A tudomány már többször is bebizonyította, hogy a feldolgozott hústermékek, mint például a kolbász, a virsli, a szalámi és a felvágottak, számos betegség hátterében meghúzódhatnak. Eddig annyit tudtunk, hogy növelhetik a rák és szívbetegségek kockázatát, de egy friss kutatás szerint hosszabb távon demenciát is előidézhet, ha túl sok feldolgozott hústerméket fogyasztunk, rendszeresen.
Már napi két szelet felvágott vagy virsli is öregítheti az agyunkat
– írja a Harvard Egyetem tápanyagtudomány professzora, Daniel Wang.
Mint kiderült, azoknál, akik napi rendszereséggel fogyasztottak feldolgozott hústermékeket, sokkal könnyebben alakult ki demencia. Sajnos már egészen kis mennyiségben is károsak lehetnek ezek a termékek, így érdemes minél inkább leredukálni a felvágottak fogyasztását. A károsító hatás mértéke tehát jóval nagyobb, mint az korábban sejtették.
Természetesen az összetevők is fontosak, léteznek adalékanyagmentes, szinte színhús termékek, tartósító és egyéb káros anyagok nélkül. Az összetevők listáját mindig nézzük meg!
Még több az egészségről: