Az már senki számára nem újdonság, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek rendkívül károsak az egészségre. Többek között olyan állapotok kockázatát növelik, mint a demencia, különféle szív- és érrendszeri betegségek, illetve akár egyes daganatos megbetegedések. A legismertebb ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak az előre csomagolt készételek és a húskészítmények, de bizonyos kenyérfélék is ebbe a kategóriába tartoznak.
Az előre csomagolt kenyerek legtöbbje is ebbe a kategóriába esik, azonban nem mindegyik, így érdemes kicsit megvizsgálni a kérdést: mire kell figyelni, ha pékárut vásárolunk a boltban?
Mit jelent az ultrafeldogozott?
Először is tisztázzuk, mit jelent az, hogy ultrafeldolgozott élelmiszer. Ezek az ételek mesterséges színezékeket, aromákat, tartósítószereket és egyéb összetevőket tartalmaznak annak érdekében, hogy minél tovább megőrizzék az állagukat.
Hogyan szúrhatjuk ki őket?
A kenyér alapvetően a feldolgozott élelmiszerek közé tartozik, azonban néha bekerülhet az ultrafeldolgozott kategóriába is. Ezt úgy szúrhatod ki, hogy megnézed az összetevőit: minél hosszabb a lista, és minél több benne a számodra ismeretlen szó, annál valószínűbb, hogy az a kenyér ultrafeldolgozott.
TIPP: Ha mindenképpen csomagolt kenyeret szeretnél venni, akkor szavazz inkább olyanra, amely egy- vagy többféle teljes kiőrlésű gabonából készült, és az az összetevők listájának élén szerepel - akkor van belőle ugyanis a legtöbb az adott termékben, ha elől szerepel!
Még több az egészségről: