Húst sütni kétféleképpen lehet: gyorsan, viszonylag magasabb hőfokon, és lassan, hosszú ideig, a saját levében. Az első változatban a hús a hő hatására válik fogyasztásra alkalmassá, de úgy, hogy a benne található sejtek nem robbannak szét, és magukban tartják a nedvességet. A második esetben a sejtfalak kihasadnak, a nedvesség lassan távozik, viszont kollagén is felszabadul, amelynek hatására a hús visszaszívja a kibocsájtott nedvesség egy részét.

A csirkemell esetében az utóbbi megoldás startból ki van zárva, hiszen nem tartalmaz elég kollagént. Nem marad más választásunk, mint az elsőt használni, ám itt is rengeteg akadályba ütközhetünk. Az ideális sütési hőmérséklet 70 Celsius-fok, efölött ugyanis már szétmennek a húst felépítő sejtek. Ez a hőmérséklet azonban nem alkalmas arra, hogy például egy robusztusabb darab belseje is hamar átsüljön. A másik végletbe is könnyű esni, hiszen a kiszáradás is pillanatok műve, a cipőtalp-effektus ilyenkor garantált.

De akkor mit tehetünk?

  1. Legyünk mindig résen! A siker és a kudarc közötti határvonal csak egy másodperctöredék függvénye. A dolog igazándiból gyakorlat során szerzett megérzés kérdése.
  2. Fogyasszunk combhúst! Az ára hasonló, megsütni sokkal könnyebb, az íze meg – persze ez személyes vélemény – sokkal karakteresebb és kellemesebb.
  3. Ha mindenáron ragaszkodunk a csirkemellhez, akkor apró darabkákba, cafatokba vágva süssük! Így sokkal könnyebb egyensúlyozni a két nem kívánt véglet között.

(A The Guardian nyomán)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fgo
fgo Sat, 2015-07-11 16:34

Megállapítja, hogy a csirkemellet csak gyorsan lehet szaftosra sütni (ami történetesen igaz is), de azt mondja, hogy ehhez 70°C az ideális...noooormális?

minna9
minna9 Fri, 2014-07-11 15:51

Aki ennyire nem ért a főzéshez, ne adjon tanácsokat. Miért tették fel a web oldalra?

Bubu46
Bubu46 Thu, 2014-07-10 05:37

Nincs ezen a portálon egy józan ember, aki az ekkora sületlenséget kiszűrné ?Ez bizony a színvonal rovására megy !!

sütimorzsa
sütimorzsa Wed, 2014-07-09 08:17

Javasolnám a cikk írójának, hogy nézzen körül a Nosalty-n. Itt számtalan remek csirkemell receptet talál. Mi nagyon szeretjük a csirkemellet/ és nem a combot/ ! Tucatnyi finom receptet tudok. Esetleg írhatnék egy cikket ?! :)

Agneska14
Agneska14 Tue, 2014-07-08 22:25

Jajajajajjjj... sajnos ez borzalmas, semmitmondó cikk.. Nem sok mindent tudok főzni, de sose lett száraz a csirkém..

outpost_agency
outpost_agency Tue, 2014-07-08 21:07

Otthon gyakorló férfi szakácsként mondom, hogy ez a cikk egy nulla. Azonkívül, hogy félrevezeti a tapasztalatlanabb szakácstársakat még nagyfokú tudatlanságot is elárul a cikk írójáról.
Nagy lángon 3-4 perc mind két oldalnak 3-4 evőkanál mogyoró olajon, aztán bele 1 paradicsom és egy vöröshagyma, jó sok durvára darált vegyes bors majd 1-2 evőkanál jó minőségű szójaszósz meg némi bambuszrügy ha szereted. Lefeded majd 20 perc múlva leveszed a fedőt és szépen rákaramellizálod a maradék szószt meg szaftot a húsra. Jó minőségű rizzsel olyan lesz ez a kaja, hogy megőrülsz. Fél óra alatt kész van. És ez csak 1 a százféle finom szaftos csirkemell recept közül amit fel tudnék sorolni.
Szilárd, kéne olvasgatni egy kicsit a nosalty-t lehet tudsz ötletet meríteni te is.

Krisztina197205
Krisztina197205 Tue, 2014-07-08 21:06

Hát komolyan mondom, ez hihetetlen...aki ezt leírta, vagy nem evett még rendesen elkészített ételt, vagy soha életében nem főzött. A csirkemell éppen az a hús, amit millió változatban el lehet készíteni anélkül, hogy száraz lenne és soha nem lesz unalmas. Már csak azért sem, mert fűszerek sora áll rendelkezésre, nem beszélve a zöldségekről és a sütéshez használt szószokról. Különféle salátákkal, köretekkel kiegészítve igen változatos és ízletes variációkban készíthető el rövid idő alatt, csak fantázia kérdése az egész.

inf3rno
inf3rno / inf3rno Tue, 2014-07-08 20:57

Érdekes, nekem valahogy mégis sikerült legutóbb zaftos csirkemellet sütni. Biztos bennem van a hiba... A lényeg annyi a húsoknál, hogy várni kell a felvágással, amíg kihűl, különben kifolyik a leve, és száraz lesz. Illetve a csirkét nem kell agyonsütni, a mellnek elég 20 perc is akár, egész csirkének meg olyan 50 perc...

flava
flava Tue, 2014-07-08 20:41

Hat akkor mit tegyunk? Egyunk inkabb csirkecombot. Ez most komoly ez a jo tanacs csirkemell elkeszitesre? En nemigazan szeretem a combot , idejovok hogy elolvasok egy par jo tippet es tessek. vicces

cumpus
cumpus Tue, 2014-07-08 16:09

Sikerült a semmiről írni egy buta cikket. Gratulálok.

Ollocska
Ollocska / Ollocska Tue, 2014-07-08 08:19

- Mit tegyünk a rossz csirkemell elkerüléséért?
- Meg se vegyük!
Hát ezen k*rva jót röhögtem :D Köszönöm a szellemes cikket :)))))