Ilyen súlyos kárt okozol, amikor kenyeret adsz a kacsáknak

Ha vízparton járunk, lépten-nyomon vízimadarak csoportjaiba botlunk, és kedves, jó emberek lévén szeretjük őket élelemmel ellátni. Pedig ez a jótékonykodás súlyos problémát jelent nemcsak a madarak egészsége, de a közhigiénia szempontjából is.

A legtöbben talán úgy gondolunk a madáretetésre, mint egy kedves gesztusra, amit a tavak, folyók környékén élő kacsák, hattyúk és egyéb élőlények felé tehetünk. Azonban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye épp arra hívja fel a figyelmet, hogy a madarak etetése súlyos következményekkel jár, és nem tesz jót sem az állatoknak, sem a környezetnek.

Lássuk, miért kerülendő a vízparti madáretetés!

Ilyen súlyos kárt okozol, amikor kenyeret adsz a kacsáknak

Felesleges táplálék

Maga az etetés egyáltalán nem szükséges, főleg nyáron, amikor a madarak bőven találnak maguknak táplálékot a természetben. Azonban a tapasztalatok alapján a legtöbb ember nincs ezzel tisztában, így szánalomból, segítő szándékkal szórják tele a természetes vízi élőhelyeket kenyérrel, táppal, mindenféle „jóval”.

A hatóságok azonban világszerte próbálnak fellépni a „kedvesség” ellen, ugyanis az etetés tömegesen betegíti meg és pusztítja el a madarakat.

Komoly bajok okozója

Leginkább a kenyér, de minden más „értéktelen” emberi táplálék angyalszárny-betegséget okoz az éleőlényeknél, ezen kívül a környezetet is szennyezi, ront a víz minőségén, és növeli annak szervesanyag-terhelését is, ami elmocsarasodáshoz vezethet. Ami pedig külön probléma, hogy a feleslegesen elszórt vagy otthagyott táplálék vonzza a patkányokat, és elősegíti azok szaporodását, ami alapból is problémát jelent a városokban és általában az emberek lakóhelyei környékén.

Az MME éppen ezért arra kér minden vízparton tartózkodó lakost, hogy semmiképp se etessék a vízimadarakat, még az arra külön kijelölt tápokkal sem.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk